Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 23

Pareiškimą dėl Vyriausybės politikos atnaujinimo jau pasirašė trečdalis Seimo konservatorių

Specialų pareiškimą dėl Vyriausybės politikos atnaujinimo, užkulisiuose keliaujantį per konservatorių frakcijos narių rankas, jau pasirašė 18 politikų iš 46, rašo „Lietuvos rytas“.
Gintaras Songaila.
Gintaras Songaila. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pareiškimo autoriai prašo ir valdančiosios koalicijos partnerių paramos, bet jie kol kas bijo kištis į dešiniųjų vidaus karą.

„Seimo narių susitarimo dėl nacionalinės tvarios ekonomikos programos“ vienas pagrindinių rengėjų – konservatorius Gintaras Songaila. Jis yra atvirai raginęs A.Kubilių atsistatydinti iš premjero posto.

Šiame „susitarime“ apie būtinybę atstatydinti premjerą tiesiai nekalbama. Tačiau jame pabrėžiama, kad Vyriausybė iš esmės atnaujintų ir pakeistų savo ekonominę bei socialinę politiką.

Septyni išdėstyti reikalavimai beveik nesiskiria nuo dažniausiai opozicijos išsakomų priekaištų.

Pavyzdžiui, reikalaujama „suteikti kuo aiškesnę perspektyvą piliečiams, kada socialiai pažeidžiamiems sluoksniams ir kitiems bus atstatytas ankstesnis pragyvenimo lygis“.

Vyriausybė raginama gaivinti smulkųjį ir vidutinį verslą, mažinti valstybės skolinimąsi, atgaivinti vidaus rinką, vykdyti lanksčią, prognozuojamą ir nekaitaliojamą mokesčių politiką, imtis realaus energetikos sistemos pertvarkymo, būsto renovavimo programos.

G.Songaila laiške pasidžiaugė, jog dauguma frakcijos narių pritaria planams „uždėti naują politinę plokštelę“ ir „iš apačios“ atnaujinti valdančiąją koaliciją bei jos politiką.Šį pareiškimą pasirašė ne tik jau anksčiau maištavę dešinieji, pavyzdžiui, Kazimieras Uoka, Vida Marija Čigriejienė, Evaldas Jurkevičius ar Aurelija Stancikienė. Šiuos politikus parašais parėmė ir anksčiau tyliai besilaikę Rytas Kupčinskas, Petras Luomanas, Jonas Šimėnas, Liudvikas Sabutis.

Teigiama, kad juos palaiko ir vienas partijos vicepirmininkų Valentinas Stundys, rašo dienraštis.

Be to, „Seimo narių susitarimą“ pasirašė 11 iš 12 Krikščionių partijos frakcijos narių (išskyrus Liną Karalių) ir Mišrioje Seimo narių grupėje esantis buvęs liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.

Projekte, be kita ko, teigiama, kad Seime bus sudarytos darbo grupės, kurios teiks konkretesnius siūlymus Vyriausybės veiklai pertvarkyti.

Tuo metu frakcijos kolegoms šią savaitę išsiuntinėtame laiške G.Songaila pranešė, kad planuojami ir kiti pertvarkymai – prie valdančiosios koalicijos turėtų būti „pritraukti“ Krikščionių partijos, vadovaujamos Gedimino Vagnoriaus, atstovai.

G.Songaila laiške pasidžiaugė, jog dauguma frakcijos narių pritaria planams „uždėti naują politinę plokštelę“ ir „iš apačios“ atnaujinti valdančiąją koaliciją bei jos politiką.

Tiesa, politikas pripažino, kad frakcijos vadovybė nerodo didelio entuziazmo.

Todėl šiomis dienomis G.Songaila su pareiškimu ėmė lankytis koalicijos partnerių frakcijose ir prašyti jų paramos. Tai nebuvo nuleista negirdomis.

Šios savaitės pradžioje pasitarime pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę koalicijos partnerių klausinėjamas, kas vyksta, konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma tik skėsčiojo rankomis.

„Padėtis – iš tiesų keista. Mes matome ir girdime, kad yra susiformavusi kažkokia grupė, kuri yra lyg ir alternatyvi dabartiniams konservatorių lyderiams. Pastarieji aiškina nieko nežiną. Tad nutarėme palaukti, kol jie tarpusavyje išsiaiškins santykius“, – „Lietuvos rytui“ dėstė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas.

Tarp 18 konservatorių, kartu su Seimo opozicijai atstovaujančiais krikščionimis raginančių Vyriausybę atnaujinti veiklą, – ir didžiosios politikos senbuviai, ir pirmąją kadenciją parlamente esantys politikai.

Pareiškimą pasirašė G.Songaila, D.Bekintienė, V.M.Čigriejienė, A.Dumčius, P.Luomanas, E.Jurkevičius, A.Kazulėnas, A.Stancikienė, J.Urbanavičius, P.Žeimys, J.Šimėnas, R.Kupčinskas, K.Kuzminskas, A.Ramanauskaitė-Skokauskienė, S.Stoma, L.Sabutis, K.Uoka ir E.Vareikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius