Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 10 26

Papildomą balą menininkų vaikams skyrusi gimnazija elgėsi diskriminuojančiai

Po Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos kreipimosi Kauno Juozo Grušo meno gimnazija atsisakė tvarkos, pagal kurią papildomas balas buvo skiriamas menininkų vaikams.
Moksleivių veikla po pamokų
Moskleiviai (Asociatyvinė nuotr.) / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasak tarnybos, tokia priėmimo tvarka buvo diskriminuojanti.

„Sudaromos nevienodos sąlygos vaikams būti priimtiems į gimnaziją, priklausomai nuo jų tėvų socialinės padėties. Konstatuotina, kad tokiu būdu vaikai yra tiesiogiai diskriminuojami socialinės padėties pagrindu“, – rašoma tarnybos sprendime.

Vis dėlto kontrolieriaus tarnyba džiaugiasi, jog gimnazija savo iniciatyva ėmėsi situaciją spręsti.

Pasak tarnybos, gimnazijos vadovybė padėkojo už tai, kad ji atkreipė dėmesį į lygių galimybių principui prieštaraujantį punktą, o mokyklos direktorė pasirašė įsakymą, kuriuo šis kriterijus išbrauktas.

„Dažnai lygių galimybių pažeidimai padaromi dėl nežinojimo. Smagu, kad pradėjus tyrimą mokyklos administracija objektyviai paaiškino susidariusią situaciją ir, nors nebuvo atskirai raginta, pati ėmėsi užtikrinti, kad vaikai būtų priimami vienodomis sąlygomis“, – kontrolieriaus tarnybos pranešime cituojama laikinai lygių galimybių kontrolierės pareigas einanti Seimo kontrolierė Milda Vainiutė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Mokyklos apraše, reglamentuojančiame moksleivių priėmimo tvarką, buvo įtvirtinta, kad 1 balas iš galimo 21 skiriamas tiems kandidatams, kurių tėvai turi menininko profesiją.

Pasak tarnybos, diskriminacijos bylų praktikoje vadovaujamasi nuostata, kad apsauga nuo lygių galimybių pažeidimų galioja ir tada, kai su žmogumi elgiamasi mažiau palankiai dėl jo sąsajų su kitu asmeniu, pasižyminčiu įstatymų ginamais tapatybės bruožais.

Tai galioja ir atvejams, jeigu vaikai diskriminuojami dėl tėvų profesijos.

Šią situaciją tarnyba nagrinėjo gavusi į gimnaziją nepriimto vaiko tėvų skundą, tačiau nustatyta, jog šeima nepateikė jokių motyvaciją mokytis pagrindžiančių dokumentų.

Atsižvelgus į tai, bei į tai, kad diskriminacinę tvarką gimnazija pakeitė, tyrimas buvo nutrauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius