-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 25

Parodų rūmuose – „Baltas debiutas“

Uostamiesčio Dailės parodų rūmuose penktadienį bus pristatoma memininkų grupės „Balti“ paroda „Baltas debiutas: baltų mitologijos apraiškos šiuolaikiniame mene“.
Sritys, kuriose kuria „balti“ menininkai įvairios: tapyba, tekstilė, skulptūra.
Sritys, kuriose kuria „balti“ menininkai įvairios: tapyba, tekstilė, skulptūra. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

„Balti“ – tai grupė jaunų Lietuvos menininkų, kuriuos vienija domėjimasis senąja savo šalies kultūra, mitologija. Grupės menininkus vienija kūryboje pasireiškianti baltiška tradicija: įkvepianti senovės lietuvių simbolika ir jos reikšmės, mitologija, kosmologija, baltiškasis pasaulio santvarkos suvokimas ir apmąstymas. Menininkai idėjų semiasi iš praeities, nagrinėja baltų kultūros padėtį šiuolaikinėje visuomenėje, bando senąsias tradicijas bei pažiūras perkelti į šiuolaikinį meną.

„Baltas debiutas“ – pirmoji bendra šios naujai susikūrusios menininkų grupės paroda. Aštuoni skirtingų sričių menininkai – Gita Balžekaitė, Saulius Poderis, Karolina Aleškevičiūtė, Aušra Šedlevičiūtė, Aušra Niauronytė, Simona Biekšaitė, Konstantinas Navasaitis, Eglė Pakšytė – savaip suprantanta ir interpretuojanta baltiškosios kultūros paveldo temą. Grupės menininkai neieško išraiškos bendrumo savo kūryboje, jų nesieja panašus požiūris į „gerą“ meną, nesieja nei plastinis nei idėjinis ar technologinis darbų atlikimo būdas, juos vienija tik bendra kūrybos ištaka – baltiškoji kultūra. Kiekvienas menininkas skirtingai prieina prie pasirinktos temos, skirtingai vizualizuoja savo „baltiškos“ idėjos transformacijas. Sritys, kuriose kuria „balti“ menininkai taip pat įvairios: tapyba, tekstilė, skulptūra.

Baltiškosios tradicijos, simboliai, menininkų kūryboje traktuojami ne tik kaip praeities, bet tuo pačiu ir dabarties kultūra. Nes be praeities nebūtų dabarties. Mūsų protėvių senieji papročiai, tradicijos, pasaulio supratimas vis dar egzistuoja žmonėse.

„Balti“ menininkai siekia priminti visuomenei reiškinius formavusius mūsų požiūrį, pojūčius, sąlytį su gamta, pabrėžti Lietuvos išskirtinumą iš kitų Europos šalių. Tai bandoma išreikšti šiuolaikinėmis priemonėmis, kalbant šiuolaikine meno kalba.

Paroda „Baltas debiutas: baltų mitologijos apraiškos šiuolaikiniame mene“ atidaroma penktadienį, 18 val. ir veiks iki kovo 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius