Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 17

Parlamentarai vėl galvoja apie prekybos alkoholiu laiko ilginimą

Seimas svarstys galimybę leisti šalyje pardavinėti alkoholinius gėrimus iki vidurnakčio, tačiau vėlinant prekybos pradžią.
Patikrinę 11 licencijas prekiauti alkoholiu turinčių įstaigų, pareigūnai jokių pažeidimų neužfiksavo.
Alkoholio prekyba / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Šiuo metu, išskyrus savivaldybių tarybų ribojamus atvejus, prekiauti alkoholiu mažmeninės prekybos įmonėse galima nuo 8 iki 22 valandos. Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Erikas Tamašauskas ir Audrius Endzinas pateikė Seimui siūlymą patobulinti Alkoholio kontrolės įstatymą, kad svaigiaisiais gėrimais būtų galima prekiauti nuo 9 iki 24 valandos. Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo pritarė šiam siūlymui.

Projekto teikėjai tikina savo pataisa siekią padidinti valstybės biudžeto pajamų surinkimą ir sumažinti šešėlinę alkoholio prekybą.

„Nežiūrint į šį draudimą, nelegali prekyba nelegaliais alkoholiniais gėrimais vyksta, kaip ir sovietiniais laikais, grįžo vadinamosios bobutės, taksistai užsiima papildomu verslu. Mes manytume, kad reikėtų šią dalį, kad ir dviejų valandų laikotarpį, grąžinti į legalias parduotuves, tuo pačiu grąžinti mokesčius į valstybės biudžetą“,  – pristatydamas pataisą motyvavo E.Tamašauskas.

Tos dvi valandos, nuo 22–24 valandos, labai pavojingos. Tuo metu probleminiai alkoholio vartotojai tokiu metu važiuoja papildomai nusipirkti alkoholio, jeigu jo pritrūksta išgertuvėms.Liberalų sąjūdžio atstovas pabrėžė, kad su kolegomis yra užregistravę ir kitų įstatymų pataisų, kurios griežtintų asmenų, kurie pardavinėja alkoholinius gėrimus nepilnamečiams, atsakomybę. Taip pat esą rodoma iniciatyva sukurti mechanizmą, kuris padėtų gaudyti nelegalių gėrimų platintojus.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vida Marija Čigriejienė pareiškė, jog  projekto teikėjai klaidina Seimą ir visuomenę, kad šalyje alkoholio vartojimas nemažėja, o nelegalių svaigalų augimas net ir auga. Esą per pastaruosius dvejus metus šalyje 31 proc. sumažėjo apsinuodijimų nuo alkoholio ir surogatų skaičius, 27 proc. krito alkoholinių psichozių skaičius, beveik perpus sumažėjo neblaivių vairuotojų sukeltų avarijų skaičius.

„Tos dvi valandos, nuo 22–24 valandos, labai pavojingos. Tuo metu probleminiai alkoholio vartotojai tokiu metu važiuoja papildomai nusipirkti alkoholio, jeigu jo pritrūksta išgertuvėms“,  – kalbėjo V.M.Čigriejienė.

Ji taip pat pateikė Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, kad prekybą alkoholiu pailginus vos valanda 70 proc. padidėjo smurtinių nusikaltimų skaičius, o dėl prekybos alkoholiu valandų apribojimų esą net 44 proc. sumažėjo žmogžudysčių.

Galiausiai už pasiūlymą ilginti prekybos alkoholiu laiką balsavo 61 parlamentaras, prieš buvo 17, susilaikė taip pat 17. Kaip pagrindinis komitetas svarstymui pasirinktas Ekonomikas komitetas, papildomas – Sveikatos. Į Seimo salę pataisos grįš rudenį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius