Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 08

Parlamentarai: tiesiogiai rinkti merus spėsime ir 2011 m.

Likus mažiau nei metams iki savivaldos rinkimų, Seime – dar vienas bandymas įteisinti tiesioginius mero rinkimus. Šįkart grupė parlamentarų rinkimus siūlo įtvirtinti ne Konstitucijoje, bet papildant įstatymus.
Vilniaus savivaldybė
Vilniaus savivaldybė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Iki kitų rinkimų laiko yra pakankamai. Mūsų pasirinktas būdas – ne Konstitucijos keitimas, bet įstatymo pildymas. Tai daug paprastesnis būdas. Kiek teko domėtis, nė vienoje Europos Sąjungos valstybėje neteko matyti, kad Konstitucijoje būtų nurodyta, kaip turėtų būti renkami mertai. Tai reglamentuota rinkimų, vietos savivaldos įstatymų“, – antradienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė parlamentaras liberalas Erikas Tamašauskas.

Jis pabrėžė suprantąs, kad keisti Konstituciją norėta siekiant užtikrinti stabilumą, t. y. kad su valdžios pasikeitimu nebūtų ir mero rinkimų pokyčių. „Mūsų pasiūlymui priimti užteks paprastos Seimo narių daugumos. Tai parodys, ar ir koalicijoje, ir opozicijoje esančios partijos išties nori, kad merai būtų renkami tiesiogiai, kaip visos deklaravo“, – sakė tautos atstovas.

Rinktų pagal du sąrašus

Kaip sakė E.Tamašauskas, siūlomas tiesioginių mero rinkimų modelis yra paprastas. Rinkėjai, norėdami išrinkti merą, turės balsuoti už jį pagal du sąrašus – kandidatų į savivaldybės tarybos narius ir kandidatų į merus. „Kandidatas į merus galėtų būti ir pats iškėlęs save į tarybą arba dalyvauti sąraše. Kitas biuletenis yra mero rinkimai. Jei asmuo gauna  daugiausia balsų kaip meras, jis turi būti patekęs ir į tarybą. Sumuojasi rezultatas – balsai už tarybos narį ir už merą. Tas, kuris gauna daugiausia balsų per abu sąrašus, ir tampa meru“, – aiškino liberalas.

Jis taip pat akcentavo, kad šis tiesioginių mero rinkimų modelis nesiskiria nuo to, kuris buvo siūlomas Seime keičiant Konstituciją. Be to, parlamentaro nuomone, įstatymiškai taip pat reikėtų numatyti galimybę gyventojams pareikšti nepasitikėjimą meru. „Manau, reikėtų įteisinti galimybę gyventojams reikšti nepasitikėjimą meru. Apklausos rodo, kad žmonės nori išreikšti savo valią arba nepasitenkinimą, jeigu meras dirba nepatenkinamai. Tai vienas iš galimų variantų. Savo nepasitikėjimą turėtų pareikšti penktadalis rinkėjų parašais, tuomet taryba priimtų sprendimą“, – svarstė politikas.

Meras – ne jaunesnis nei 25 metų

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos narys, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas pasidalino keliomis iniciatyvinės tiesioginių mero rinkimų grupės siūlomomis nuostatomis.

„Kandidatas į merus turėtų būti Lietuvos pilietis, ne jaunesnis nei 25 metų. Mero pavaduotoją iš tarybos narių skirtų taryba mero teikimu. Tik merai galėtų teikti tarybai tvirtinti savivaldybės vykdomosios institucijos struktūras bei kandidatą į vykdomosios institucijos pareigas bei siūlyti atleisti iš jų. Meras prižiūrėtų savivaldybės biudžeto vykdymą, kontroliuotų savivaldybės ūkinę ir finansinę veiklą, per savivaldybės vykdomąją instituciją koordinuotų ir kontroliuotų viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų įmonių darbą. Jis sudarytų savivaldybės tarybos darbotvarkes, teiktų  tarybai tvirtinti komitetų ir komisijų vadovų kandidatūras. Taryba galėtų pavesti merui priimti sprendimus savivaldybės tarybai paprastajai kompetencijai priskirtais klausimais“, – galimas tiesiogiai išrinkto mero pareigas vardijo V.Kurpuvesas.

Pritardamas kolegai, politikas taip pat pabrėžė, kad tiesiogiai išrinktas meras galėtų būti atstatydintas tik pažeidus Konstituciją, įstatymus ar priesaiką, už šį sprendimą balsuojant ne mažiau nei dviem trečdaliams savivaldybės tarybos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius