Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 15

Panevėžyje griaunamas sovietinis paveldas: nebelieka senų riboženklių

Panevėžio miesto savivaldybė įpareigojo bendrovę „Panevėžio gatvės“ pradėti ardyti miesto ribas žyminčius riboženklius. Pats pirmas griuvo riboženklis ant kelio link Kupiškio.
Panevėžyje griaunamas sovietinis paveldas: nebelieka senų riboženklių
Panevėžyje griaunamas sovietinis paveldas: nebelieka senų riboženklių / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Riboženklių būklė – prasta

Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis aiškino, kodėl demontuojami riboženkliai, žymintys įvažiavimus į miestą.

„Savivaldybė įvertinusi riboženklių būklę nustatė, kad yra reikalingas kapitalinis remontas. Norint išvengti galimų nelaimingų atsitikimų priimtas sprendimas juos demontuoti ir pradėti darbus kuo skubiau nei buvo planuota. Vėliau dėl mažosios architektūros statinių vizijos tarsimės su architektų bendruomene“, – sakė Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas S.Glinskis.

Statys kelio ženklus

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausiasis dizaino specialistas Arvydas Narkevičius teigė, kad kol kas naujo dizaino riboženklių nebus.

„Tai bus įprasti kelio ženklai, kuriuose bus įrašytas miesto pavadinimas. Tokių architektūrinių statinių, kokie žymėjo Panevėžio miesto ribas, beveik niekur nėra. Tai sovietinis palikimas. Įprastai miestų ribas žymi paprasti kelio ženklai su užrašais. Jeigu surastume Panevėžio miesto simbolį – logotipą, kokį surado Alytus, tuomet galbūt ir galima sukurti ženklą“, – aiškino A.Narkevičius ir sakė, kad Panevėžys tokio logotipo, kokį turi Alytus, neturi.

Neturi logotipo

Pasak Panevėžio miesto dizainerio, prieš porą metų buvo skelbtas konkursas sukurti miesto logotipą.

„Tačiau nebuvo sukurtas dėmesio vertas miesto ženklas. Todėl nuspręsta statyti įprastus kelio ženklus su užrašu „Panevėžys“. Be to, Panevėžio miestas vis plečiasi ir perkelti į kitą vietą paprastą kelio ženklą nėra sunku, o štai architektūrinį statinį – sudėtingiau. Juk nieko gero, jei miesto ribas žymintis ženklas atsiranda viduryje miesto“, – sakė A.Narkevičius.

Šiuo metu atvykstančiuosius į Panevėžį riboženkliai pasitinka nuo Šiaulių, Pasvalio, Vaivadų ir Velžio pusių. Nuo Vilniaus miesto ribas žymi paprastas kelio ženklas su užrašu. Dabartiniai miesto vartus žymintys ženklai su užrašu „Panevėžys“ pastatyti apie 1985 metais. Jų autorius – architektas Juozas Kublickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius