-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 27 /11:17

Partijos ištraukė burtus: paaiškėjo, kokiais numeriais kandidatuos į Seimą

Politinių partijų lyderiai ketvirtadienio rytą ištraukė numerius, kurie bus įrašyti biuletenyje spalio 11 dieną vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Pirmąjį numerį „Drąsos kelio“ atstovams ištraukė Neringa Venckienė, „valstiečiai“ daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatuos 13 numeriu, socialdemokratai – 17, konservatoriai – 5 numeriu.
Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas
Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į numerių traukimą burtų keliu Seime atvyko politinių partijų lyderiai, jų nariai.

Tarp jų buvo Ramūnas Karbauskis, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Gediminas Kirkilas, Remigijus Žemaitaitis ir kiti.

Taip pat atėjo Viktoras Uspaskichas, Neringa Venckienė, Antanas Guoga, Artūras Zuokas, Artūras Paulauskas ir kiti.

Pirmiausia partijų atstovai ištraukė numerius, lėmusius, kokiu eiliškumu bus traukiami burtai dėl rinkiminių numerių.

Burtai lėmė, kad pirmasis numerį, kuris bus įrašytas Seimo rinkimų biuletenyje, išsitraukė Nacionalinio susivienijimo atstovai. Vytautas Sinica ištraukė 7 numerį.

Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) burtai lėmė 17 numerį. Liberalų sąjūdžiui – 12 numerį, „Laisvei ir teisingumui“ – 2 numerį, Kartų solidarumo sąjungai-Santalkai Lietuvai – 10 numerį, socialdarbiečiams – 9 numerį, Laisvės partijai – 3 numerį daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Lietuvos liaudies partija rinkimų biuletenyje bus įrašyta 4 numeriu, partija „Lietuva – visų“ – 11 numeriu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LSDP) – 13 numeriu, Lietuvos žaliųjų partija – 14 numeriu.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos numeris Seimo rinkimuose bus 8, „Drąsos kelio“ – 1 numeris, Krikščionių sąjungos – 15 numeris, tautininkų – 6 numeris, „darbiečių“ – 16 numeris.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ištraukė 5 numerį.

Velnio tuzinas R.Karbauskio neišgąsdino

Velnio tuzinu vadinamą 13 numerį ištraukęs LVŽS pirmininkas R.Karbauskis sakė, kad šiuose rinkimuose „valstiečiams“ tikriausiai bus lengviausia, nes žmonės vertins ne numerį, o padarytus darbus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„O numeris bent man tai yra laimingiausias – visą gyvenimą žaidžiau 13 numeriu krepšinio aikštelėje. O šnekant apie reikšmę numerių, tai iš tikrųjų rinkimuose jie nieko nereiškia. Nei numeriai, nei partijų pavadinimai. Vertybės, darbai – manau, tai svarbiausia“, – aiškino R.Karbauskis.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“, kuri Seimo rinkimų biuleteniuose bus įrašyta 2 numeriu, pirmininkas R.Žemaitaitis teigė, kad tikisi sąžiningų rinkimų. Anot jo, priešaky laukia sunkus laikotarpis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Pusantro mėnesio. Ko gero, stipriai įkyrėsime žmonėms. Bandysime įlįsti per fortkes, per kaminus ir per visas kitas vietas, kurias tik galima, į žmonių širdis. Tai tiesiog prašyčiau kantrybės žmonių ir, aišku, politines partijas priimti ir išgirsti“, – kalbėjo jis.

LSDP, kuri partijų sąrašo daugiamandatėje rinkimų apygardoje rikiuotėje bus įrašyta paskutiniu numeriu, pirmininkas G.Paluckas prisiminė, kad į 2016 metų Seimo rinkimus socialdemokratai ėjo pirmu numeriu.

„Tai šiemet taip santūriau nusprendėme – pradėti iš galo, nes stipresni visada truputį praleidžia silpnesnius į priekį, o paskui paveja ir pralenkia“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas

G.Paluckas tikino, kad daug reikšmės rinkimų numeriui nesuteikia. „Nes „Drąsos kelias“ pagal eilės numerį turėtų laimėti rinkimus, taip? To nebus“, – sakė socdemų vedlys.

TS-LKD pirmininkas G.Landsbergis aiškino, kad ar 5 numeris, ar kitas, kaip ir kiekviena partija, konservatoriai tikisi pergalės ir žmonių palaikymo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamas politinių partijų rinkimų numerių traukimas

„Man numeris 5 patinka, jis turi žaismingumo. Jis yra ištiestas delnas, ir atvirumo ženklas, bent jau man asmeniškai. O šiaip tai, manau, kad, aišku, pirmiausia tai yra programos, tai yra sąrašai, tai yra žmonės, tai yra tai, kaip žmonės vertins partijas. Tai yra svarbiausia, tai lems rinkimus“, – mano konservatorių vedlys.

3 numeriu Seimo rinkimuose dalyvausiančios Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė sakė, kad emocijos yra geros, skaičius yra geras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Svarbiausia yra, kad žmonės patikėtų mumis. Mes dabar keliaujame per Lietuvą, pristatinėjame savo idėjas. Manau, kad numeris 3 mums atneš sėkmę“, – teigė ji.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen aiškino, kad iš Seimo rinkimų tikisi gero rezultato, stiprios frakcijos parlamente ir liberalų idėjų įgyvendinimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, geras rezultatas būtų kitos kadencijos Seime turėti apie 20 parlamentarų mandatų. To liberalai esą ir tikisi pasiekti.

VRK tikrina informaciją

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, kad atsitiktinės tvarkos būdu ištrauktas numeris, kuriuo partijos bus įrašytos Seimo rinkimų biuletenyje, gali pasitarnauti politinėje kampanijoje.

„Ir jeigu politinės partijos, kandidatai dirbs ties tuo numeriu, informuos rinkėjus ir pristatys tą savo numerį tinkamai, tai, tikėtina, kad jis bus sėkmingas“, – komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

L.Matjošaitytės teigimu, šiuo metu VRK baigia pareiškiniuose dokumentuose pateiktos informacijos tikrinimą. Pavyzdžiui, aiškinamasi, ar teistumą turėję kandidatai yra nurodę tai pateiktoje anketoje, ar informacija nurodyta teisingai.

„Vėlgi vertiname, ar buvo asmenų, bendradarbiavusių su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis, ar jie anketose tą informaciją pateikė, ar visi asmenys yra Lietuvos Respublikos piliečiai, ar visi asmenys yra deklaravę nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, ar visi asmenys yra vyresni nei 25 metų. Tai patikrinus pastebėjome, kad trys kandidatai iš pareiškinių dokumentų neatitinka šio įstatyme numatyto reikalavimo ir yra jaunesni nei 25 metai“, – nurodė VRK pirmininkė.

Taip pat, VRK turimais duomenimis, vienas iš pareiškinius dokumentus dalyvauti Seimo rinkimuose pateikusių asmenų gyvenamąją vietą yra deklaravęs ne Lietuvoje. Jis atitinkamai irgi bus neregistruojamas kandidatu.

„Pagal įstatymus, VRK turėtų įregistruoti visus kandidatus ir paskelbti kandidatų sąrašus ne vėliau kaip iki rugsėjo 11 dienos. Tai tą mes ir planuojame padaryti“, – teigė L.Matjošaitytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas

Seimo rinkimai 2020 m. Lietuvoje rengiami spalio 11 dieną. Antrasis ratas – 2020 metų spalio 25 dieną.

Seimo rinkimai Lietuvoje rengiami kas ketverius metus.

Į Seimą vienmandatėse apygardose išrenkamas 71, o daugiamandatėje – 70 parlamentarų. Iš viso į Seimą išrenkamas 141 narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius