Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 18

Parlamentarei A.Zuokienei – kraujo donorų atkirtis (papildyta 15.10 val.)

Pasipiktinusios parlamentarės Agnės Zuokienės raginimu nemokamai nebeduoti kraujo neatlygintinus kraujo donorus vienijančios organizacijos ketvirtadienį surengė protesto akciją Seime. Kraujo donorai turi įtarimų, kad A.Zuokienės veiksmai susiję su buvusio sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko kyšininkavimo istorija.
Parlamentarei - kraujo donorų atkirtis
Protestuotojai donorai atėjo į Seimą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo narės teigimu, kraują surenkančios VšĮ Nacionalinio kraujo centro ir UAB Kauno donorystės centras esą neskaidriai tvarkė kraujo plazmos išvežimo į užsienį reikalus. Ji kvietė donorus neatlygintinai nebeduoti kraujo šioms organizacijoms.

„Labai gailiuosi, kad prieš kelis mėnesius daviau kraujo. Kas trečias donoras kraujo duoda neatlygintinai, todėl kreipiuosi į juos ragindama nebeduoti kraujo VšĮ Nacionaliniam kraujo centrui ir UAB Kauno donorystės centrui, kol bus parengta aiški tvarka – kokių, kiek ir kada kraujo preparatų turi būti parvežta į Lietuvą, pardavus mūsų kraujo plazmą. Europinės direktyvos pabrėžia, kaip svarbu atsakingai, ekonomiškai ir etiškai elgtis su donorų krauju. Viso to Lietuvoje nėra. Įvertinus turimus rezervus bei donorų, imančių už kraują pinigines kompensacijas, skaičių pavojus Lietuvos pacientų gyvybėms dėl kraujo trūkumo tikrai neiškils“, – prieš savaitę išplatintame pareiškime teigė A.Zuokienė. 

Neatlygintus kraujo donorus vienijančių asociacijų atstovus suerzino ne tik raginimas nebeduoti kraujo, bet ir teiginiai, esą kraujo donorystės sistemoje netvarka vyrauja dėl minėtų įstaigų kaltės, taip pat A.Zuokienės patikinimas, jog Lietuvos ligoniams užteks ir už pinigus gauto kraujo – esą tokia grėsmė tikrai iškils. Ketvirtadienį jie prisidėjo prie tradiciškai kasmet Nacionalinio kraujo centro rengiamos kraujo donorystės akcijos Seime. Donorai atėjo apsirengę prieš A.Zuokienės kalbas nukreiptais marškinėliais ir parlamento rūmų koridoriuose ragino praeinančiuosius balsuoti. 

„Dėl netvarkos kraujo donorystės sistemoje atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija, nesureguliuoti teisės aktai. Tai juk parlamentarų atsakomybė. Kuo čia dėti kraujo donorai ir kodėl spekuliuojama jų gera valia?“ – klausė Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys. 

Donorai turi savų įtarimų

Kraujo donorų asociacijos „Gyvybės lašas“ prezidentas Tomas Čepas akcentavo, jog saugiausias – būtent neatlygintų donorų kraujas, mat jie aukoja gera valia, o ne siekdami pasipelnyti. Pastebėta, kad 2009–ųjų sausį labai padaugėjo už pinigus duodančių kraujo dėl krizės. Už vieną kraujo davimo seansą jiems mokama 40 Lt. O neatlygintinai duodančių kraujo po A.Zuokienės pareiškimo labai sumažėjo. Pasak Nacionalinio kraujo centro ryšių su visuomene specialistės Jūratės Vaidelienės, dabar kur kas ilgiau užtrunka įtikinti žmones tapti donorais. 

„Mes ne prieš pačią A.Zuokienę, o prieš būdą, kokiu ji siūlo protestuoti prieš netvarką“, – kalbėjo protestuojantys kraujo donorų atstovai. Jie svarstė, jog šis parlamentarės žingsnis gali būti tam tikras kerštas dėl buvusio sveikatos apsaugos viceministro, liberalcentristo A.Skiko likimo. Jis buvo nuteistas už kyšio reikalavimą būtent iš Nacionalinio kraujo centro vadovo Vytenio Kalibato.

Lietuva yra tarptautiniais dokumentais įsipareigojusi iki 2015 metų visiškai pereiti prie nemokamos donorystės. 

Papildyta 15.10 val. A.Zuokienės komentaras: „Jau savaitę kasdien žodžiu ir raštu prašau ir raginu tiek sveikatos apsaugos ministrą asmeniškai, tiek ministerijos atsakingus valdininkus parengti kraujo išvežimo ir pardavimo iš Lietuvos tvarką. Jau 5 metus prekiaujama krauju be jokios tvarkos, už kraujo paruošimą išvežti į užsienį apmokama valstybės pinigais, tuo tarpu gautas pajamas kraujo centrai – tiek privatūs, tiek valstybės įsteigti – naudoja savo reikmėms. Valstybės kontrolė skelbia, jog su krauju elgiamasi „neefektyviai ir neekonomiškai“. Tiek Europos Sąjungos direktyvos skelbia, tiek  kiekvienam kraujo donorui aktualu, kad su jo krauju būtų elgiamasi etiškai ir niekas nesipelnytų. 

Išstudijavau ne tik Valstybės kontrolės ataskaitą, Sveikatos apsaugos ministerijos patikrinimų, kraujo centrų pelno bei nuostolio ataskaitas ir padariau išvadas, kurioms pritaria ne tik dauguma Seimo narių, ligoninių vadovai, bet ir visi, su kuriais man teko kalbėti,  donorai. Kitokios nuomonės tik tie donorai, kurių veikla finansuojama iš kraujo donorystės programos.

Nesuprantu, kodel turėčiau komentuoti dėl A.Skiko. Nesu ir nebuvau liberalcentristų partijos narė. Mano domėjimasis šia tema kilo dėl to, kad tiek Seimo Audito, tiek Sveikatos reikalų komitetai šiuo metu rengia išvadas kraujo donorystės klausimais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius