Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 24

Parlamentarai vėl bandys teikti pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) pirmininkas Vytautas Kurpuvesas kartu su bendraminčiais bandys dar kartą Seimui teikti Konstitucijos pataisą, kuri numatytų tiesioginius merų rinkimus.
Seimą šturmuoja merai.
Seimo salė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Seime jau nekartą bandyta įtvirtinti galimybę merus rinkti tiesiogiai, tačiau šie bandymai nebuvo sėkmingi. Pastarąjį kartą Konstitucijos pataisą, kuria būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, Seimas atmetė praėjusių metų balandį.

V.Kurpuvesio teigimu, jie bandys parlamentui dar kartą teikti analogiškas pataisas, po projektu renkami parlamentarų parašai. Sumanymą pakeisti Konstituciją turi teisę pateikti ne mažiau kaip 35 Seimo nariai.

„Bandysime grąžinti pataisas panašias į tas, kurios jau buvo teiktos, bet Seimas jas atmetė“, – BNS sakė VVSK vadovas.

Parengtose Konstitucijos pataisose siūloma nustatyti, kad savivaldybių merus, kaip ir savivaldybių tarybų narius, gyventojai rinktų tiesiogiai, remdamiesi visuotine ir lygia rinkimų teise – slaptu balsavimu. Meras vykdytų vietos valdžią savivaldybėse ir būtų vykdomoji, savivaldybės tarybai ir gyventojams atskaitinga, institucija, kuri turėtų aiškiai apibrėžtus įgaliojimus ir atsakomybę.

Diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų vyksta ne vienerius metus. Iki šiol buvo sudėtingiausia susitarti, koks turėtų būti mero statusas, kokie jam turėtų būti suteikti įgaliojimai ir kaip sureguliuoti savivaldybės institucijų santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius