2008 12 11

Partijų deleguoti VRK nariai skirstydami pinigus į interesų konfliktą neįsivėlė

Partijų į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) deleguoti nariai, skirstydami partijoms valstybės pinigus, viešųjų ir privačių interesų nesupainiojo.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tokį sprendimą priėmė ketvirtadienį posėdžiavusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„Pažeidimo nekonstatavome“, – BNS sakė VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Jos teigimu, komisijos posėdyje svarstyti įvairūs variantai, tačiau padaryta išvada, kad pažeidimo nėra, nes tokį VRK sudarymo principą, kad šešis narius deleguoja partijos, numato jos veiklą reglamentuojantis įstatymas.

„Vadinasi įstatymas juos įpareigoja ir dalyvauti komisijos veikloje“, – aiškino J.Petkevičienė.

Prašymą ištirti, ar šeši VTEK nariai skirstydami partijoms valstybės pinigus, nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų rugpjūčio pradžioje pateikė Liberalų sąjūdis (LS).

LS įtarė, kad pažeidžiamas viešųjų ir privačių derinimo įstatymas, kuomet politinių partijų deleguoti VRK nariai svarstė ir dalyvavo priimant sprendimus skirti valstybės biudžeto asignavimus toms partijoms, kurios juos delegavo į komisiją.

VTEK paskelbus savo sprendimą, LS pareiškė siūlysiąs Seimui taisyti VRK sudarymo tvarką.

„Liberalų nuomone, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariais negali dirbti politiškai angažuoti žmonės“, – skelbiama LS ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Siūlymą panaikinti politinių partijų teisę deleguoti savo atstovus į VRK liberalai teikė šių metų kovo mėnesį, tačiau tuomet jis nesulaukė pritarimo.

Tarp VTEK svarstymų VRK narių buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratų atstovas Gintaras Kalinauskas, „tvarkietė“ Danutė Markeliūnienė, valstietė liaudininkė Ona Buišienė, liberalcentristė Inga Milašiūtė, Darbo partijos narė Reda Daniškevičiūtė bei prieš 2004-ųjų metų Seimo rinkimus suburtos A.Brazausko ir A.Paulausko koalicijos „Už darbą Lietuvai“ atstovė Živilė Verbylaitė.

Visos šiuos atstovus delegavusios partijos per 2004 metų Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimus peržengė 3 proc. barjerą ir VRK sprendimu gavo savo dalį iš partijoms skirtų šių metų valstybės asignavimų (20 mln. litų).

Kadangi partija Liberalų sąjūdis buvo įsteigta 2005 metais ir 2004 metais rinkimuose nedalyvavo, jis valstybės paramos negavo. Liberalų sąjūdis taip pat neturi savo atstovo VRK.

Liberalų sąjūdis VRK sprendimą neskirti jam lėšų taip pat yra apskundęs teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius