-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 02

Pareigūnė palygino situaciją pajūryje prieš dešimtmetį ir dabar: žmonės sąmoningesni, bet vis dar mėgsta rizikuoti

Jei lygintume Lietuvos pajūryje poilsiaujančių žmonių elgesį prieš dešimt metų ir dabar, situacija smarkiai pasikeitusi. Tai 15min tvirtino Palangos miesto Policijos komisariato (PK) Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja, bendruomenės pareigūnė Jurgita Rinkevičienė. Tačiau nors žmonės ir sąmoningesni, jie vis dar mėgsta rizikuoti.
Pareigūnės Šventosios paplūdimyje
Pareigūnės Šventosios paplūdimyje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

J.Rinkevičienę sutikome Šventosios paplūdimyje, kur ji kartu su kolegėmis iš policijos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vykdė prevencinę akciją. Pareigūnės dalijo lapelius su nurodymais, kaip reikėtų elgtis prie jūros, stebėjo, ar poilsiautojai nevartoja alkoholio, ar nėra neblaivūs.

Anot pareigūnės, poilsiauti atvykę žmonės į tokias akcijas reaguoja geranoriškai, supranta, kad taisyklės yra reikalingos, ir jų laikosi.

„Vykdant tokias šviečiamąsias akcijas tik išimtiniais atvejais poilsiautojai priešiškai sureaguoja“, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje

Tiesa, J.Rinkevičienės teigimu, jei policijos pareigūnai iškviečiami į įvyko vietą, tuomet pasitaiko ir konfliktinių situacijų.

„Daugiausiai pranešimų, kuomet reikia vykti į įvykio vietą, policijos pareigūnai gauna dėl alkoholio vartojimo ar konfliktinių situacijų, kai gelbėtojams reikia pagalbos. Ypač tuomet, kai poilsiautojai nevykdo gelbėtojų prašymų ir nurodymų, reikalinga mūsų pagalba. Jei būna konfliktinė situacija, tuomet poilsiautojai nebūna taip geranoriškai nusiteikę“, – sakė ji.

Kaip pasikeitė situacija per 10 metų?

Tačiau, palyginus su prieš dešimtmečiu vyravusia situacija, pasak J.Rinkevičienės, situacija smarkiai pasikeitė. Dabar žmonės žymiai supratingesni ir saugo save. O kaip tai atrodė prieš 10 metų?

„Prieš 10 metų viskas buvo daroma atvirai: patiestas kilimėlis, šalia padėtas alus, net ir stipresni gėrimai. Būdavo daugiau neblaivių asmenų, rūkančių – tai atrodydavo vos ne norma. Dabar tai išimtys. Jeigu ir atsineša alkoholio, jo nedemonstruoja ir nesirodo. Puikiai supranta, kad daro pažeidimą ir rizikuoja, bet prisiima atsakomybę, jeigu užfiksuojame“, – pasakojo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje

Be to, pareigūnė pastebi, kad paplūdimiuose smarkiai sumažėjo neblaivių, triukšmaujančių asmenų. Jei dabar tai išimtis, anksčiau tokių žmonių būdavo nemažai.

„Ir triukšmaudavo, ir policijos pareigūnų nurodymų nevykdydavo, konfliktinių situacijų būdavo daugiau. O dabar žmonės keičiasi – ne tik paplūdimyje, bet ir mieste. Po truputėlį, negalime sakyti, kad čia didžiulis šuolis į gerąją pusę, bet žmonės sąmoningėja. Jie supranta, kad kiekvienas turi įdėti indėlį į tvarką, kad jaustumėmės saugūs mieste ir gyvenamojoje aplinkoje“, – kalbėjo pareigūnė.

Be to, lyginant su prieš dešimtmečiu buvusia situacija, dabar pareigūnai užkardo dalį pažeidimų. Pavyzdžiui, J.Rinkevičienė atskleidė, jog savaitgaliais iš klubų į paplūdimį traukiantį jaunimą pasitinka policijos pareigūnai.

„Policijos pareigūnai ankstyvais savaitgalio rytais patruliuoja su keturračiais paplūdimiuose, prižiūri tvarką, todėl tokie poilsiautojai turi grįžti namo. Pareigūnai per tiek metų žino, kur yra didžiausia rizika, ir bando ją užkardyti“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pareigūnės Šventosios paplūdimyje

Ko dar reikėtų iki pilnos laimės? J.Rinkevičienė pastebi, kad vis dar yra nemažai žmonių, kurie mėgsta rizikuoti.

„Trūksta supratimo, kad reikėtų ne bijoti, kad policijos pareigūnas išrašys baudą, bet patiems rūpintis savo saugumu. Dar trūksta šio supratimo. Fiksuojant pažeidimą klausiame, kodėl žmogus taip padarė. Atsako, jog tikėjosi, kad nepamatys, neužfiksuos. Tarsi pagrindinis uždavinys – išvengti, būti nepastebėtam, o ne iš viso nesiimti neteisėtų veiksmų“, – stebėjosi ji.

Prevencinis darbas duoda vaisių

Tai, kad prevencinis darbas duoda rezultatų, anksčiau 15min yra kalbėjęs ir Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas. Anot jo, kiekvienais metais poilsiautojų kultūra keičiasi, bet tai nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi.

„Prisimenu, prieš 14 metų, kai pradėjau šį darbą, man būdavo skaudu ir graudu. Ateidavai prie poilsiautojo, o tave sudirbdavo į šuns dienas visais žodžiais. Paskui pradėjome visa tai filmuoti, stebėti, pasakydavome, kad filmuojame pokalbį, prašėme neįžeidinėti, ir žmonės po truputį pradėjo keistis. Būdavo sunku, bet dabar tikrai į gerą pusę pasikeitė“, – sakė pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Pirožnikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Pirožnikas

Anot jo, dalis žmonių priekaištauja, kad ne gelbėtojų darbas yra prižiūrėti, ar vartojamas alkoholis. Tačiau gelbėtojų vadas mano kitaip: „Jeigu išgelbėjome poilsiautoją ant kranto, mums nereikės jo gelbėti vandenyje.“

„Tai yra prevencinis darbas, kuris davė daug vaisių. Jeigu girtas žmogus pasiekia jūrą, jis gali labai greitai nuskęsti. Toks žmogus neprašo pagalbos, neturi reakcijos, tiesiog eina į dugną“, – tikino J.Pirožnikas.

PLAČIAU SKAITYKITE: Paplūdimyje prekiauti alkoholiu uždrausta, todėl į pliažus grįžo šaltas alus: skardinės kaina – 6–8 eurai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius