Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 11 30

Partnerystės įstatymo svarstymas Seimo komitete: „Dvi vištos arba du gaidžiai kiaušinio nepadės“

Seimo narės socialdemokratės Marijos Aušrinės Pavilionienės parengtas Partnerystės įstatymo projektas ir jį lydinčios Civilinio kodekso pataisos gali prieštarauti Konstitucijai, nusprendė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK). Anot komiteto, neatitikimas Konstitucijai kyla dėl to, kad partnerystė yra prilyginama šeimai.
Vištos
Vištos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tokią išvadą priimti komitetą paskatino Teisės departamento išvados, kuriose teigiama, kad partnerystės įstatymas prieštarautų Konstitucijai, nes leistų tos pačios lyties asmenims sukurti šeimai prilyginamą institutą – partnerystę.

Dabar TTK išvados bus teikiamos Seimui. Jei Seimas joms pritars, įstatymas nė nebus svarstomas, o jei atmes, parlamentas svarstys projektus įprasta tvarka.

„Gal čia ir Konstitucinis Teismas supainiojo viską partnerystę prilygindamas šeimai. Jei to nebūtų atsitikę, galėtų būti ir šeima, ir partnerystė“, – sakė komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Savo ruožtu M.A.Pavilionienė Teisės departamento išvadas vadina įžeidžiančiomis, paremtomis emocijomis, o ne teisiniu vertinimu. Pasak politikės, suprantama, kad departamentui labiausiai kliuvo leidimas partnerystę sudaryti tos pačios lyties asmenims ir išvados pateiktos vadovaujantis įsitikinimais.

„Lietuvos Konstitucijoje nėra draudžiama vienos lyties asmenims sudaryti partnerystės sutartį. (...) Mano teikiamas įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, o tiesiog neatitinka sustabarėjusios pasaulėžiūros lyties klausimais, tačiau atspindi gyvenimo tikrovę, kurios nenorima pripažinti Lietuvoje, tai, kad egzistuoja kitos šeimos sudarymo formos“, – pabrėžė politikė.

Ji pripažino iš anksto žinojusi, kad komitetas savo sprendimą taip pat priims vedamas ne teisinių argumentų, o religinių ir politinių įsitikinimų.

Dvi vištos ir du gaidžiai kiaušinių nepadės, - aiškino P.Saudargas.

M.A.Pavilionienei atsakydamas konservatorius Paulius Saudargas teigė, kad Partnerystės įstatymo nereikia, nes neaišku, kam visuomenei apskritai būtų naudingas toks institutas kaip partnerystė.

„Jei jūs partnerystę įsivaizduojate kaip laisvesnę šeimos formą religiniu, visuomeniniu, etiniu požiūriu, tačiau sureguliuotą juridiškai, tai turime galvoti, kam tokios visuomenės ląstelės reikia. Kam ji daroma? Daroma tam, kad tame lizdelyje tie kiaušiniai vystytųsi ir darniai augtų“, – dėstė P.Saudargas.

„Kas tie kiaušiniai?“ – paprašė patikslinti įstatymo iniciatorė.

„Žmonių vaikai“, – atsakė P.Saudargas.

„A, o aš kalbu apie emocijas...“, – atrėžė konservatoriui M.A.Pavilionienė.

„Dvi vištos ir du gaidžiai kiaušinių nepadės, o visokioms partnerystėms, kaip verslo partneriai, partijos bičiuliai, ginklo broliai, yra kiti įstatymai partneriams nustatyti“, – nenustygo P.Saudargas.

Nesutikdama su konservatoriumi M.A.Pavilionienė tikino, kad, jos įsitikinimu, ir santuokoje gyvenanti moteris savo vyrui gali pasakyti, kad dėl karjeros vaikų negimdys, todėl „kiaušinių“ argumentai yra nieko verti.

„Ilgas gyvenimas sukuria šeimos santykius. Kalbama apie žmones, nebūtinai vaikus. O vaikai gali būti iš kitų santykių“, – sakė politikė.

Primename, kad M.A.Pavilionienės įregistruotu Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektu nustatoma, kad Lietuvoje būtų įteisintos vienos lyties asmenų sąjungos.

Siūlomas Partnerystės įstatymo projektas numato, kad tokią partnerystę galėtų sudaryti skirtingų ar tos pačios lyties asmenys, sulaukę 18 metų. Jiems būtų išduotas partnerystės liudijimas.
Įstatymu siūloma neįpareigoti partnerių tarpusavio išlaikymo pareigos, nutraukus partnerystę. Paveldėjimo teisė partneriams suteikiama tik testamentu. Nesuteikiama teisė įsivaikinti, pasirinkti kito partnerio pavardę ir kt.

Įstatymu numatoma, kad partnerystė būtų registruojama dviejų žmonių laisva valia, ir leidžiama tik tiems asmenims, kurie nėra sudarę santuokos ar partnerystės su kitais žmonėmis.
Susituokti partneriai, nenutraukę partnerystės, galėtų tik tarpusavyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius