-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14 /13:35

Parlamentarai leido medžioklėje naudoti naktinius taikiklius

Medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras bus galima naudoti naktinius taikiklius, ketvirtadienį nusprendė Seimas.
Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.
Medžiotojas

Už atitinkamą Medžioklės įstatymo pataisą balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo trys (liberalas Eugenijus Gentvilas, Demokratų frakcijos narė Silva Lengvinienė ir „valstietė“ Ligita Girskienė), susilaikė vienintelis Lukas Savickas.

Pastarieji keturi parlamentarai užtikrino, kad užtektų balsų per priėmimo procedūrą, nes dauguma projekto oponentų balsavime nedalyvavo. Jeigu įstatymo pakeitimo priėmimui nebūtų registravęsis 71 parlamentaras, pataisa nebūtų priimta.

Prezidentui Gitanui Nausėdai pasirašius priimtą pakeitimą, jis turėtų įsigalioti kitų metų gegužę.

Dabar medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustato Medžioklės taisyklės, jas tvirtina aplinkos ministras. Ketvirtadienio sprendimu šių įrankių sąrašai perkelti į įstatymą.

Naktinių taikiklių šalininkų teigimu, šių prietaisų naudojimas prisidėtų prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo, tai yra žvėris būtų nušautas vienu šūviu, nesikankintų sužeistas, be to, tai leistų efektyviau kovoti su afrikiniu kiaulių maru.

„Negi tikrai nuoširdžiai tikite, kad naktinių taikiklių įteisinimas turėtų didelę nepataisomą neigiamą įtaką gamtai ir gamtosaugai? Kitų šalių praktika rodo, kad nė velnio, – sakė konservatorius Audrius Petrošius. – Naktinis taikiklis yra technologija, ir man visiškai nesuprantama, kodėl vienose srityse technologijos yra skatintinos ir priimtinos, o štai būtent šiame sektoriuje raginama grįžti prie pirmykščių bendruomenių naudotų medžioklės būdų.“

Anot jo, medžiotojams pavesta reguliuoti laukinių žvėrių populiaciją, todėl jie privalo turėtų įrankius ją įgyvendinti.

Naktinių taikiklių įteisinimo priešininkai teigia, kad leidus šiuos prietaisus naudoti medžioklėje, žvėrys nebeturėtų galimybės pabėgti nuo medžiotojų, be to, nebūtų galimybės nustatyti, ar gyvūnas sumedžiotas naudojant naktinį taikiklį, ar ne.

„(...) iki šiol buvo galima gyventi be šitų technologinių inovacijų, nelabai aišku, kodėl reikia tas technologines inovacijas diegti dabar. (...) Medžioklė, kaip tam tikra žmogaus ir gyvūno kova, kuris yra gudresnis, gal turėtų vykti ne taip, kaip kad krepšinyje, kai nepataikai į krepšį, tai tada nuleiskime krepšį žemyn ir tada visiems bus lengviau pataikyti“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Jos siūlymą neįteisinti naktinių taikiklių parlamentarai ketvirtadienį atmetė.

„Išties iš oponentų neišgirdome rimtų argumentų. Na, diskutuoja tie, kurie turbūt savo rankose nelaikė šautuvo arba laikė tiktai šepečio kotą. Manau, kad kalba apie krepšį, ar jį nuleisti, ar jį pakelti, daugiau primena kurčiųjų ir aklųjų diskusiją tarpusavyje: vieni nemato, kiti negirdi“, – oponentų argumentus kritikavo Mišrios Seimo narių grupės narys Artūras Skardžius.

Jo teigimu, naktiniai taikikliai medžiotojams reikalingi ne tik medžioklei, bet ir apginti savo šeimą bei valstybę.

Konservatorius Andrius Vyšniauskas sakė, kad šiais laikais medžioklė yra pramoga, o naktiniai taikikliai tik ją paįvairins, ir pranešė, jog bus rengiamas kreipimasis į prezidentą su prašymu vetuoti priimtą pataisą.

„Kaip suprantu, medžiotojų frakcija Seime pasidovanojo dovaną prieš Kalėdas. Tų kolegų, kurie čia liejo krokodilo ašaras, kad jiems reikia modernių ginklų, noriu tik paklausti – o kur jūs sustosite? Nes toje modernioje ginkluotėje dar yra tankai, vandenilinės bombos ir kiti ginklai“, – ironizavo Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Prezidento G. Nausėdos atstovas spaudai Ridas Jasiulionis ketvirtadienį BNS sakė, kad šalies vadovas priims sprendimą dėl įstatymo pasirašymo arba vetavimo per teisės aktuose numatytas 10 dienų.

Spalį Seimas buvo priėjęs iki priėmimo stadijos, kad naktinio matymo prietaisai medžiojant būtų draudžiami, tačiau po kelių neįvykusių balsavimų galiausiai šis siūlymas atmestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius