Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 21

Savanoriai ir laisvės kovotojai reikalauja iki rugsėjo 1-osios nuo sostinės Žaliojo tilto pašalinti sovietinius monstrus

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių ir Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos pareikalavo, kad Žaliojo tilto skulptūros iki šių metų rugsėjo 1 dienos būtų nukeltos ir išvežtos iš Vilniaus. Esą jų vieta Grūto parke arba skulptūrų kūrėjų kiemuose.
Žaliojo tilto skulptūros dažais aptaškomos gana dažnai
Žaliojo tilto skulptūros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių ir Lietuvos laisvės kovotojų sąjungų atstovai piktinasi Vilniaus savivaldybės ketinimais už mokesčių mokėtojų pinigus rekonstruoti Žaliojo tilto skulptūras. Jų teigimu, tai nėra joks paveldas, nors šios skulptūros ir įtrauktos į paveldo sąrašus.

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos atstovas Kasparas Genzbigelis specialiai surengtoje konferencijoje teigė, kad yra pasirašyta abiejų sąjungų rezoliucija visoms valstybės institucijoms. Joje protestuojama prieš Vilniaus savivaldybės planus restauruoti sovietmečio „šedevrus“ ant Žaliojo tilto.

Anot K.Genzbigelio, pirmiausia turėtų būti pastatytas Laisvės paminklas ar įamžintas Algimanto apygardos Kunigaikščio Margio rinktinės partizano Petro Vizbaro-Vapsvos atminimas, nes jam šiuo metu Gedimino pr. skirtas tik, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos atstovo teigimu, „kanalizacijos dangtis“.

„Valdžia nuolat kartoja, kad orientuojasi į europines normas, bet sovietmečio atributų garbinimas nėra europinė norma. Kaip galima gerbti šiuos socialistinius „šedevrus“, kurie buvo sukurti tuo metu, kai Lietuvos partizanai liejo kraują bekompromisėje kovoje už laisvę. Šių šedevrų vieta Grūto parke arba kūrėjų kiemuose. Kadangi jie prastos būklės, o Vilnius paskendęs skolose, reikia šių pasenusių skulptūrų atsisakyti“, – kalbėjo K.Genzbigelis.

Skulptūras nukelti reikalaujama tuoj pat – iki šių metų rugsėjo 1-osios, kai bus minimos 20-osios sovietinės kariuomenės išvedimo metinės.

Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos pirmininkas Jonas Burokas teigė, kad galimas šioks toks kompromisas, jeigu jau nesiryžtama skulptūrų nukelti. Esą tą jis yra pasiūlęs ir Vilniaus merui Artūrui Zuokui. 

Ant Žaliojo tilto nuo 1952 metų stovi keturios skulptūrų iš ketaus grupės: „Mokslo jaunimas“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje“  ir „Žemės ūkis“. J.Burokas siūlo prie kariškių pakabinti lentelę su įrašu lietuvių, anglų, rusų kalbomis, kiek žmonių Lietuvos okupacijos laikais ištremta, nužudyta, kiek buvo politinių kalinių ir pan. Prie kolūkiečių – kaip buvo sugriautas Lietuvos žemės ūkis, prie „Mokslo jaunimo“ – kaip buvo tremiami mokytojai, mokslininkai į Sibirą, kiek jų nužudyta. Prie „Pramonės ir statybos“ – paminėti „chruščiovines“ statybas.

Vilniaus savivaldybė yra paskelbusi konkursą, kurios nugalėtojai remontuos Žaliojo tilto skulptūras. Kol kas konkurso nugalėtojai nepaskelbti, bet laimėtojai per dvejus metus turės atlikti kapitalinį skulptūrų remontą.

VIDEO: Žaliojo tilto istorija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius