-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 21

Parlamentarai neatskleis detalių savo išlaidų

Žiniasklaidoje dėl išlaidų parlamentinei veiklai linksniuojami Seimo nariai planuoja ateityje slėpti savo išlaidų detales.
A.Salamakinas
A.Salamakinas. / „Scanpix“ nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas šiandien žiniasklaidai teigė, kad jo vadovaujama komisija paruošė naują parlamentinių išlaidų reglamentavimo tvarką: Seimo nariai nuo ateinančių metų atsiskaitys už atskiras išlaidų sritis, o ne konkrečius pirkinius, kaip daroma dabar.

Stambins išlaidų sritis

Šiuo metu už parlamentinei veiklai skiriamus pinigus seimūnai gali apmokėti pašto prekes ir paslaugas, komunikacijų paslaugas, įsigyti kanceliarinių prekių, knygų, spaudos, nuomotis kompiuterinę bei biuro techniką, nuomotis biurą, nuomotis automobilį, naudotis taksi paslaugomis, važinėti visuomeniniu transportu, apmokėti mokymosi kursus, apmokėti reprezentacines išlaidas, nakvynes komandiruočių metu, įsigyti reikiamą inventorių, mokėti už skelbimus žiniasklaidoje ir pan.

Pasak A.Salamakino, parlamentinių išlaidų nereikia skaidyti taip smulkiai – užtenka palikti kelias eilutes, tokias kaip susisiekimas su apygarda, biuro išlaikymas ir panašiai.

„Kam rašyti punktą automobilio nuoma, aptarnavimas, padangų pirkimas, taksi ir visa kita? Turi būti punktas – Seimo nario susisiekimas. Ir tegu jis važiuoja autobusu ar nuomota mašina. Tik negali  būti lizinguotas automobilis. Tokiu būdu bus aiškiau“, – įsitikinęs parlamentaras.

Seimūnai bus sąžiningi?

Paklaustas, ar taip nebus sudarytos sąlygos Seimo nariams tiesiog nuslėpti, kur jie išleidžia pinigus, jis aiškino, kad kiekvienas parlamentaras yra atsakingas prieš rinkėjus, o Etikos ir procedūrų komisija ir toliau griežtai tikrins jų išlaidų ataskaitas.

Šiuo metu seimūnai už parlamentines lėšas atsiskaito Seimo kanceliarijai, o Etikos ir procedūrų komisija šias ataskaitas patalpina interneto tinklapyje.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė ne kartą yra išsakiusi mintį, kad reiktų nustatyti, kokią parlamentinių išlaidų dalį galima būtų skirti transportui. Tačiau A.Salamakino nuomone, pirma reiktų palaukti, iki kokio dydžio bus sumažintos parlamentinės išlaidos, o tik tada galvoti, ar verta jas dar skirstyti.

„Jeigu ten liks 1000 Lt parlamentinei veiklai, tai ką jau bereglamentuosi? Jei 30 proc. skirti susisiekimui, tai 300 Lt – vienas reisas į Klaipėdą. Tai kaip jis vykdys parlamentinę veiklą?“ – aiškino etikos sargų vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius