Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 13

Panevėžys spaudos veidrodyje: Gyvenimas prieblandos zonoje

Ketvirtadienį Panevėžio žiniasklaidoje rašoma apie gatvių apšvietimą. Sunkmečio laikotarpiu miesto gatvėse pradėjo veikti vos kas antras žibintas. Atrodo, kad sunkmetis baigėsi, o taupymo sprendimų keisti niekas nesiruošia.
Stulpo žibintas
Stulpo žibintas / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Dienraštis „Sekundė“ rašo, kad ekonominės krizės pradžioje Panevėžyje įvesta elektros energijos taupymo programa, kai  daugelyje gatvių buvo išjungtas kas antras ar kas trečias šviestuvas, tęsiasi.

Pastaraisiais metais Panevėžio savivaldybė savo biudžete nesuranda papildomų pusės milijono litų, kad sutemus mieste būtų šviesiau. Dabar šviečia tik apie 60 proc. visų šviestuvų. Tik per 2011-ųjų Europos krepšinio čempionatą buvo padaryta išimtis ir įjungti visi šviestuvai.

Policijos pareigūnai teigia, kad dėl prasto gatvių apšvietimo didėja avaringumas ir nusikalstamumas. Tačiau pastaraisiais metais nė lito neskirta naujiems šviestuvams pastatyti tamsoje skendinčiuose kai kurių miesto gatvių ruožuose, ką jau kalbėti apie naujus privačių namų kvartalus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Policija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Policija neapšviestoje gatvėje

Į mokyklų skundus, kad vaikai ir pedagogai dar neišaušus priversti apgraibomis slinkti durų link, o jau sutemus grįždami namo – vartų link, atsakoma pasiūlymu pačioms apsišviesti savo teritorijas.

Pinigų stygiumi besiteisinanti savivaldybė vis dėlto ši tą daro. Ji priima įvairių šviestuvus gaminančių bendrovių atstovus, kad išklausytų, ką ir už kiek jie siūlo. Šiandien valdininkai ketina išklausyti verslininkus, siūlančius šviestuvų valdymo sistemos elementus, esą leidžiančius taupyti elektros energiją.

Miesto ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Arvydas Šatas sako, kad aišku tik viena: reikia modernizuoti apšvietimo sistemą. Tačiau kol kas nėra priimta konkretesnių sprendimų.

„Prašysime biudžete surasti lėšų gatvių apšvietimo studijai atlikti“, – „Sekundei“ teigė specialistas.

Anot jo, jeigu leistų finansinės galimybės, reikėtų keisti pačius šviestuvus. Dabartiniai yra pasenę, jų šviesos srautas susilpnėjęs. Lempos dega, o gatvėse vis tiek prastas matomumas.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Kiaulės
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Kiaulės

Ketvirtadienį naujienų portalas panskliautas.lt eskaluoja galimą vagystę. Rašoma, kad pasigedęs šienapjovės detalės, ūkininkas vagyste apkaltino paršiukus iš jo pirkusius žmones. Šie pasibaisėjo seno žmogaus sugebėjimu įžūliai kabinėtis ir šmeižti bei painioti į suaugusiųjų reikalą mažą vaiką.

„Panskliauto“ redakcijai paskambinęs Biržų rajone ūkininkaujantis 65 metų Stasys Šmailis sakė norintis perspėti kitus žmones, kad šie saugotųsi nesąžiningų pirkėjų.

Ūkininkas guodėsi, kad paršiukus iš jo pirkę žmonės išvažiuodami dar ir apsivogė – nuo šienapjovės nusuko vieną detalę. Kitais metais šienapjūtė jam būsianti prasta – negalėsiąs išvažiuoti į laukus.

Biržietis žadėjo rankų nenuleisti ir artimiausiu metu su pareiškimu dėl vagystės kreiptis į policiją.

Ūkininko duotu telefonu panskliautas.lt korespondentas paskambino paršiukų pirkėjams. Atsiliepusi moteris nesutiko prisistatyti, taip pat nepasakė, kurioje vietoje gyvena.

Moteris dievagojosi, kad jokios detalės nei ji, nei tėvai nevogė. Esą iš pradžių žmogus rėkė, kad geležis buvo pavogta, paskui – kažkokia rankena, o galiausiai – detalė. Pasak moters, jie atidarė automobilio dureles ir liepė ieškoti savo daikto.

Moteris patvirtino, kad su paršeliais jiems išvažiavus, netrukus suskambo telefonas. Paskambinęs ūkininkas ėmė šaukti, kad būtų grąžinta tai, kas pavogta, grasino policija. Nenorėdami turėti reikalų su pareigūnais, žmonės nutarė grįžti atgal ir viską išsiaiškinti.

Ją papiktino tai, kad buvo apšaukti vagimis, nors per savo gyvenimą nieko pavogę nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius