Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Pareigūnai sako, kad Vidaus tarnybos statuto pataisos pablogins jų socialines garantijas

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos atstovai sako, kad Vidaus tarnybos statuto bei Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pakeitimai pablogins pareigūnų socialines garantijas, jie pasirengę protestams.
Susitikimo akimirka
Policija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Naujasis Vidaus tarnybos statutas bei Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymas, kuris yra dar nepateiktas bendruomenei – mes dar nežinom, koks jis bus, šitie du įstatymai labai neramina pareigūnų bendruomenę, didžiulis sujudimas, kolegos klausia, kaip mes gyvensim nuo sausio 1 dienos“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų profesinių sąjungų atstovai planuojamas permainas ketvirtadienį aptarė susitikime su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Pasak L.Soščekienės, daugiausiai nerimo bendruomenėje kelia kai kurių socialinių garantijų atsisakymas arba mažinimas, pokyčiai dėl vadinamųjų butpinigių, kelionpinigių.

„Kalbama apie priedo už laipsnį atsisakymą, apie priedo už stažą sumažinimą nuo 30 iki 20 proc., pakeitimus apie butpinigius ir kelionpinigus, neaišku, kokia bus naujoji darbo užmokesčio sistema, nes gairių, kurios turėtų būti parengtos prie statuto, dar nėra, ir spręsti, ar jos bus tinkamos pareigūnų bendruomenei ar ne, mes visiškai negalime“, – kalbėjo profesinės sąjungos vadovė.

Ji taip pat patvirtino, kad pareigūnai svarsto galimybę rengti protesto akcijas prieš minėtus pokyčius: „Pareigūnai, gaila, kad streikuoti negalim, bet visas akcijas planuojam ir artimiausiu metu jos bus“.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Rimantas Liepa teigė, kad pakeitimai dėl pareigūnų parengti nederinant su bendruomene.

„Mes nerandam susikalbėjimo su Vidaus reikalų ministerija, ir dabartinė vykdoma politika, avinėlių tylėjimas – tokia pozicija labai negera. Keletas žmonių, kurie neturi patirties apie pareigūnus, nusprendžia užsidarę kabinete nederindami nieko, kaip tūkstančiams pareigūnų bus geriau. Tas noras pateikti, kad bus gėris – tai nėra gėris, ir bus bloginama situacija pareigūnams“, – kalbėjo R. Liepa.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkės pavaduotojas, Lietuvos kalėjimų tarnybos sistemos atstovas Darius Čekavičius sakė, kad pareigūnams nerimą kelia galimybė pareigūną iki pusantrų metų be jo sutikimo perkelti į kitą tarnybos vietą, kai šiuo metu šis terminas yra trys mėnesiai.

„Nors priklausom Teisingumo ministerijai, mes taip pat esam statutinė tarnyba, ir neramina minėti projektai, Vidaus tarnybos statutas ir Karių ir pareigūnų valstybinių pensijų projektas. Matom grėsmes dėl socialinių garantijų mažinimo, priedo už laipsnį naikinimo, priedo už stažą mažinimo, išplėtimo galimybės pareigūną be jo sutikimo perkelti į kitą įstaigą“, – teigė D.Čekavičius.

„Dabar mes turim trims mėnesiams tokią galimybę, ten numatoma metams ir dar pusę metų pratęsti, tai labai gera terpė susidoroti su pareigūnais, kurie kelia klausimus, yra principingi, be jų sutikimo perkelti į kitą Lietuvos vietą“, – pažymėjo profesinės sąjungos atstovas.

Anksčiau Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija buvo išreiškusi poziciją, kad Vidaus reikalų ministerijai skelbiant apie atlyginimų didėjimą, jis pareigūnams būtų visiškai nežymus, nesiektų net 50 eurų į rankas ir didėtų tik 31 proc. pareigūnų.

Vidaus reikalų ministerija, rugsėjį pranešusi apie Vidaus tarnybos statuto pataisas, skelbė, kad jomis numatoma didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų.

Pagal pataisas, būtų peržiūrimas pareigybių suskirstymas į pareigybių grupes – jų mažėtų nuo 15 iki 10. Ministerija teigia, kad taip būtų nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija. Centrinėse statutinėse įstaigose bus patvirtintos pareigūnų darbo apmokėjimo sistemos.

Įgyvendinant Valstybės tarnybos pertvarkos antrąjį etapą, pareigūnų darbo užmokesčiui apskaičiuoti nuo 2024 metų sausio 1 dienos bus taikomas pareiginės algos bazinis dydis – 1 tūkst. 785,4 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius