-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 14

Parodoje – apie laisvę sovietmečiu

Pirmadienį, 17 val., Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) atidaroma dailininko Antano Matulevičiaus paroda „Laisvės ilgesio ženklai“.
Paveikslas
Paveikslas / Bibliotekos nuotr.

Menininko darbai sukurti gūdžiais sovietiniais laikais, kai apie Lietuvos Nepriklausomybę drįso pasvajoti tik nedaugelis. A.Matulevičius, augęs buvusio Lietuvos partizano šeimoje, savo kūryba perteikė tai, kas jam buvo labai svarbu – ištikimybę Tėvynei, pareigai, garbei, laisvės idėjai. Jo kūrybinį įkvėpimą nušvietė Laisvės dvelksmas, nes širdis jautė – Atgimimas vis tiek kada nors ateis.

Pilna įtampos meno kalba dailininkas stengėsi išreikšti pagrindinius dalykus, kurie žmogaus gyvenimą daro vertą pagarbos ir nušviečia viltimi. Viltimi, jog ir po pusės šimtmečio trukusios okupacijos bei naikinimo žmogus neprarado orumo ir suvokimo, kas yra gimtoji žemė, sava valstybė ir svetimųjų smurtu primesta melaginga tvarka.

Fantazijos nespraudęs į jokius rėmus ir nepaklusęs sovietinei ideologijai, menininkas savo darbų negalėjo eksponuoti oficialiose parodų salėse. Dabar jo paveikslai iškalbingai byloja apie tapytojo nesusitaikymą su sovietine okupacija ir dvasiniu sąstingiu.

Apžiūrėti parodą bus galima iki liepos 30 d. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius