-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 15

Parlamentarai svarstys prezidentės siūlymą uždrausti juridiniams asmenims remti partijas

Kaip paneša Prezidentės spaudos tarnyba, Dalia Grybauskaitė teikia Seimui politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma uždrausti partijas finansuoti juridiniams asmenims, sumažinti maksimalią fizinių asmenų aukos sumą ir supaprastinti smulkių aukų partijoms priėmimo tvarką.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Prezidentės teigimu, visuomenės pasitikėjimas politinėmis partijomis – žemiausias per visą nepriklausomybės laikotarpį ir tai yra grėsmė demokratijai. Viena pagrindinių žmonių nepasitikėjimo priežasčių – neskaidrus partijų finansavimas. 

Prezidentės inicijuotos partijų finansavimo pataisos – realus įrankis partijoms atsiriboti nuo atskirų grupių interesų ir galimybė tarnauti Lietuvos žmonėms, o ne rėmėjams.

„Rinkėjų finansuojamos partijos bus nepriklausomos ir galės sąžiningai dirbti žmonių labui. Tai šansas visiems šalies politikams pradėti kurti vertybėmis, o ne pinigais grįstą politinę sistemą", – teigia Prezidentė. 

Siekdama skaidresnio partijų finansavimo, Prezidentė siūlo, kaip ir kaimyninėse šalyse – Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje, visai atsisakyti juridinių asmenų finansavimo partijoms, o fiziniams asmenims perpus sumažinti maksimalios aukos sumą.

Valstybės vadovė siūlo supaprastinti nedidelės paramos partijoms skyrimo tvarką, kad šalies gyventojams būtų paprasčiau patiems paremti jų pasitikėjimo vertas partijas. Siūloma, kad fiziniams asmenims, aukojantiems nedidelę, iki 50 litų sumą, nereikėtų deklaruoti metinių pajamų ir nurodyti asmens kodo pildant aukų lapus. 

Prezidentės teigimu, užtikrinus griežtesnę partijų finansavimo tvarką, skaidresnė taps ne tik partinė, bet ir viešųjų pirkimų sistema, taip pat sumažės ir užsienio valstybių įtaka Lietuvos politiniam gyvenimui.

Politinės korupcijos užkardymą šalies vadovė įvardijo trečiųjų savo kadencijos metų prioritetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius