-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

Parlamentas svarstys, ar leisti VRK nariams dirbti su slapta informacija

Seimas po pateikimo pritarė „valstietės“ Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės pristatytai iniciatyvai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariams suteikti teisę dirbti su slapta informacija. Parlamentarės siūlymą palaikė 49 Seimo nariai, „prieš“ balsavo 14, susilaikė 11.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Informacija, kurią galėtų gauti VRK narys, kai kurių sprendimų priėmimui galėtų būti svarbi, ypač turint omeny tuos įspėjimus, apie galinčią kilti grėsmę“, – ketvirtadienį vykstančio Seimo posėdžio metu pristatydama siūlymą kalbėjo A.Širinskienė.

VRK įstatymo pataisas ji ir Užsienio reikalų komiteto vadovas „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis pateikė išdėstydami siekį užkirsti kelią galimam Rusijos kišimuisi į prezidento rinkimus.

Siūlomu įstatymo projektu numatoma, kad VRK nariai ir pirmininkas per 15 dienų nuo paskyrimo privalėtų kreiptis dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija. Taip pat – kad VRK nariui nesikreipus tokio leidimo arba jo negavus, jis būtų šalinamas iš komisijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

A.Širinskienei pristatant teisės akto projektą, savo poziciją apie iniciatyvą Seimo posėdžio metu pristatė ir socialdemokratas Algirdas Sysas. Anot jo, VRK turi prižiūrėti rinkimus, o A.Širinskienės siūlymas įgalinti juos susipažinti su slapta informacija, jo nuomone, yra būdas susidoroti su politiniais oponentais.

„Paaiškinkit man, kas gali būti slaptai rinkimuose, kur jie turi suskaičiuoti balsus, ištirti, jei tai yra skundai, kad buvo papirkinėjama [...]“, – kalbėjo A.Sysas.

„Ritamės į blogą pusę. Slaptumas visada iškyla, jeigu tam yra poreikis. Dabar STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba – 15min) parašė, kad galimai kišis. Na, tai visi rašo – į visus rinkimus rusai kišasi. Pas juos hakerių komanda didelė, matyt, ir stipriai apmokama gerai [...]“, – vėliau pridūrė politikas.

Jo frakcijos kolega Julius Sabatauskas pažymėjo, kad kylančios grėsmės daryti įtaką rinkimų rezultatams yra „ne VRK, o specialiųjų tarnybų reikalas“.

S.Gentvilas siūlomą prievolę VRK nariams kreiptis dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „slaptai“, pavadino pertekline.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./VRK posėdis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./VRK posėdis

A.Širinskienė, atsakydama Seimo nariams, pažymėjo, kad VRK nariai jau šiuo metu dirba ne tik su viešai prieinama informacija, ir kaip pavyzdį įvardijo „MG Baltic“ politinės korupcijos ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Seimas prie šio klausimo sugrįš spalio 16-ąją. Vyriausybės išvados dėl jo prašoma nebus.

Pavasarį Valstybės saugumo departamentas ir karinės žvalgybos, skelbdamos tradicinį grėsmių vertinimą, nurodė, kad Rusijos žvalgybos tarnybas pastaruoju metu ypač domino 2019 metų Lietuvos prezidento rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius