-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 20

Panika dėl pašalpų

Mokesčius „Sodrai“ nuo autorinio atlyginimo nuo metų pradžios mokantys darbuotojai piktinasi, kad ligos atveju negauna išmokų. Tačiau specialistai tvirtina, kad panikuojama be reikalo – išmokos bus, bet vėliau.
„Sodra“
Sodra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Skyles „Sodros“ biudžete užsimoję sulopyti valdantieji dar praėjusių metų pabaigoje nusprendė, kad socialines įmokas turės mokėti pagal autorines sutartis dirbantys kūrėjai ir sportininkai. Nuo autorinio atlyginimo „Sodrai“ privaloma mokėti 1 proc. draudimo įmoką bei 6 proc. siekiančią sveikatos draudimo įmoką.

Po 7 proc. pajamų dydžio įmoką „Sodrai“ ir po 3 proc. sveikatos draudimui turi pervesti ir sportininkų bei atlikėjų darbdaviai.

Stinga informacijos

Neseniai pasirodė žiniasklaidos pranešimų, kad iš autorinius atlyginimus gaunančių asmenų surinkti mokesčiai skirti tik pensijai arba motinystės (tėvystės) pašalpai gauti, tačiau ligos atveju dirbantieji pagal autorines sutartis išmokos gali nesitikėti.

LŽ kalbintas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjos pavaduotojas Vaidotas Kalinauskas tvirtino, kad jį stebina panašūs pranešimai.

Jis mano, kad žmonės piktinasi, nes nežino, kaip skaičiuojama ligos pašalpa. Vedėjos pavaduotojas atkreipė dėmesį, kad pakeitus mokesčių įstatymus darbuotojams stinga informacijos apie išmokas.

„Ši išmoka skaičiuojama pagal užpraeito kalendorinio ketvirčio duomenis. Kadangi mokesčiai nuo autorinių sutarčių renkami tik nuo šių metų pradžios, nenuostabu, kad išmokos nemokamos. Dabar jos vis dar skaičiuojamos pagal laikotarpį, kai tų mokesčių dar nebuvo“, – paaiškino V.Kalinauskas.

Pasak jo, ligos pašalpa bus pradėta mokėti vėliau, antroje metų pusėje. Dvi sutartis – darbo ir autorinę – sudariusiems darbuotojams išmokos bus skaičiuojamos nuo abiejose sutartyse nurodytos sumos.

Keis sistemą

Per vieną naktį pakeitę mokesčių sistemą, patys politikai sunkiai susigaudo, kas ir kiek moka mokesčių, ir kokios išmokos kam priklauso.

Parlamentinio Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Donatas Jankauskas žiniasklaidai yra tvirtinęs, esą dirbantiesiems pagal autorines sutartis nenumatyta mokėti laikino nedarbingumo išmokų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius