Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 24

Pareigūnai: nusikaltėlių aukų kraujas visų pirma krenta ant politikų rankų

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovai teigia, kad už paskutiniu metu padažnėjusius kraupius nusikaltimus, kurių aukomis tampa visiškai nekalti žmonės, atsakomybė visų pirma tenka aukščiausiems šalies politikams.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Buvo tragedijos Klaipėdoje, Kazlų Rūdoje, Biržuose. Dabar – protu nesuvokiamas nusikaltimas Dembavoje. Po kiekvieno iš šių įvykių mūsų politikai rėkte rėkė, kad dėl visko kalti savo pareigas netinkamai atliekantys policininkai. Tačiau aš politikams, visų pirma, pasiūlyčiau atsistoti prieš veidrodį ir įdėmiai įsižiūrėti. Esu tikras, kad beveik kiekvienas iš jų ten pamatys žmogų, kuris savo neveiklumu yra prisidėjęs prie visų minėtų nusikaltimų. Nes būtent politikų dėka teisėsauga šiandien yra nuskurdusi ir nukraujavusi. Tokia, kokios trokšta nusikaltėliai“, – teigia NPPSS tarybos narys Tomas Vaitkunskas.

Anot jo, vienintelis pastarųjų dienų politikų rūpestis – kaip kuo įmantresnėmis frazėmis ir Konstitucinio teismo sprendimu pridengti didėsiantį savo ir aukštų valdininkų darbo užmokestį.

Konstituciniam teismui išaiškinus, jog krizės metu valstybės tarnautojams ir pareigūnams darbo užmokestis buvo sumažintas iš dalies pažeidžiant Konstituciją, Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius teigė, jog jau šį rudenį bus priimti teisės aktai, būtini darbo užmokesčio atstatymui.

Visgi, anot T.Vaitkunsko, aklas KT išaiškinimo įgyvendinimas gali neproporcingai padidinti skirtumus tarp žemiausios grandies ir aukštesnio lygio pareigūnų darbo užmokesčių.

„Maždaug 60 - 70 visų statutinių pareigūnų – pirminės ir vidurinės grandies pareigūnai – nepajus jokio KT sprendimo įgyvendinimo poveikio. Tokią situaciją būtina taisyti. Bazinio darbo užmokesčio didinimas yra vienas iš būdų padidinti šiuo metu praktiškai jau skurstančių statutinių pareigūnų pajamas“.

„Jau ne kartą kalbėjome apie tai, kad KT nutarimo įgyvendinimas ir žemiausios bei vidurinės grandies pareigūnų darbo užmokesčio didinimas yra du tarpusavyje nesusiję dalykai. Šiuo konkrečiu Teismo sprendimo atveju ženklią darbo užmokesčio atstatymo naudą pajustų tik 11 ir aukštesnės kategorijos pareigūnai ir tarnautojai. Tai yra tie žmonės, kuriems krizės metu darbo užmokestis buvo sumažintas daugiausiai. Nesakome, kad daryti to nereikėtų, tačiau negalime pamiršti ir 1 - 10 kategorijos pareigūnų – paprastų ugniagesių, pasieniečių ar gatvėse patruliuojančių policininkų. Jų darbo užmokestį konservatorių Vyriausybė karpė kitaip – ribojant galimybes gauti aukštesnes kategorijas, nemokant už viršvalandžius, nuimant priedus“, – teigia T.Vaitkunskas.

NPPSS siūlo nuo 2014 metų bent 10 - 15 procentų padidinti pareigūnų darbo užmokesčio bazinį dydį arba imtis kitų neatidėliotinų iniciatyvų.

„Tokį pasiūlymą pateikėme Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai“, – teigia NPPSS tarybos narys.

„Tikiuosi politikai pagaliau supras, kad jų neveiklumas vis dažniau nusineša nekaltų Lietuvos žmonių gyvybes. Vasarą lyg ir buvo atsiradusi viltis, kad nuo kitų metų mūsų padėtis gerės. Premjeras ne kartą viešai buvo pažadėjęs teisėsaugos finansavimą jau 2014 metais padidinti šimtu milijonų litų. Tačiau nebežinome ar tie pažadai bus įgyvendinti. Premjeras ir visa jo derybininkų komanda dingo lyg ir vandenį – jie neatsiliepia į pareigūnų kvietimus tęsti derybas dėl sistemos finansavimo ir reformos“.

 Jie situacija nesikeis artimiausiu metu, NPPSS atnaujins dar vasarą pradėtą protesto kampaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius