Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 16 /10:35

SAM planas: iki kovo pabaigos planuoja paskiepyti visus medikus, slaugos namų gyventojus ir vyresnius nei 80 metų žmones

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSKG) posėdyje dalyvavęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento vadovas Audrius Ščeponavičius trečiadienį leido žvilgtelėti į rengiamą planą, kaip vyks vakcinacija nuo koronaviruso. Paskelbta, kad pirmoji vakcina ES galėtų būti patvirtinta gruodžio 21 dieną, tai reiškia, kad pirmosios vakcinos Lietuvą galėtų pasiekti per Kūčias ar Kalėdas. SAM atstovai trečiadienį sakė, jog planuojama iki kovo galo paskiepyti jautriausias grupes.
Vilnius per karantiną
Vilnius per karantiną / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

SAM Visuomenės sveikatos departamento vadovas A.Ščeponavičius NSGK posėdyje teigė, kad Lietuva priklauso šalims, kuriose koronaviruso situacija blogėja.

Anot jo, ES sudariusi sutartis su 6 kompanijomis dėl vakcinų, dar kelias sutartis planuojama sudaryti artimiausiu metu.

Vakcinos galime sulaukti per Kalėdas

Direktoriaus teigimu, Lietuva pagal išankstines sutartis ketina įsigyti 7,2 mln. dozių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl pasirengimo mokslo metams
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl pasirengimo mokslo metams

„Visiems Lietuvos gyventojams turėtų pakakti ir dar likti“, – sakė jis.

Pirmadienį pranešta, kad pirmoji partija, kuri pasieks Lietuvą, gali bus iki 10 tūkst. vienetų. A.Ščeponavičius trečiadienį patikino, kad ši informacija nuolat keičiasi, todėl trečiadienį popiet ES šalių atstovai viceministrai bendraus su Europos Komisijos atstovais, nes daug šalių nori konkretumo dėl vakcinų tiekimo grafiko.

„Vakar gavome informaciją, kad greičiausiai tai gali būti (vakcina bus registruota ES – aut.) gruodžio 21 arba 23 dieną, tai yra kitą savaitę, o „Moderna“ – sausio 13 dieną. Pristatymas po to, kai vakcina bus užregistruota, per 2-3 paras į visas valstybes vienu metu”, – sakė jis.

Jei vakcinos būtų pristatytos gruodžio 25-26 dienomis, anot jo, jų priėmimui viskas būtų parengta.

A.Ščeponavičius patikino, kad šiuo metu jau yra įsigyti du šaldytuvai vakcinų laikymui, Lietuva turi sandėlių, perkami švirkštai, kitos priemonės.

Svarstoma, kad vakcinacijai žmonės galėtų registruotis trumpuoju numeriu, kaip dabar registruojamasi testams – 1808.

„Pirmiausia būtų patiekta į penkias organizuojančias ligonines“, – pasakojo jis.

Šiuo metu, anot jo, sudaromas vakcinų pristatymo grafikas savivaldybėms.

Šiuo metu taip pat svarstoma, kaip apmokėti už vakcinacijos paslaugą. Jis pabrėžė, kad rekomenduojama skiepyti ir jau persirgusius.

Proveržis – iki kovo mėnesio pabaigos?

SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių technologijų skyriaus specialistas Lukas Galkus posėdyje sakė, kad planuojama, jog iki kitų metų pirmojo ketvirčio pabaigos Lietuvoje būtų paskiepyti medikai, globos namų gyventojai ir asmenys, vyresni nei 80 metų.

„Tiek turėtų būti pristatyta, bet turėkime omenyje, kad atvažiuos ir „Moderna“, ir „Astra Zeneca“, ir kitų vakcinų turėsime (...) Jau kovo pabaiga turėtų būti, bent mūsų įsivaizdavimais, jau įsibėgėjęs visas procesas, ne tik proveržis. Apie proveržį galime anksčiau kalbėti“, – sakė jis.

Vakciną saugos su apsauga

Ekstremalių sveikatai situacijų centro atstovas Karolis Turčinavičius sakė, kad baigiasi pirkimai priemonių, kurių reikės vakcinacijai.

Jo teigimu, šiomis dienomis atliekama šaldiklių, kuriuose bus laikoma vakcina, validacija.

K.Turčinavičius pasakojo, kad sandėliai, kuriuose bus laikoma vakcina, yra aptvertoje teritorijoje, kurioje veiks yra fizinė apsauga, teritorija apšviesta, yra kameros, apsauginė sistema, o ir patys šaldikliai ne taip paprastai atidaromi.

Jo teigimu, bus nuolat stebima šaldiklio temperatūra, pasirūpinta, kad šaldiklis neišsijungtų išsijungus elektrai.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas posėdyje pastebėjo, kad Interpolas praneša, kad atsiranda nusikaltėlių grupuočių, kurios turi savo planus vakcinavimo procese.

Rizikų, kad kas nors kėsintųsi vakciną pagrobti, K.Turčinavičius teigė nematantis.

Galvos skausmas – vakcinų kiekis

Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius posėdyje pasakojo, kad klinikos rengiasi vakcinų laikymui.

„Rūpestis šiuo metu vakcinų skaičius. Mūsų rūpestis paskiepyti visus darbuotojus (...) Tų vakcinų kiekis, žinoma, labai mažas, kurį planuojame gauti. Vien klinikose darbuotojų yra 7 tūkst. su rezidentais, tai tokio kiekio reikės“, – pasakojo jis.

Klinikų vadovo teigimu, planuojama, kad Santaroms gali tekti trečdalis nuo bendro skaičiaus – apie 3 tūkst. Todėl jau yra numatytos grupės medikų, kurie būtų skiepijami pirmieji, tai yra tiesioginį kontaktą su sergančiais patiriantys medikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius

Kūčios ir Kalėdos – geras laikas skiepyti medikus

Kauno klinikų vadovas Renaldas Jurkevičius kėlė klausimą, ar gauta vakcina reikės skiepyti du kartus, ar galima bus paskiepyti vieną kartą ir laukti kitos dozės.

Jau anksčiau skelbta, kad tam, jog susiformuotų imunitetas, reikia dviejų vakcinos dozių, antrąją suleidžiant po mėnesio.

„Dėl to labai svarbu, kad SAM grafiką turėtų, ne tik kada bus pirma dozė, o kada bus ir antra ir trečia, kad žinotume, kiek žmonių galime paskiepyti“, – sakė jis.

Direktorius ragino pirmiausiai skiepyti gydymo įstaigų ir slaugos namų darbuotojus bei gyventojus.

Jo teigimu, SAM į klinikas dėl vakcinos saugojimo nesikreipė.

„Jei patvirtinimas bus 21 dieną, tikėtina, kad vakcinos atvyks per Kūčias ir Kalėdas, tai geras laikas skiepyti medicinos personalą“, – kalbėjo jis.

Mediko teigimu, negalima būtų skiepyti viso medikų skyriaus vienu metu, nes po vakcinos galima trumpam sukarščiuoti, tad reikėtų skiepyti po kelis žmones iš skirtingų skyrių.

Pirmoji vakcinų partija – ne įspūdingo dydžio

Pirmosios 9750 vakcinos nuo COVID-19 dozių į Lietuvą atkeliaus sausio pradžioje, šią savaitę pareiškė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Ta tiesa, kokią šiandien turiu ir kurią galiu pasakyti, pirmosios vakcinos į Lietuvą atvažiuos trys–keturios dienos po gruodžio 29 dienos, jeigu kažkas dar nepasikeis. Jų bus 9750 dozių“, – LRT diskusijų laidoje „Forumas“ pirmadienį sakė ministras. Anot ministro, kadangi reikia tą patį žmogų skiepyti du kartus, šių vakcinų užteks 5 tūkst. žmonių.

„Kada ateis kita partija – šiandien dar nežinau“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius