Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 23

Partija neišdrįso Vilniaus merui V.Navickui parodyti durų

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) neišdrįso iš partijos gretų pašalinti Vilniaus mero Viliaus Navicko. Partijos Priežiūros komitetas, į kurį kreipėsi TS-LKD Vilniaus sueigos taryba, nusprendė, kad pateikti argumentai nėra pakankamai svarūs, todėl meras gavo lengvesnę nuobaudą – jo narystė tik sustabdyta. Tačiau partijos nario mandato neteko savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas, įsivėlęs į konfliktą su meru.
V.Navickas tikina, kad su juo bandoma susidoroti.
V.Navicko narystė TS-LKD partijoje sustabdyta metams. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skandalas konservatorių partijoje kilo viešumoje pasirodžius garso įrašui, kuriame Vilniaus meras V.Navickas moko partietį bičiulį savivaldybės kontrolierių Š.Skučą daryti tyrimus, palankius valdančiajai koalicijai. Šalinti merą iš partijos pasiūlė Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Po komiteto posėdžio jo pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius sakė, kad V.Navickas savo veiksmais, kalbomis pažeidė sąžiningos politikos pakto nuostatas, viešai pasakydamas, kad jis taikys dvejopus standartus įvairių piliečių atžvilgiu, o TS-LKD nuostatos ne tokios ir tai neturėtų būti girdima iš aukštas pareigas einančių partijos narių. Tačiau partijos nario mandatą V.Navickas išsaugojo.

„Tas pokalbis vyko tarp partijos narių. Manau, kad didesnis nusikaltėlis buvo tas, kuris slapta įrašė ir paviešino tą pokalbį. Todėl mes Š.Skučą pašalinome iš partijos“, – sakė A.Andriuškevičius.

Metus V.Navickas negalės dalyvauti partijos veikloje, eiti jokių pareigų partijoje, o tada galės prašyti šį sprendimą pakeisti. Tačiau tai nereiškia, kad jis negalės dalyvauti vasarį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose – tai nuspręsti turės TS-LKD Vilniaus sueiga.

K.Masiulis pasipiktinęs

Mero šalinimą iš partijos inicijavęs K.Masiulis po tokio partijos kolegų sprendimo neslėpė nusivylimo ir pasipiktinimo. „Aš nepažįstu Š.Skučo, nežinau visų aplinkybių, tačiau bausti žmogų už tai, kad jis paviešino kito niekšišką poelgį, man nesuvokiama. Čia yra sovietinio mentaliteto padarinys, sovietmečiu būdavo blogai partijos draugams, jeigu kitas partijos narys ką nors blogo pasakydavo, juk komunistai viešai blogai vieni apie kitus nešnekėjo, nes tauta tai sužinos. Demokratinis mąstymas skatina visas problemas viešai ir demokratiškai įvardyti, spręsti ir naikinti“, – emocijų neslėpė K.Masiulis.

Anot Seimo nario, taip elgdamasi TS-LKD praranda savo reputaciją, kuri yra pagrindinė partijos vertybė, prekė, už kurią piliečiai moka balsais, o praradusi reputaciją partija netenka ir pasitikėjimo. Paklaustas, ar pats nesitrauks iš partijos, K.Masiulis atsakė: „Nieko šį vakarą nesakau, reikia viską apgalvoti.“

Elgesį tirs ir etikos sargai

Mero elgesį tirti ketina ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Į ją kreipėsi Vilniaus miesto savivaldybės tarybos partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija, teigdama, kad Vilniaus meras V.Navickas galėjo daryti poveikį savivaldybės kontrolieriaus Š.Skučo tarnybinių pareigų atlikimui. Komisija pradėjo šių aplinkybių atitikties Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms tyrimą.

Frakcijos prašymas įvertinti, ar tos aplinkybės atitinka Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas, perduotas savivaldybės Etikos komisijai. Šios komisijos pirmininkas, tarybos narys „tvarkietis“ Jonas Juodka sakė, kad komisija turėtų posėdžiauti kitą savaitę ir vienaip ar kitaip įvertinti mero elgesį. „Aš esu ne vienas narys komisijoje, ją sudaro skirtingų frakcijų žmonės, visuomenės atstovai, tad jokio šališkumo nebus. Bus vadovaujamasi tarybos veiklos reglamentu“, – sakė J.Juodka, priklausantis tai pačiai frakcijai, kuri ir kreipėsi į VTEK prašydama įvertinti mero elgesį.

Kitų Vilniaus miesto tarybos valdančiosios daugumos frakcijų atstovai iš anksto teisti mero neskubėjo. Ketinta tartis dėl valdžios Vilniaus mieste likimo konservatoriams priėmus sprendimą partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius