-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 17

Partijos lyderės karjerai – liepto galas?

Po pirmojo rinkimų turo ėmė braškėti Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkės Kazimieros Prunskienės kėdė. Prieš pusmetį iš partijos aktyvios veiklos pasitraukęs ir dabar grįžtantis jos narys Ramūnas Karbauskis sieks pirmininkės atsistatydinimo.
Kazimira Danutė Prunskienė
Kazimira Danutė Prunskienė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pasak vieno iš sąjungos įkūrėjų ir lyderių, K.Prunskienė privalo atsistatydinti dėl per rinkimus patirto fiasko.

„Taip daroma užsienio valstybėse. Mano nuomone, pirmininkė turėtų suprasti, jog ji pati ir jos klaidos padarė įtaką partijos pralaimėjimui. Partija pralaimėjo dėl lyderės veiklos“, – mano R.Karbauskis.

Partijoje įsivyravo baimė?

Anot R.Karbauskio, partijos sąrašą sudarė pati pirmininkė, net nesuderinusi jo su kitais partijos nariais.

„Jūs pažiūrėkite, pirmajame sąrašo dvidešimtuke surašytos pavardės tų žmonių, kurie nieko bendra neturi su žemės ūkiu. Tai draugų ir bičiulių ratelis. Partijos nariai bijo pareikšti savo nuomonę, tam daro įtaką pirmininkės būdas ir jos autoritarinis valdymas“, – 15min.lt teigė R.Karbauskis.

„Toks valdymas galbūt pasiteisina Ministerijoje, kur žmonės gauna atlyginimus, tačiau šis metodas netinka partijai. Pirmininkės valdymo būdas panaikina žmonių norą rodyti iniciatyvą“, – aiškino vienas iš partijos lyderių.

Pats R.Karbauskis prisipažino iš partijos veiklos prieš pusmetį pasitraukęs dėl to, jog nuspėjo liūdną partijai rinkimų baigtį.

„Aš buvau parašęs laišką ir įteikęs jį visiems partijos nariams. Tačiau partijos pirmininkė į tai nekreipė dėmesio. Žinodamas, kad mes pralaimėsime per šiuos rinkimus, pasitraukiau, kad nebūčiau apkaltintas dėl pralaimėjimo. Dabar tegul K.Prunskienė kaltina save“, – aiškino R,Karbauskis.

Partijos lyderio teigimu, šie rinkimai be jo – pirmieji. Anot R,Karbauskio, šį kartą partija prarado apie 6 ar 4 procentus balsų.

„Aš nesiekiu jos suminti. Suprantu, kad jos nuopelnai atstatant nepriklausomybę yra svarbūs, kad ji nuveikė gerų darbų, tačiau dabar ji privalo suvokti, jog tai yra jos politinės karjeros galas. Reikia nusileisti ant žemės, atsikratyti tų, kurie jai padlaižiauja ir pripažinti savo klaidas, – teigė R.Karbauskis .– Jei ji atsistatydintų, pripažindama savo klaidas, partija tikrai nuo jos nenusisuktų. Jai būtų galima skirti garbės pirmininkės vardą, net svarstyti jos kandidatūros iškėlimą per rinkimus į prezidento postą“, – aiškino pašnekovas.

Taps partijos vadovu?

R.Karbauskis neatmeta galimybės užimti partijos pirmininko postą.

„Jei partija siūlytų, jei nebūtų kitos išeities, sutikčiau tapti pirmininku, tačiau laikinai – 2-3 mėnesiams, kol išsirinktume naują lyderį“, – teigė pašnekovas.

Artimiausiu metu ketinama sušaukti partijos narių suvažiavimą, per kurį turėtų paaiškėti jos pirmininkės ateitis. Pasak R.Karbauskio, pirmininkė turėtų pasielgti taip, kaip šiuo metu žada elgtis dar vienas politikas – Artūras Paulauskas. Jo vadovaujamoje partijoje bus surengta apklausa, kurios rezultatai parodys, ar partijos nariai vis dar nori jį matyti pirmininko vietoje.

Per porą savaičių Valstiečių liaudininkų partijoje turės įvykti pasikeitimai.

„Partija yra įsiskolinusi, be to, ką tik patyrė fiasko, kas norės jai duoti pinigų? Valdžios pasikeitimas yra neišvengiamas“, – teigė R.Karbauskis.

R.Karbauskis 1998 m. įstojo į Lietuvos valstiečių partiją. Nuo 1998 m. (perrinktas 2001 m. kovo 17 d.) tapo šios partijos pirmininku. Susivienijus Valstiečių partijai ir anksčiau K.Prunskienės vadovautai Naujosios demokratijos sąjungai, R.Karbauskis tapo Valstiečių liaudininkų sąjungos nariu, 2000-2004 m. tapo Seimo nariu. Po šios kadencijos pasitraukė iš aktyvios politinės veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius