Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2012 11 19 /14:48

Parlamentarai skirstosi Seimo komitetų vadovų postus: Užsienio reikalų komitetui gali vadovauti buvęs VU rektorius Benediktas Juodka, Ekonomikos – Julius Veselka

Darbą pradėję naujieji parlamentarai šią savaitę pasiskirstys, kuriame komitete dirbs, o valdančiosios centro-kairės koalicijos atstovai svarsto galimų komitetų pirmininkų kandidatūras.
Julius Veselka
Julius Veselka / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Koalicijos partneriai pirmadienį sutarė, kad septyniems komitetams vadovaus Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai, penkiems – Darbo partijos, dviem – partijos „Tvarka ir teisingumas“, vienam – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

BNS žiniomis, daugumai komitetų vadovauti bus siūlomi Seimo senbuviai, naujokams gali tekti vos vienas kitas postas.

Pirminiais duomenimis, į reikšmingą Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą LSDP frakcija ketina siūlyti buvusį Vilniaus universiteto rektorių Benediktą Juodką. Parlamente jis dirbs pirmą kadenciją.

Vadovauti Seimo Audito komitetui taip pat gali būti siūloma naujokė – „tvarkietė“ Jolita Vaickienė. Nors praėjusioje kadencijoje Audito komitetui vadovavo opozicijos atstovė „darbietė“ Loreta Graužinienė, dabartiniai valdantieji linkę šios kėdės neužleisti. Pasak pirmojo Seimo vicepirmininko „darbiečio“ Vytauto Gapšio, opozicijai teks komiteto pirmininko pavaduotojo kėdė.

Ekonomikos komiteto vairą planuojama siūlyti patikėti kitam „tvarkiečių“ atstovui Seime parlamentarui Juliui Veselkai, Aplinkos komiteto – socialdemokratui Algimantui Salamakinui, Biudžeto ir finansų komiteto – socialdemokratui Broniui Bradauskui, Europos reikalų komiteto – LSDP atstovui Gediminui Kirkilui, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto – taip pat socialdemokratui Vytautui Sauliui, Sveikatos reikalų komiteto – „darbietei“ Dangutei Mikutienei, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto – „darbiečiui“ Valentinui Bukauskui.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo postas turėtų atitekti Darbo partijai. Neoficialiai minimi du galimi kandidatai – buvęs Seimo pirmininkas, eksprokuroras Artūras Paulauskas ir teisininkė Zita Žvikienė.

„Darbiečiai“ kol kas neatskleidžia, ką siūlys į Kaimo reikalų, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetų vadovus. Pasak V.Gapšio, kandidatūros paaiškės antradienį po frakcijos Seime posėdžio.

Socialdemokratai taip pat turėtų siūlyti Socialinių reikalų ir darbo bei Informacinės visuomenės plėtros komitetų pirmininkus.

Savo kandidatą į Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigas turėtų deleguoti Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šios partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis BNS pirmadienį patvirtino, jog vadovauti šiam komitetui bus siūlomas parlamentaras Leonardas Talmontas.

Pagal pirminį sumanymą, Seimo Antikorupcijos komiteto vadovu žadėta siūlyti „tvarkietį“ Remigijų Ačą. Tačiau pirmadienį koalicijos lyderiai nutarė, kad ši pareigybė, kaip ir buvo iki šiol, turėtų būti atiduota opozicijai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai taip pat turėtų vadovauti opozicijos atstovas.

Centro kairės koalicijos lyderiai sutarė, kad Darbo partija dar teiks kandidatus į Atominės energetikos, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos, Jūrinių ir žuvininkystės reikalų, Peticijų komisijų pirmininkus, LSDP – į Jaunimo ir sporto reikalų, Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų, Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijų vadovus.

Socialdemokratas turėtų vadovauti ir ketinamai atkurti Konstitucijos keitimo komisijai.

Kandidatą vadovauti Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijai siūlys „tvarkiečiai“.

Antradienį per plenarinį posėdį bus pateiktas projektas dėl komitetų narių skaičiaus ir Seimo narių įrašymo į komitetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius