Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 31

Parlamentarai ignoravo balsavimą dėl kompensacijų už nepanaudotas atostogas

Baigiantis kadenciją Seimas trečiadienį nebalsavo už pataisas, kuriomis siūloma sugriežtinti kompensacijų už nepanaudotas atostogas mokėjimą. Kodekso pataisomis norima labiau motyvuoti darbuotojus atostogauti.
Seimo nariai
Seimo nariai / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 2 Atostogos Seimas

Norint įstatymą priimti, turi balsuoti bent 71 parlamentaras, tačiau Seimo salėje tiek jų nebuvo ir balsavimas atidėtas kitam kartui.

Darbo kodekso pataisomis siūloma nustatyti, kad iki šių metų gruodžio 1-osios sukauptas nepanaudotas atostogas daugiau kaip už trejus darbo metus darbuotojai galėtų išnaudoti iki 2015 metų gruodžio. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Rimantas Jonas Dagys teigė, kad leisti žmonėms ilgai kaupti nepanaudotas atostogas yra žalinga, nes vėliau, pasikeitus darbo sąlygoms ir darbdaviui bankrutavus, nepanaudoję atostogų darbuotojai gali netekti kompensacijų.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė aiškino, kad pataisos reikalingos, nes, pasak jos, ir Seimo kanceliarijoje yra darbuotojų, kurie turi nepanaudotų atostogų už 4-5 metus. „Žinote, kokie yra pinigai? Štai jums ir yra tas pavyzdys. Čia bent būtų įstatymu reglamentuota, nes kol nebus įstatyme reglamentuota, tol negali žmogaus priversti išeiti atostogų“, – sakė Seimo vadovė.

Siūloma darbdavį įpareigoti, darbuotojui išeinant iš darbo iki 2015-ųjų pabaigos, jam išmokėti kompensaciją už visas nepanaudotas atostogas. Tiems, kas neišnaudotų atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, jos dingtų.

Seimas persigalvojo ir papildomu balsavimu nesutiko leisti darbdaviams jų iniciatyva neterminuotas darbo sutartis nutraukti, kai nėra darbuotojo kaltės, bet jam sueina 65 metai. Prieš porą savaičių Seimas buvo balsavęs už tokį leidimą darbdaviams.

Dabar darbdavys gali nutraukti neterminuotą darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių ir iki šiol amžius tarp jų nenumatytas – priešingai, Darbo kodekse yra nuostata, kad amžius negali būti teisėta priežastis nutraukti darbo santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius