-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 01 /14:39

Seimas atleido Adą Jakubauską iš LGGRTC direktoriaus pareigų

Seimas ketvirtadienį atleido Adą Jakubauską iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovo pareigų. Jį aršiai gynę „valstiečiai“ balsavimą vadino susidorojimu su neįtikusiu žmogumi, tuo metu valdančiųjų atstovai kalbėjo, kad jokio susidorojimo nėra – A.Jakubauskas tiesiog prastai dirbo. Seime virus audringoms diskusijoms, kurių metu net girdėjosi raginimai atgailauti, lauke protestavo būrys A.Jakubausko palaikytojų.
Adas Jakubauskas
Adas Jakubauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį per slaptą balsavimą už A.Jakubausko atstatydinimą balsavo 79 parlamentarai, prieš buvo keturi, vienas biuletenis rastas sugadintas, pranešė BNS.

Balsavime dalyvavo 84 Seimo nariai. Dar prieš šio klausimo svarstymą „darbiečiai“ ir „valstiečiai“ pareiškė, kad balsavime apskritai nedalyvaus.

Tam, kad jis būtų atleistas, reikėjo mažiausiai 71 balso.

Seimo salėje paskelbus rezultatus konservatorius Kęstutis Masiulis sakė, kad „valstiečiai“, siūlę konservatoriams nepasiduoti spaudimui, patys „pasidavė savo vado spaudimui“ ir nedalyvavo balsavime.

A.Jakubauskas žada grįžti į akademinę veiklą

„Paprasčiausiai ne tas žmogus sėdėjo toj kėdėj, reikėjo pakeisti žmogų. Problema tame buvo“, – Seimo sprendimą komentavo A. Jakubauskas, kurį cituoja BNS.

Jis sakė buvęs nubaustas „avansu“, išdirbęs septynis mėnesius vietoj penkerių metų.

Iš tiesų A.Jakubauskas šiame poste išdirbo 9 mėnesius, nes pareigas pradėjo eiti pernai liepos 1 dieną.

A. Jakubauskas žadėjo grįžti į akademinę veiklą.

„Esu akademinės bendruomenės narys, profesorius, tyrinėsiu tai, kas dar neištirta, rašysiu knygas, kurios dar neparašytos“, – teigė jis.

D.Kepenis kvietė atgailauti

Pristatydama A.Jakubausko atleidimo klausimą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad tai siūloma dėl susiklosčiusios atmosferos centre, konfliktinės situacijos tarp direktoriaus ir centro darbuotojų.

„Su centru atsisako bendradarbiauti universitetai, nes jo vadovybės veikla, jų manymu, neatitinka mokslinių standartų“, – kalbėjo ji.

Atgailaukite, jūs vargšai, ir baikite šitą velniavą skleist per Lietuvą.

„Iki Velykų liko kelios dienos. Atgailaukite, jūs vargšai, ir baikite šitą velniavą skleist per Lietuvą. O mes kartu su jumis, Adai, ir su savo frakcija. Sėkmės visiems“, – prieš balsavimą emocingai kalbėjo A.Jakubauską palaikantiems „valstiečiams“ priklausantis Dainius Kepenis.

Konservatorius, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas A.Jakubauską vadino nepelnytai kankinio aureolę užsidėjusiu valdininku.

„Dauguma A.Jakubausko pertvarkų, aš čia cituoju darbuotojus – psichologinis smurtas, bauginimas, mobingas, prasidėjo jam pačiam atsirinkus ir pačiam atsivedus keistus personažus, kurie dabar sulaukė 74 metų per savo gyvenimą taip pat nieko nenuveikė istorijos tyrimų baruose. Vien todėl, kad jie niekaip su tais tyrimais nebuvo susiję“, – kalbėjo konservatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Jo teigimu, iš A.Jakubausko atsakymų akivaizdu, kad jis nesupranta apie istorinius tyrimus, o nekompetenciją esą dar užmaskuoja melu.

„Dar kartą primenu tiems, kas nesupranta, apie ką mes čia kalbam, kad po mobingo, psichologinio spaudimo, nutraukė okupacijos žalos skaičiavimo darbą, de facto nutraukė KGB dokumentų publikavimą su itin svarbiais istorikų komentarais, išmetė iš darbo darbuotojų profsąjungos tarybos narę ir Lukšos metais atsikratė šio rezistento veiklą užsienyje tyrusios, apie tai knygą išleidusios istorikės“, – kalbėjo politikas.

S.Skvernelis: atleidžiamas, nes atleido darbuotoją

„Valstietis“, opozicijos lyderis Saulius Skvernelis Seimo posėdyje teigė, kad vis dažniau pasigirsta kalbos, esą centro veikla praranda aktualumą.

„Nuoširdžiai tikiu, kad šioje salėje manome kitaip“, – kalbėjo jis.

S.Skvernelis pabrėžė, kad centro direktorius pradėjo darbą prieš kiek daugiau nei pusmetį (A.Jakubauskas dirba 9 mėnesius – aut.), apie centro stiprinimo poreikį visiems buvo žinoma, tad jis ėmėsi reikalingų institucijai pertvarkų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Opozicijos lyderis taip pat pabrėžė, kad natūralu, jog sujudinus nusistovėjusią tvarką visada atsiranda tuo nepatenkintų darbuotojų.

Jis citavo valdybos darbo grupės išvadą, dėl ko siūloma atleisti A.Jakubauską bet teigė, kad tikroji priežastis yra paprastesnė.

„Jums leidus perfrazuosiu išvadas į aiškesnę kalbą: centro direktorius atleidžiamas iš pareigų, nes atleido darbuotoją, kuri turėjo visiškai suprantamą teisę su priimtu sprendimu nesutikti, situaciją sprendė ne pasitelkusi teisines priemones, o viešumą“, – kalbėjo jis.

A.Jakubauskas daug kritikos sulaukė dėl to, kad atleido vieną savo kritikių, istorikę Mingailę Jurkutę.

„Valstietis“ Jonas Jarutis teigė, kad A.Jakubausko atleidimas bus chrestomatinis susidorojimo pavyzdys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis

J.Jarutis aiškino, kad centro vadovas nieko nepažeidė, parlamentaras kalbėjo, kad įtampą centre sukūrė ne A.Jakubauskas, o ji esą buvo dirbtinai sukurta tam, kad galima būtų galima inicijuoti balsavimą dėl jo atleidimo.

E.Gentvilas priminė interviu Krymo totorių televizijai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas priminė A.Jakubausko mintis, pasakytas interviu Krymo totorių televizijai.

„Skamba tokios frazės: “Markso ir Engelso šmėkla kaip bacila mutavo, šiuo metu raudonomis vėliavomis nebemojuoja. Ir tai mes stebime Lietuvoje„, “Lietuvoje jaunimas išrinktas į Seimą nori tas „leftistines“ idėjas įdiegti Lietuvoje. Mes gi atstovaujame tradicinėms vertybėms, o Seime skiriami pareigūnai, kurie atstovauja kitoms, priešingoms, vertybėms„. Gerbiamieji, Seimo paskirtas pareigūnas kritikuoja Seimą, kad kitus pareigūnus Seimas skiria ne tokius, kaip jis, kitokių ideologinių nuostatų“, – stebėjosi E.Gentvilas ir pabrėžė, kad Seimo paskirtas pareigūnas neturėtų nurodinėti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Be to, parlamentarą papiktino, kad istorikę M.Jurkutę A.Jakubauskas vadino „mergaite“ arba „mergaičiuke“.

Daktaras Goebbelsas labai džiaugtųsi išgirdęs tokius interviu.

„Ar tai požiūris į moteris, ar tai požiūris į jaunus žmones“, – svarstė E.Gentvilas.

Apie šį interviu kalbėjo ir socialdemokratas Julius Sabatauskas, pastebėjęs, kad tai buvo lyg iš kulkosvaidžio paleista propagandinė tirada.

„Nukreipiant ugnį, labai gaila, į Lietuvą, nes Lietuva yra ES dalis. Kad ji kalta, kad čia vyksta tokie dalykai. Daktaras Goebbelsas labai džiaugtųsi išgirdęs tokius interviu“, – kalbėjo parlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

J.Sabatausko teigimu, socialdemokratai šiuo klausimu balsuos laisvai.

V.Mitalas: nėra jokio politinio susidorojimo

Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas teigė, kad institucijas reikia saugoti nuo tendencingos ir šališkos veiklos.

„Centrui turi vadovauti jautrus, įtraukiantis ir įsiklausantis vadovas“, – kalbėjo jis.

V.Mitalo teigimu, šiais laikais kone kiekvienu klausimu norima matyti šviesos kovą su tamsa.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas, Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas, Julius Sabatauskas

„Tikriausiai visi šioje salėje suprantame, kad A.Jakubausko klausimas nėra joks politinis susidorojimas, politinių girnų ar kaulo gerklėje čia taip pat nėra. Centro klausimai ne pirmą mėnesį eskaluojami viešoje erdvėje, dalis darbuotojų teigia, kad jiems neteikiama informacija, neatsižvelgiama į jų lūkesčius savarankiškai atlikti istorinius tyrimus“, – kalbėjo jis.

Aiškino, jog siekė padaryti centrą nešališku

„Darbietis“ Mindaugas Puidokas klausė A.Jakubausko, ar jis gavo raštiškų patvirtinimų, kokius teisės aktus jis pažeidė.

„Iš to, ką matome, yra tik nuomonės“, – kalbėjo jis.

A.Jakubauskas sakė, kad jokių pažeidimų nustatyta nebuvo, o jam priekaištų – taip pat.

„Buvo motyvuojama tik tuo, kad neva aš esu prastas vadybininkas ir negebu sutvarkyti man pavesto darbo“, – atsakė jis.

A.Jakubauskas sakė, kad centre prasideda pertvarkos, o centras turi visas sąlygas „garbingai atlikti savo funkcijas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Adas Jakubauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Adas Jakubauskas

„Dėl kolegės Mingailės Jurkutės mes nepažeidėme jokių įstatymų (...) Nežinau, kodėl bandoma su manimi susidoroti, tai turbūt vienintelis, precedento neturintis atvejis Lietuvos parlamentarizmo, o galbūt pasaulio istorijoje, atvejis kai pareigūnas bandomas bausti avansu“, – kalbėjo jis, pabrėžęs, kad dirba vos aštuonis mėnesius.

A.Jakubauskas Seime pabrėžė, kad siekė LGGRTC padaryti nešališku, kad „nebūtų pagražinimų ar demonizavimo įvykių ar personalijų“.

„Jūs atleidžiate žmogų, kuris parašė knygą apie J.Lukšą. Jūs dėl kritikos atleidžiate žmogų, o dabar aiškinat, kad... Gal nežinote apie kokį žmogų kalba?“, – klausė konservatorius, krašto apsaugos ministras A.Anušauskas, patikslinęs, kad turi omenyje istorikę M.Jurkutę.

„Gerbiamas Seimo nary, noriu pasakyti, kad M.Jurkutė parašė knygą ne apie J.Lukšą, bet apie CIA (JAV Centrinė žvalgybos agentūra – aut.) dokumentus su Baltijos valstybėmis. Pasakykit, prašau, jos pridėtinę vertę. Ji nuvyko į JAV, parsivežė pluoštą dokumentų, juos išvertė, parašė 20 puslapių įvadą, už tai pagal sutartį gavo 7 tūkst. eurų ir, beje, kas pusmetį pratęsdama sutartį, nes negalėjo įvykdyti darbų. Tai buvo tęsiama daugiau negu metai. Apie J.Lukšą aš tikrai ten nieko nežinau. Tos knygos pridėtinė vertė yra 20 puslapių“, – kalbėjo jis.

A.Jakubauskas: padėtis centre mane pribloškė

Pasisakydamas Seime A.Jakubauskas teigė daug vertinimų išgirdęs ir perskaitęs, daug išvadų padaręs.

„Nuo 2020 liepos 1 dienos vadovaudamas centrui jokiais administracinės teisės ar tarnybiniais nusižengimais nesu kaltinamas“, – kalbėjo jis.

Anot direktoriaus, jo vadovavimo centrui klausimas kilo dėl jo centre pradėtų reformų.

Jaučiuosi kaip patekęs tarp politinių girnų, tarp dviejų kadencijų Seimo valdybų girnų.

„Jaučiuosi kaip patekęs tarp politinių girnų, tarp dviejų kadencijų Seimo valdybų girnų“, – kalbėjo jis.

A.Jakubausko teigimu, visi pamiršo, kad prieš trejus metus centro svetainėje buvo patalpintas tyrimas apie KGB agentų registracijos žurnalą sukėlė labai didelį šurmulį visuomenėje.

„Po to Seimo valdyba sudarė darbo grupę ištirti centro darbą. Be kita ko mestas šešėlis ant kardinolo Vincento Sladkevičiaus, dirigento Sauliaus Sondeckio, aktoriaus Donato Banionio“, – kalbėjo jis.

Buvo priimta išvada, anot jo, kad tyrimai atlikti aplaidžiai, dokumentų analizei nebuvo skiriamas pakankamas dėmesys.

„Kad tas tyrimas yra visiškas centro darbuotojų nesusikalbėjimo pavyzdys“, – kalbėjo jis, aiškino, kad prie dokumentų viešinimo prisidėjo politikų įtaka.

Jo teigimu, šios kadencijos Seimo valdyba užėmė visiškai priešingą poziciją, esą valdyba kažkodėl išgirdo tik 17 centro darbuotojų nuomonę, bet neatsižvelgė į gausesnį jo palaikytojų būrį centre.

A.Jakubauskas kalbėjo prašęs atlikti auditus, įvertinti psichologinį klimatą centre, pasikalbėti su darbuotojais, bet į tai nebuvo reaguota.

Esą įvyko tik du nuotoliniai susitikimai.

Vienas darbuotojas man sakė: direktoriau, centras apimtas gangrenos.

„Pradėjęs eiti pareigas susipažinau su padėtimi centre, kuri mane pribloškė. Vienas darbuotojas man sakė: direktoriau, centras apimtas gangrenos. Iš tiesų mes negalvojome, kad jį bus galima išgydyti“.

Jo teigimu, per visą centro gyvavimą, tai yra, per 24 metus, iš jo išėjo 543 darbuotojai. Direktorius aiškino, kad tokia darbuotojų kaita nėra normali nedidelei įstaigai, minėjo, kad centras per du dešimtmečius esą buvo skurdinamas, o atlyginimai itin maži.

A.Jakubauskas tikino ketinęs centrą padaryti garbės institucija, kurioje „siektų įsidarbinti daugelis istorikų“.

Anot jo, centras planuoja pradėti Sausio 13 įvykių tyrimą, įkurti DNR banką pokario ginkluoto pasipriešinimo dalyvių tapatybės nustatymui, tęsti Tuskulėnuose nužudytų žmonių palaikų paieškas, įkurti Tuskulėnuose tremtinių alėją, minėjo kitus darbus.

Ketvirtadienį Seimo prieigose vyko palaikymo A.Jakubauskui akcija.

15min šią savaitę pranešė, kad A.Jakubausko pečius slegia mįslinga apdovanojimo iš Rusijos istorija, jo pavardė yra įrašyta oficialiame šios šalies vyriausybinės komisijos sąraše – skelbiama, kad jis apdovanotas kaip Rusijos tėvynainis.

A.Jakubauskas teigia, kad informacija apie tai, esą jis apdovanotas, – melas ir siekis jį sukompromituoti. Tačiau klausimų kelia tai, jog ta pati Rusijos vyriausybinė komisija, kuri skelbiasi apdovanojusi A.Jakubauską, yra finansiškai parėmusi jo su kolegomis išleistą knygą. Jis tikina, jog šie pinigai – Tatarstano Respublikos.

Kaip primena BNS, praėjusią savaitę interviu Krymo totorių televizijai A. Jakubauskas tvirtino, kad jo vadovaujamas LGGRTC atstovauja tradicinėms pažiūroms ir susiduria su „leftistinių pažiūrų“ grupių spaudimu. Jis taip pat sakė turintis „sveikos Lietuvos visuomenės“ palaikymą ir neabejoja, kad Seime nepakaks politinės valios jį atstatydinti.

Vėliau Lietuvos žiniasklaidai jis sakė apgailestaujantis dėl išsakytų teiginių ir teigė taip kalbėjęs dėl nuovargio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius