-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 03

Parlamentarai užsimojo padvigubinti sau skiriamas išlaidas parlamentinei veiklai

Šiuo metu vos kiek daugiau nei 2 tūkst. litų parlamentinei veiklai per mėnesį gaunantys Seimo nariai kitą kadenciją planuoja tam turėti mažiausiai po 4,7 tūkst. litų.
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 2 Pinigai Seimas

Taip nutiks, jeigu Seimas kitą savaitę, kaip planuoja, priims Seimo narių, teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektą.

Jam parlamentarai trečiadienį pritarė po svarstymo, liko paskutinė stadija – priėmimas.

Pagal šiuo metu galiojantį Seimo statutą, kiekvienas Seimo narys per mėnesį gauna vieno vidutinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio (2100 litų) sumą su parlamentine veikla susijoms išlaidoms padengti. Už šias lėšas parlamentarai perka kurą, nuomoja automobilį, išlaiko biurus, perka viešosios informacijų rengėjų paslaugas, kanceliarines prekes ir pan.

Tuo metu priėmus minėtą įstatymą, būtų detaliai reglamentuota, kam kokia suma skiriama. Per svarstymo procedūrą parlamentarai jau yra pritarę, kad kitos kadencijos tautos išrinktieji savo biurui išlaikyti ir jį aprūpinti būtinomis priemonėmis kas mėnesį gautų 0,3 paskutinio paskelbto šalies ūkio VMDU dydžio sumą arba 630 litų. Tuo atveju, kai Seimo narys turi du biurus, ši suma būtų trečdaliu didesnė.

Finansų ministerija buvo mus įspėjusi, kad visas kitų metų išlaidas turime planuoti neviršydami šių metų išlaidų. Todėl ir kitų metų biudžeto projekte su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms numatyta po 1 VMDU. Sakė kancleris.

Už biuro arba biurų nuomą turėtų mokėti Seimo kanceliarija.

Informacijos apie Seimo nario veiklą sklaidai, taip pat specialiems leidiniams, literatūrai projekte numatyta kas mėnesį skirti 0,5 VMDU dydžio sumą arba 1050 litų, tarnybiniams telefonams ir kitoms ryšio priemonėms planuojama – dar po 0,1 VMDU arba 210 litų.

Kurui, visuomeniniam transportui, taksi parlamentarai dar gautų po 0,5 VMDU arba 1050 litų per mėnesį. Seimo nariui, kurio biuras būtų ne Vilniaus mieste, ši suma būtų didinama taikant koeficientą 0,2 kiekvienam 100 kilometrų nuo Vilniaus miesto centro iki savivaldybės, kurioje yra Seimo nario biuras, rinkimų apygardos administracinio centro.

Remiantis įstatymo projektu, dar kas mėnesį Seimo nariai gautų maždaug po 1700 litų automobilio nuomai. Tai maksimali suma.

Maksimalų kompensacijos už automobilį dydį kiekvienų metų sausio mėnesį turėtų nustatyti Seimo kanceliarija, apklaususi ne mažiau kaip penkias automobilių nuomos įmones ir apskaičiavusi vidutinės klasės automobilio (rinkos klasifikacija DE1), turinčio ne daugiau kaip penkias sėdimas vietas ir ne brangesnio kaip 40 VMDU (be PVM), nuomos kainos vidurkį.

Suskaičiavus visas šias išlaidas, išeina, kad kitos kadencijos parlamentarai kas mėnesį parlamentinei veiklai galėtų išleisti apie 4,7 tūkst. litų. Šiuo metu ši suma sieki 2,1 tūkst. litų.

Išlaidos kas ketvirtį būtų apmokamos pagal pateiktas sąskaitas, o sutaupyti pinigai nebūtų perkeliami į kitą ketvirtį.

Be to, jeigu būtų priimtas minėtas įstatymas, dar papildomai Seimo kanceliarija turėtų rasti lėšų tautos išrinktųjų būsto nuomai. Dabar visi sostinėje pastogės neturintys Seimo nariai apgyvendinami Seimo viešbutyje. Tuo metu, pagal projektą, Seimo nariui, kurio deklaruota nuolatinė gyvenamoji vieta yra toliau negu 50 kilometrų nuo Vilniaus miesto centro, Seimo kanceliarija jo prašymu privalėtų išnuomoti būstą.

Seimo kancleris Jonas Milerius BNS pripažino, kad šios didžiulės naujos išlaidos nenumatytos kitų metų Seimo kanceliarijos biudžete.

„Finansų ministerija buvo mus įspėjusi, kad visas kitų metų išlaidas turime planuoti neviršydami šių metų išlaidų. Todėl ir kitų metų biudžeto projekte su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms numatyta po 1 VMDU“, – sakė kancleris.

Jis teigė jau nurodęs Finansų departamento specialistams paskaičiuoti, kiek lėšų reikėtų, jeigu kadenciją baigiantis parlamentas priimtų Seimo narių, teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymą ir šis, kaip numatyta, įsigaliotų nuo sausio 1-osios.

Kancleris taip pat atkreipė dėmesį, kad ir nepriėmus šio įstatymo, parlamentinei veiklai skirtos išlaidos gali didėti keliais milijonais litų, mat gruodžio 31 dieną baigiasi laikinas jų sumažinimas. Jeigu jis nebus pratęstas, anot J.Mileriaus, Seimui reikės „daug daug milijonų daugiau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius