Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 15

Pareigūnus vys nemokamų atostogų?

Policijos vadovybė neneigia, kad taupant biudžeto lėšas daliai pareigūnų jau birželį gali būti pasiūlyta porai savaičių išeiti nemokamų atostogų. Tokią perspektyvą vienas policijos teritorinių komisariatų vadovų pavadino tragedija.
Policininko amunicija
Policininkas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pagal siūlomas valstybės biudžeto pataisas vidaus reikalų sistemai skiriamos lėšos gali būti mažinamos daugiau kaip 55 mln. litų. Įvairių krašto miestų ir rajonų pareigūnai pusę lūpų prabilo, esą jų vadovai brandina planus dalį policininkų išleisti nemokamų atostogų. Ir ne dienai ar dviem, o porai savaičių. Neoficialiai teigiama, kad toks žingsnis gali būti žengtas iškart po prezidento rinkimų. Tai neabejotinai sukeltų papildomų grėsmių gyventojų saugumui ir viešajai tvarkai.

Įvairių krašto miestų ir rajonų pareigūnai pusę lūpų prabilo, esą jų vadovai brandina planus dalį policininkų išleisti nemokamų atostogų. Ir ne dienai ar dviem, o porai savaičių.

Antradienį LŽ kalbintas policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas tikino, kad jis būtų prieš minėtą sprendimą. „Negaliu patvirtinti, kad tai tiesa. Tačiau taip nuspręsti gali apskričių vyriausiųjų komisariatų vadovai. Tai būtų prastas taupymo būdas“, – sakė policijos vadovas. Jo manymu, nemokamų atostogų galėtų pasiimti policijos įstaigų vadovai, tačiau tai nepadėtų daug sutaupyti. „Atostogų veikiausiai išeitų viduriniosios ir žemesniosios grandžių pareigūnai, kurių ir taip trūksta. Likusieji turėtų dirbti už juos“, – grėsmingos galimybės neatmetė V.Telyčėnas. Tačiau atostogaujantis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis tikino nieko apie tai negirdėjęs.

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Rimantas Bobinas LŽ sakė, kad taupant lėšas įmanomi įvairūs variantai. „Pareigūnas turi teisę į 14 dienų nemokamų atostogų per metus. Galėtume jas išskirstyti ilgesniam laikotarpiui“, – svarstė jis.

Tačiau kai kurie pareigūnai nusiteikę kur kas kategoriškiau. Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas tvirtino neturintis pasirinkimo. „Jei biudžetas bus dar mažinamas, kito varianto nematau. Geriau išleisti žmogų nemokamų atostogų, nei išmesti jį į gatvę“, – pažymėjo jis. Kvalifikuoto pareigūno paruošimas valstybei kainuoja nemažus pinigus. Pasitraukusius iš tarnybos policininkus pagerėjus finansinei padėčiai turės pakeisti naujokai.

Paprasti pareigūnai galimą priverstinį atostogavimą vadina tragedija. „Gal valdžia mano, kad per tas atostogas man nereikės valgyti, mokėti paskolos įmokų, komunalinių mokesčių“, – nuoskaudą LŽ liejo vienas pareigūnas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama. Paprastas patrulis šiuo metu gauna vos per 1 tūkst. litų į rankas. Dvi savaites nemokamai „paatostogavus“ jam ir jo šeimai grėstų nepriteklius. Pažymėtina, kad viršvalandžius už atostogaujančius kolegas dirbantys policininkai turi teisę vėliau gauti arba dvigubą atlyginimą, arba laisvadienių. „Mažinant asignavimus mums gresia visiška katastrofa“, – reziumavo vienos Vilniaus policijos įstaigos vadovas.

Priverstinės nemokamos atostogos pareigūnams – ne naujiena. Dar 2005-aisiais tuometis Vilniaus miesto policijos vadovas Erikas Kaliačius pavaldinių neoficialiai „prašė“ savo sąskaita pailsėti bent kelias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius