-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 27

Panevėžyje užsimota mažinti greitosios pagalbos brigadų skaičių

Panevėžio rajono poliklinika, baimindamasi, kad kitąmet ligonių kasa mažins finansavimą, iš anksto mažina greitosios pagalbos brigadas. Greitųjų medikai tam prieštarauja ir sako, kad nespės laiku suteikti pagalbos ligoniams.
Greitoji medicinos pagalba
Greitoji medicinos pagalba / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Medikai sunerimo, išgirdę apie administracijos ketinimus nuo naujų metų sumažinti  brigadų skaičių – naktimis, išskyrus savaitgalius ir per šventes liks budėti nebe po tris medikus ir vairuotojus, bet po du, praneša LRT „Panorama“.

„Mes manome, kad nepajėgsime aptarnauti visų nevėluodami su 2 brigadomis vakare, kaip ten bebūtų žmonės ir vakare serga. Sakau, niekada neatsižvelgiama į tai, kad turim pačias didžiausias autostradas, visi mūsų keliai yra aptarnaujami ir ten būna skaudžių įvykių“, – argumentuoja Panevėžio rajono greitosios medicinos pagalbos profsąjungos pirmininkė   Rūta Ramoškienė.

„Mes manome, kad nepajėgsime aptarnauti visų nevėluodami su 2 brigadomis vakare, kaip ten bebūtų žmonės ir vakare serga“, – sako Rūta Ramoškienė.

Profsąjungos atstovė įsitikinusi, kad palikti tiek pat ekipažų būtų galima ir sumažėjus finansavimui. Jei ne – reikės sparčiau suktis ir ilgiau užtrukti kelyje. Priduriama, kad greitajai pagalbai ir taip ne visuomet pavyksta pas ligonį nuvykti beveik per pusvalandį – taip, kaip numatyta. Panevėžio rajono medikai sako, kad kelyje dažnai įklimpstama pusnyse arba nerandama reikiamo adreso.

Poliklinikos vadovai sako dėl to, kad nebus suspėta laiku pas ligonį  nesijaudinantys, nes darbo grupė paskaičiavo, kad per pastaruosius tris mėnesius greitosios ekipažai tik į kiek daugiau nei keturis procentus iškvietimų važiavo ilgiau nei pusvalandį, o leidžiama vėluoti maždaug į 20 procentų iškvietimų.

Ligonių kasos lėšas greitosioms pagalboms išlaikyti skiria pagal gyventojų skaičių, viena brigada aptarnauja 16 tūkstančių žmonių. Poliklinikos vadovė Irena Janušonienė tikina iš anksto žinanti, kad rajone sumažėjus 4 tūkstančiams gyventojų lyginant su 2010 m. – ligonių kasa nebeskirs daugiau nei šimto tūkstančių litų, nors sutartis su ja bus pasirašyta tik kitų metų kovą.

„Manau, kad didžioji dalis iškvietimų yra dieną nuo 8 ryto iki 20 val., kada realiai dirbs trys brigados, švenčių dienomis, poilsio dienomis, kada nedirbs poliklinikos, manau, kad mes užtikrinsim aptarnavimą“, – sako Panevėžio rajono poliklinikos direktorė.

Ligonių kasos atstovai sako, pačios įstaigos reikalas, kiek iš gaunamų lėšų sugebama išlaikyti greitosios brigadų. Kol kas poliklinikos administracija atsižvelgė į profsąjungos reikalavimus ir sumažintomis pajėgomis greitoji dirbs tik sausį. Vasarį bus sprendžiama, ar eksperimentas pasiteisino. Dabar greitosios medikai ir rajono gyventojai renka parašus, kad rajono taryba nepatvirtintų poliklinikos sprendimo kitąmet mažinti brigadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius