Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 01

Panevėžio policijos vadovas R.Bobinas: „Turime būti budrūs ir pasiruošę bet kokioms provokacijoms“

Atkuriant nepriklausomos Lietuvos valstybės institucijas, 1990 metais gruodžio 11-ąją priimtas Lietuvos policijos įstatymas, sukurta ir Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje pašventinta policijos vėliava, kurioje įrašyti prasmingi žodžiai: „Įstatymas ir teisėtumas“ bei atkurta Policijos diena – spalio 2-oji.
Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas
Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Profesinės šventės išvakarėse kalbintas Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pasakojo, kaip pasitinka Angelų Sargų dieną, neslėpė, kad nors ir trūksta pareigūnų, bet pasidžiaugė geriausiais darbuotojais.

Kokiomis mintimis pasitinkate profesinę šventę – Angelų Sargų dieną?

– Kiekviena profesinė šventė policijai yra praeities ir ateities apžvalgos tarpsnis. Praeities – tai nuveiktų darbų ir įvykusių pokyčių analizė. Ateities – tai planai to ko nepavyko padaryti ir kas dar laukia. Tai tarsi sankirta policijos gyvenime: tarp praeito ir būsimo veiklos etapų.

Pastaruosius metus policija atlieka daug funkcijų, kurios natūraliu veiklos ritmu nebūtų vadinamos jai būdingomis funkcijomis. Prisiminkime COVID pandemijos pradžią ir eigą. Čia policija turėjo padėti sveikatos apsaugos sistemai įveikti pandemijos srautus, tvyrojusias įtampas ir baimes. Sugebėti apsaugoti piliečius nuo dar didesnio pandemijos pavojaus ir taip pat sudaryti sąlygas medikams vykdyti jų funkcijas. Toliau imigracinė krizė, kai Lietuvą užplūdo nelegalūs migrantai.

Nors Panevėžio apskritis neturi Europos išorinės sienos su Baltarusija, tačiau pareigūnai labai aktyviai dalyvavo padedant Sienos apsaugos tarnybos pareigūnams – kolegoms Utenos, Vilniaus ar Alytaus apskrityse. Na ir galų gale dabartinė situacija, kai agresorius užpuolė Ukrainą. Šiuo metu turime būti budrūs ir pasiruošę bet kokioms provokacijoms ar nebūdingoms užduotims, siekiant apsaugoti gyventojus, jų laisves ir teises. Taip pat pasirūpinti savo pareigūnais – tinkamai juos parengti ir aprūpinti.

Taigi, Panevėžio policijos pareigūnai, šią Angelų Sargų dieną pasitinka dar labiau sutvirtėję, sustiprėję ir pasirengę ateities iššūkiams, susijusiems su pagalba mūsų regiono gyventojams, organizacijoms, partneriams. Tik veikdami kartu mes esame stiprūs, nepriklausomai, kokie iššūkiai mūsų dar laukia.

Gal po šventės jau įsikelsite į naujas patalpas Beržų gatvėje? Gal jau žinote įsikėlimo datą?

– Pareigūnai labai laukia tos minutės, kada galės praverti naujojo Panevėžio apskrities policijos komisariato pastato duris ir įsikurti naujai įrengtose erdvėse. Iš keturių skirtingų Panevėžio miesto vietų į naują policijos pastatą bus perkelti visi pareigūnai ir darbuotojai, todėl šis etapas nėra toks paprastas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas

Planuojame, kad pilnu pajėgumu policijos pareigūnai naujose valdose pradės dirbti palaipsniui nuo lapkričio iki gruodžio mėnesio. Nėra paslaptis, kad įsikūrimo iškilmės įvyks šiais metais. Pats atidarymo renginys planuojamas gruodžio mėnesio pradžioje. Tiksli data dar derinama, apie tai bus informuota Panevėžio bendruomenė.

Kiek šiuo metu pareigūnų dirba Panevėžio apskrities VPK?

– Šiuo metu Panevėžio apskrities Vyriausiajame policijos komisariate dirba 546 policijos pareigūnai. Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariate – 132.

Spalio 1 d. Panevėžio apskrities policijoje neužimtos 157 policijos pareigūnų pareigybės (nuo įsteigtų pareigybių skaičiaus). Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariate neužimta 54 policijos pareigūnų pareigybės (nuo įsteigtų pareigybių skaičiaus).

Panevėžio mieste važinėja autobusas su policijos reklama. Ar į šią reklamą atsiliepė jaunimas ir pareiškė norą studijuoti Lietuvos policijos mokykloje?

– 2022 metais startavo bendras policijos ir miesto Savivaldybės projektas, kurio tikslas didesnė policijos ir Panevėžio bendruomenės sinergija ir siekis paraginti miesto jaunimą rinktis perspektyvią policijos pareigūno profesiją. Miesto autobusas tik dalis viso to darbo, kurį atlieka policijos vadovai ir pareigūnai, siekdami populiarinti policijos pareigūno profesiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Bobinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Bobinas

Nors šis projektas visiškai šviežias, tačiau akivaizdžiai pasiteisinęs. Jau šiais metais mes turime rekordinį abiturientų skaičių, kurie įstojo į Lietuvos policijos mokyklą. Jei 2021 metais tokių buvo 8, tai šiais metais jų turime 20. Tai didžiausias proveržis Lietuvos policijoje, lyginant su kitomis apskritimis per metus.

Tikimės, kad toks skaičius jaunų policijos pareigūnų sekančiais metais papildys Panevėžio policijos gretas. Ateityje tikimės dar didesnio susidomėjimo policininko profesija ir daugiau Panevėžio abiturientų besirenkančių studijas Lietuvos policijos mokykloje.

Padaugėjo vagysčių Panevėžio mieste. Kas turėjo įtakos vagysčių padaugėjimui ir ar padaryti nusikaltimai išaiškinami?

– Pastaruosius dvejus metus Panevėžio apskrities policijos suvestinėse buvo mažiau registruojama vagysčių. Tai lėmė sėslesnis visuomenės gyvenimo būdas, pandemijos laikotarpis.

Tada konstatavome, kad Panevėžio regiono gyventojai įsiklausė į pareigūnų rekomendacijas ir tapo akylesni saugodami savo turtą. Pastaruoju metu, po pandemijos gyvenimui grįžus į normalų ritmą, rūpinimasis savo turto apsauga ir jos tinkamu saugojimu vis tik liko „pandeminis“.

Tenka konstatuoti, o tai rodo pareigūnų surinkti duomenis iš įvykio vietų, kad gyventojai turtą saugo aplaidžiai, tiesiog sudarydami sąlygas lengvai juo pasinaudoti: paliekami nerakinti automobiliai, rakteliai automobiliuose, įrankiai ir kiti asmeniniai daiktai atvirai matomosiose vietose ir pan. Nors mūsų bendruomenės pareigūnai ir socialiniai tinklai pastoviai informuoja apie pavojus tapti vagystės auka ir siūlo priemones ir būdus kaip apsisaugoti, kad taip neatsitiktų, tačiau ne visada tokia informacija pasiekia gyventojus.

Panevėžio policijos pareigūnai prašo gyventojų nebūti abejingais ir saugoti savo turtą. Veiklos ir kriminalinės policijos pareigūnai skiria ypatingą dėmesį vagysčių prevencijai, jų tyrimui ir ištyrimui, didelė dalis tokių nusikaltimų išaiškinama, kalti asmenys nustatomi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Bobinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Bobinas

Druskininkuose vyko Geriausios Lietuvos policijos komandos konkursas ir nugalėtojais tapo Panevėžio apskrities VPK komanda. Didžiuojatės šiais pareigūnais?

– Iš tikrųjų, turime kuo pasigirti – mūsų apskrities policijos pareigūnų komanda Druskininkuose vykusiame konkurse užėmė 1-ąją vietą, nurungusi kitų apskričių komandas. Šaunu, kad mūsų apskrityje, o būtent Biržų rajono policijos komisariate darbuojasi Lietuvos policijos geriausi policijos pareigūnai. Šlovė ir garbė Biržų rajono policijos komandai: Romai Aukštikalnei, Edgarui Ruliui, Tautvydui Armonavičiui ir vadovui Deividui Valtariui.

Ar profesinės šventės proga buvo apdovanoti Panevėžio apskrities VPK pareigūnai?

– Šiais metais Biržų mieste vykusios Panevėžio apskrities policijos ir bendruomenės šventės metu buvo pagerbti ir apdovanoti 46 apskrities Vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnai ir darbuotojai. 6 apskrities policijos pareigūnai buvo apdovanoti Lietuvos policijos Generalinio komisaro žinybiniais ženklais ir padėkomis, bei 40 policijos pareigūnų ir darbuotojų – Panevėžio apskrities policijos viršininko apdovanojimais.

Be to, savo apdovanojimus ir padėkas pareigūnams įteikė apskrities Savivaldybių merai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius