Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 13

Panevėžys spaudos veidrodyje: Miestelėnus graudina pasmerktos liepos

Penktadienį dienraštis „Sekundė“ skelbia, jog ir dabartinė Panevėžio valdžia, ir pretenduojantieji užimti jos vietą mušasi į krūtinę, kad yra už žalią miestą, tačiau gyventojai šiurpsta matydami naikinamas žaliąsias zonas. Kita tema – nevyriausybinėms organizacijoms skiriama parama.
Vilniuje, Radvilų gatvėje nupjauti medžiai.
Nupjauti medžiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Pasmerktos liepos

Panevėžiečiai nuolat piktinasi kertamais medžiais, tačiau, anot lietuvių liaudies patarlės, šuns balsas į dangų neina. Medžiai dažniausiai kertami legaliai, t. y. turint Panevėžio savivaldybės išduotą leidimą, rašo „Sekundė“.

Juos išduodantys valdininkai įstatymams nenusižengia, tad kirtėjams rankos nedreba. Gyventojams belieka apraudoti puoselėtus augalus ir stebėti, kaip iš žalio Panevėžys virsta pilku.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniuje, Radvilų gatvėje nupjauti medžiai.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nupjauti medžiai

Tačiau Ramygalos gatvės 61-ojo namo gyventojai neketina sudėję rankas žiūrėti, kaip prie jų daugiabučio naikinama prieš kelis dešimtmečius pasodinta gražuolių liepų alėja. Po to, kai praėjusių metų lapkritį buvo nurėžtos trys liepos ir žmonės sužinojo, kad yra pasmerktos dar vienuolika, puolė ginti puoselėjamą žaliąją zoną, rašo „Sekundė“.

Jie mano, kad prieš rinkimus Panevėžio savivaldybė neberizikavo bendrovės „Lietuvos dujos“ Panevėžio filialui išduoti leidimo kirsti likusius medžius, o po rinkimų pjovėjai vėl išsitrauks pjūklus ir kirvius.

Pasirinkta gudri taktika – išnaikinti liepas po kelias.

„Nenori žmonėms sukelti šoko ir dar labiau jų supykdyti. Pasirinkta gudri taktika – išnaikinti liepas po kelias. Praeis nedaug laiko ir dėl tokių Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento palaimintų gamtos niokojimo akcijų žaliu miestu laikomas Panevėžys virs pilku sąvartynu“, – piktinosi Ramygalos gavės 61-ajame name beveik 50 metų gyvenantis Eimutis Balčikonis ir bendrijos pirmininkas Antanas Brogelė.

Vyrams kelia juoką miesto Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistų, išdavusių leidimą kirsti tris liepas, argumentai, kad jos pažeistos puvinio.

„Pažiūrėkite, medžiai buvo visiškai sveiki“, – rodydami nupjautų liepų kelmus „Sekundei“ kalbėjo jie.

Lietuvos Caritas nuotr./Akcijos žvakutė
Lietuvos Caritas nuotr./Akcijos žvakutė

Paramos beveik nejaučia

Vienos iš aktyviausiai mieste veikiančių socialinės paskirties organizacijų Panevėžio vyskupijos „Carito“ vadovė Gražina Kacevičienė teigia, kad Savivaldybės parama yra labai maža. Praėjusiais metais miesto organizacijų veiklai buvo išdalyta vos 10 tūkstančių litų – metams teko po kelis šimtus.

„Daug kartų rašėme, daug kartų prašėme papildomos paramos, bet negavome. O juk prašome ne savo organizacijai stiprinti ar savanoriams, o tam, kad galėtume padėti miesto gyventojams. Teko girdėti, kad kitų miestų savivaldybės kažkaip randa papildomų lėšų ir skiria gyventojais besirūpinančioms organizacijoms, prisideda prie bendro reikalo“, – „Sekundei“ tvirtino G.Kacevičienė.

Miesto Savivaldybės vyriausiasis jaunimo reikalų specialistas, atsakingas už nevyriausybinių organizacijų veiklą Juozas Ragelis sutinka, kad pinigų skiriama per mažai. Tiesa, šiemet padėtis turėtų kiek pagerėti – paraiškas pateikusioms organizacijoms ketinama išdalyti 5800 eurų (daugiau kaip 20 tūkstančių litų). Tiek pat pinigų bus skirta ir jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms.

J.Ragelio teigimu, šiemet atsiranda naujovė – prie Savivaldybės tarybos steigiamas patariamasis organas – nevyriausybinių organizacijų taryba, kurios darbe dalyvaus ir šių organizacijų, ir Savivaldybės atstovai. Tikimasi, kad naujoji taryba suaktyvins valdžios ir visuomenės bendradarbiavimą, padės suprasti nevyriausybinių organizacijų poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius