Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 25

Partijų lyderiai dėl 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramos: dirbta per mažai

Partijų lyderiai pripažįsta, jog per mažai dirbta išaiškinant žmonėms galimybę partijas paremti skiriant 1 proc. nuo sumokamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM), todėl ir paramą pervedė vos 50 tūkst. gyventojų.
Kiaulė taupyklė
Kiaulė taupyklė / BFL/Tomo Urbeliono nuotr.

Tačiau politikai viliasi, jog ateityje tokios paramos teikėjų skaičius augs, ir partijoms aukos maždaug tiek žmonių, kiek joms savo balsą atiduota per rinkimus.

Valstybinė mokesčių inspekcija paskelbė, kad 2 proc. GPM įvairioms organizacijoms pervedė beveik pusė milijono gyventojų, tuo tarpu galimybe 1 proc. mokesčio paremti partijas pasinaudojo netoli 50 tūkst. mokesčių mokėtojų.

„Pirmi metai, gal toks blynas neiškepęs, turbūt sunku buvo tikėtis, kad bus daugiau, nors, logiškai galvojant, pervesti partijoms gyventojų pajamų mokestį turėtų tiek, kiek per rinkimus ateina balsuot. Mūsų partijos skyriai, kiek žinau, buvo informuoti apie tokią galimybę, raginami pervesti. Žmonės gal pamiršta, ne visi žino apie tokią galimybę, bet aš manau, kad su laiku paremiančių bus daugiau“, – BNS sakė Seimo vicepirmininkas konservatorius Česlovas Stankevičius.

Paremti partijas dalimi sumokamo gyventojų pajamų mokesčio – jo pasiūlytas projektas, tik vietoje Č.Stankevičiaus pasiūlytos 0,5 proc.GPM dalies projektą svarstydamas Seimo Audito komitetas nusprendė siūlyti 1 proc., ir tokį variantą priėmė Seimas.

Lietuvos Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius pripažįsta, jog partija per mažai dirbo, žmonėms aiškindama apie galimybę dalį mokesčio skirti partijoms, priežastimi dėl menko paramos davėjų skaičiaus taip pat įvardijo ir žmonių nusivylimą partijomis.

„Manau, skaičius mažas dėl dviejų priežasčių – viena, kai yra naujovė, žmonėms reikia išaiškinti, ir tą padaryti turėjo partijos, ir partijos šitoj srity aktyvios nebuvo, antra priežastis, kad daugelis žmonių yra nusivylę partijomis“, – BNS sakė A.Butkevičius.

„Atvirai pasakysiu, mes irgi šiuo klausimu per daug aktyvūs nebuvom, skyriai buvo informuoti, ir kurie skyrių pirmininkai aktyvesni, tie nudirbo tam tikrą darbą, bet aktyvūs, ir vadovybės lygmenyje, nebuvom“, – klausiamas, kaip vertina savo vadovaujamos partijos darbą šiuo klausimu, atsakė A.Butkevičius.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis irgi laikosi nuomonės, kad realiai paramos teikėjų galėtų būti tiek, kiek balsuojančių per rinkimus.

„Tai naujas dalykas, ir žmonės daug kas nežinojo, daug kas nepripratę. Logiškai mąstant, pervedusių skaičius turėtų būti toks, kiek ateina per rinkimus ir balsuoja už partijas. Aš manau, kad partijos mažai dėl to dirbo, tai pagrindinės priežastys – kad tai pradžia, ir tai, kad partijos nepakankamai išaiškino, kad galima paremti partijas nieko neprarandant, tai juk pinigai, kurie tenka valstybei“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys sako, jog įstatymą dėl dalies GPM Seimas priėmė palyginti greitai, ir partijos tiesiog nespėjo pasiruošti imtis aktyvios agitacijos dėl paramos.

„Tai pirmieji metai ir, manau, tas kaičius augs. Dėl to, jog pervesta mažiau nei partijos iš viso turi narių, yra ir kitų niuansų – ne visi gali aukot, pavyzdžiui, studentas partijos narys, bet jei nedirba, negali aukot, pensininkai irgi negali. Skaičius palyginti žemas, tą reikia pripažint, turbūt tai yra ir dėl to, kad tvarka buvo įvesta palyginti greitai, ir partijos tiesiog nespėjo pasiruošt“, – BNS sakė V.Gapšys.

Teisingumo ministras, Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius sako, jog žmonės buvo per mažai informuoti apie galimybę skirti 1 proc. GPM, arba klaidingai manė, jog reikia rinktis, kam skirti paramą – visuomeninėms organizacijoms arba partijoms, kai iš tiesų dalį GPM galima skirti abiem.

„Labai tikėčiausi, kad Liberalų sąjūdžio žmonės partiją parėmė daug, tai bus matyti, kai bus paskelbti skaičiai. Kitas dalykas, reikia atkreipti dėmesį, kad tokia galimybė yra visiška naujovė, ir daugelis žmonių apie ją tiesiog nežinojo, aš taip pat sutikau nemažai žmonių, kurie klaidingai manė, jog pervesdami dalį GPM partijai jie nebegalėtų 2 proc. GPM skirti visuomeninėms organizacijoms“, – BNS sakė R.Šimašius.

VMI duomenimis, iš viso šiemet pateikta per 496 tūkst. prašymų skirti 2 proc. paramą nuo savo sumokėto GPM įvairiems fondams, organizacijoms, partijas paremti 1 proc. GPM panoro beveik 50 tūkst. mokesčių mokėtojų. Patikrinusi prašymus VMI nustatė, kad apie 9 tūkst. prašymų turi klaidų ar trūkumų, kuriuos per mėnesį leidžiama ištaisyti.

„VMI, siekdama, kad gyventojų skirta parama pasiektų gavėjus, informuoja mokesčių mokėtojus apie rastus trūkumus ir siūlo juos pašalinti per mėnesį“, – sako VMI viršininko pavaduotojas Vytautas Vitkevičius, pažymėdamas, kad pagal koreguotus prašymus skirta parama gavėjus pasieks tokiu pačiu metu, kaip ir pagal teisingai užpildytus prašymus, iki lapkričio 15 dienos.

Galimybė 1 proc. GPM pervesti partijoms įsigaliojo tik šiemet, Seimui kartu priėmus pataisas, kuriomis remti partijas uždrausta verslui, o gyventojams ribotas aukas leidžiama aukoti tik politinės kampanijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius