Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 07

Paramos verčiant kalbos komisijos vadoves G.Songaila parlamento komitete nesulaukė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovo Gintaro Songailos iniciatyva versti iš posto kalbos komisijos vadovybę Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete (ŠMKK) paramos nesulaukė.
Irena Smetonienė
Irena Smetonienė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

ŠMKK, trečiadienį apsvarstęs Seimo nario pasiūlymą dėl teikimo atleisti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę Ireną Smetonienę bei jos pavaduotoją Jūratę Palionytę nesibaigus jų įgaliojimų laikui, jį atmetė.

„Pirma, tai panašu į asmeninį susidorojimą, sąskaitų suvedinėjimą, nes komisijos pirmininkė išsako ne savo, o komisijos kolegialią nuomonę. Antras dalykas – tai yra politinis kišimasis į ekspertinės institucijos veiklą ir reikalavimas patenkinti politinį užsakymą“, – BNS komiteto poziciją argumentavo Seimo narys Mantas Adomėnas.

G.Songaila VLKK vadoves kaltina „politikavimu ir antikonstitucine, lietuvių kalbos vartojimą siaurinančia veikla“.

Konservatorių piktina VLKK pirmininkės išsakyta pozicija dėl nelietuvių kilmės asmenvardžių rašybos, jog tai esąs politinio sprendimo klausimas.

„VLKK pirmininkė viešoje erdvėje pradėjo platinti lingvistikos mokslui prieštaraujančius teiginius, kad esą svetimvardžiai iš viso nėra lietuvių kalbos dalykas. Manau, toks Komisijos politikavimas ir antikonstitucinė, lietuvių kalbos vartojimą siaurinanti veikla turi sulaukti atitinkamo Seimo įvertinimo“, – sako G.Songaila.

Seimo posėdžių sekretoriate parlamentaras registravo siūlymą nepritarti VLKK 2008 metų veiklos ataskaitai bei ŠMKK apsvarstyti klausimą dėl teikimo atleisti komisijos pirmininkę ir jos pavaduotoją, nesibaigus jų įgaliojimų laikui.

Pagal VLKK įstatymą, komisijos pirmininką ir pirmininko pavaduotoją ŠMKK teikimu iš komisijos narių 5 metams skiria ir atleidžia Seimas.

VLKK įstatymas suteikia Seimui teisę dėl svarbių priežasčių ŠMKK teikimu atleisti komisijos pirmininką ir pirmininko pavaduotoją nesibaigus jų įgaliojimų laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius