-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 21

Parlamentarai komandiruotėms jau išleido 0,5 mln. eurų

Šios Seimo kadencijos parlamentarai iš viso komandiruotėms jau išleido per 0,5 mln. eurų. Yra Seimo narių, kurių kelionėms iš biudžeto atseikėta 20 ir daugiau tūkstančių. Daugiausia komandiruotėms išleido konservatorius Emanuelis Zingeris – per 30 tūkst. eurų.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Visai neseniai Izraelyje su oficialiu vizitu lankėsi Seimo pirmininkas, o su juo skrido ir keli parlamentarai: Juozas Bernatonis, E.Zingeris, Vytautas Bakas. Jų kelionė apmokėta iš valstybės lėšų. Seimo pirmininkas aiškina, kad be šių Seimo narių palydos, niekaip nebūtų išsivertęs.

„Buvo labai būtina, kad jie visada būtų šalia, tai užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Europos komiteto narys. Visada buvau su jais ir visus klausimus galėjo komentuoti bendrai“, – aiškina Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Nuo šios Seimo kadencijos pradžios daugiausia pinigų komandiruotėms išleido E.Zingeris. Ar kai kurių komandiruočių buvo galima atsisakyti, jis nepanoro aiškinti.

Daugiau nei 20 tūkst. jau atseikėta ir Egidijaus Vareikio, Andriaus Kubiliaus, Rasos Juknevičienės, Valerijaus Simuliko išvykoms. Seimo Pirmininko komandiruotėms išleista per 20 tūkst. eurų.

„Aš komandiruotes traktuoju kaip gana sunkų darbą, o ne kažkokį poilsį kaip čia kai kas įsivaizduoja. Nė vienos komandiruotės, į kurią važiavau, negalėčiau palyginti su kokia nors kelione į, tarkime, Naująją Zelandiją ar Australiją. Tos kelionės dažnai būna, sakyčiau, gana nepatogios, kai tenka keltis ir 3 val. nakties, važiuoti į oro uostą ir t.t.“, – komentuoja Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys A.Kubilius.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Egidijus Vareikis taip pat tvirtina, kad komandiruotės negali būti tapatinamos su poilsiu: „Kažkada buvo skaudu, dabar kartais netgi juokinga teisintis, kad aš neturistauju valstybės lėšomis. Iš tikrųjų atlieku daug misijų užsienyje. Yra Seimo biudžetas, daug kartų mes išgirstame, kad pinigų tai misijai nebus. Tiesą sakant, mano svajonė būtų, kad mes į užsienio politiką investuotume daugiau.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valerijus Simulik
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valerijus Simulik

Tos pačios frakcijos narys Valerijus Simulik teigia į komandiruotę vykęs kaip Baltijos asamblėjos prezidentas: „Važiavau kaip Baltijos asamblėjos prezidentas. Kadangi šiais metais Lietuva pirmininkauja Baltijos asamblėjai, tai, aišku, aš važiuoju ir už Latviją, ir už Estiją, ir Lietuvą atstovauti visuose formatuose, su kuriais mes draugaujame.“

Brangiausia komandiruotė, už kurią sumokėti 4 tūkt. Eurų, buvo Juozo Oleko kelionė į Pietų Korėją. Panašiai kainavo ir Rotos Tamašunienės apsilankymas Australijoje. Už Tomo Tomilino komandiruotę į JAV sumokėta per 3 tūkst. eurų.

Seimo valdybos, kuri ir išleidžia parlamentarus į komandiruotes, narės sako, kad egzotinių kelionių dabar pasitaiko vis rečiau.

„Diskusijos vyksta, ir labai atsakingos. Visų pirma, nežiūrime į šalies pavadinimą, bet žiūrime į kvietėją ir kas vyksta – ar ten vyksta didžiulė konferencija, pavyzdžiui, NATO ar kitais klausimais, tarptautinės asamblėjos“, – nurodo Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė

Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė antrina – norint išvykti į komandiruotę privalomos ir užsienio reikalų komiteto rekomendacijos: „Tvarka buvo nustatyta kadencijos pradžioje. Tie, kas teikia valdybai dokumentą dėl komandiruotės, visada turi gauti ir užsienio reikalų komiteto rekomendaciją. Antras dalykas yra surašyti prioritetai.“

Tūkstančiai iš biudžeto skiriami ir valdininkų kelionėms. Šį mėnesį už 18 tūkst. į ekonominį renginį Balio saloje vyko finansų ministerijos ir Lietuvos banko delegacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius