Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 19 /17:58

Pasaka be galo: Vilniaus savivaldybė maistą ikimokyklinukams vėl pirks iš „Pontem“

Vilniaus miesto savivaldybė neseniai pasirinko maisto vaikų darželiams tiekėją – juo ir vėl tapo įmonė „Pontem“, dėl kurios praėjusią kadenciją virė karšti ginčai. Sostinės savivaldybė tikina, jog šį kartą Vilniaus darželiai turės daug galimybių užsitikrinti, kad būtų tiekiamas tinkamas maistas, pavyzdžiui, jo kokybę tikrinant „Pontem“ lėšomis, be to, darželiai galės nutraukti pasirašytas sutartis, jei bus pažeidimų.
Pristatyti patiekalai
Maistas. Asociatyvinė nuotr. / SAM nuotr.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybė su „Pontem“ pasirašė penkias sutartis metams už 1,1 mln. eurų.

Dokumentuose numatyta galimybė pratęsti sutartis dar dvejiems metams.

Įmonė 123 sostinės darželiams tieks:

  • ekologišką pieną ir jo produktus už 304 190 eurų per metus
  • pieno produktus be laktozės už 42 892 eurus per metus
  • kalakutieną už 265 884 eurus per metus
  • ekologišką jautieną už 79 550 eurų per metus
  • vištieną už 410 490 eurų per metus

Visos sutartyse nurodomos kainos yra preliminarios, tai reiškia, kad darželiai gali ir nenupirkti produktų už tokias sumas, kurios numatytos.

Dalis „Pontem“ kainų nekelia klausimų – jos yra kiek mažesnės, nei mažmenos, tačiau kelių produktų kainos verčia stebėtis, nes jos – net didesnės, nei galima rasti prekybos centruose.

Pavyzdžiui, ekologišką grietinėlės sviestą savivaldybė darželiams perka už 14,52 eurų už kilogramą, kai tuo tarpu mažmeninėje prekyboje – prekybos centruose ekologiško „Aistės“ sviesto kilogramo kaina yra mažesnė ir siekia 13,66 eurų už kilogramą.

123RF.com nuotr./Ekologiškas rūgpienis
123RF.com nuotr./Ekologiškas rūgpienis

Brangiau nei prekybos centre perkamas ir ekologiškas rūgpienis. „Pontem“ jį parduoda už 1,39 euro už kilogramą, kai prekybos centre galima rasti 1,30 euro už kilogramą kainuojančio įmonės „Rokiškio pienas“ rūgpienio „Tikras“.

Tačiau dalis sutartyse nurodomų kainų verčia stebėtis dėl kitos priežasties – jos labai mažos.

Pavyzdžiui, „Pontem“ varškę be laktozės ketina tiekti po 2,48 euro už kilogramą, tuo metu, priklausomai nuo riebumo, mažmeninė tokios varškės kaina siekia nuo 6 iki 7,72 euro už kilogramą.

Viščiukų broilerių krūtinėlių file „Pontem“ tieks už 3,57 euro už kilogramą, kai parduotuvėse vištienos krūtinėlės kaina siekia 5,79 euro už kilogramą.

Kalakutų šlaunelių mėsą „Pontem“ darželiams tieks po 3,5 euro už kilogramą, parduotuvėse tokios mėsos kilogramas iš „Arvi kalakutų“ siekia beveik 7 eurus.

Gali būti, jog „Pontem“ turi tiekėjus, kurie, atsižvelgdami į nuperkamus didelius kiekius produktų, taiko įmonei dideles nuolaidas.

Tačiau visose penkiose viešai skelbiamose sutartyse su sostinės savivaldybe grafos, kuriose nurodomi subtiekėjai ir ūkio subjektai, kurių pajėgumais remiamasi įrodinėjant kvalifikacijos atitiktį, bei subtiekėjai, kurie bus pasitelkti vykdant pirkimo sutartį, yra tuščios.

15min klausė Vilniaus miesto savivaldybės, kaip bus užtikrinta ikimokyklinukams tiekiamo maisto kokybė.

Džiaugiasi, kad parengė gerą techninę specifikaciją

Savivaldybės atstovė ryšiams su žiniasklaida Neringa Kolkaitė atsakė, jog savivaldybės administracija atsakingai žiūri į maisto produktų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkimą.

Anot jos, buvo sudaryta darbo grupė maisto produktų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms viešojo pirkimo procesui organizuoti.

„Ši grupė, pasitelkusi dietologus, ugdymo įstaigų dietistus, teisininkus, viešųjų pirkimų specialistus, parengė Maisto produktų Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms kokybės reikalavimais apibrėžtą techninę specifikaciją, atitinkančią naujausių teisės aktų reikalavimus. Siekiant pirkimo dokumentus parengti kuo kokybiškiau, buvo vertinama kitų savivaldybių patirtis bei konsultuojamasi su viešųjų pirkimų ekspertais“, – teigiama jos atsakyme.

Pasak N.Kolkaitės, siekiant užtikrinti kokybiškų produktų tiekimą, parengti pirkimo sutarčių projektai, kuriuose yra nurodyti šalių įsipareigojimai ir atsakomybė už prisiimtų įsipareigojimų nevykdymą.

Maisto kokybę galės tikrinti tiekėjo sąskaita

Tačiau „Pontem“ palyginti neseniai buvo pagauta už rankos nepaisiusi techninėje specifikacijoje išdėstytų reikalavimų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas neseniai atmetė „Pontem“ skundą, kuriuo ji prašė panaikinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)sprendimą, kad „Pontem“ vištienos konservai yra netinkami. VMVT patikrino Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) pirktų konservų turinį ir nusprendė, kad jis neatitinka reikalavimų, tai yra, skardinių viduje – ne gabalinė mėsa, kaip turėjo būti, o vientisa smulkinta masė. Tiesa, „Pontem“ ketina šį sprendimą skųsti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Aidetytė ir Neringa Kolkaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Aidetytė ir Neringa Kolkaitė

N.Kolkaitė, kuriai 15min priminė šią istoriją, papildė atsakymą, jog siekiant užtikrinti kokybiškų produktų tiekimą, parengti pirkimo sutarčių projektai, kuriuos pasirašiusios ikimokyklinio ugdymo įstaigos turės labai daug sutarties kokybės užtikrinimo galimybių: nutraukti sutartį dėl pažeidimų, taip pat tiekėjo sąskaita tikrinti tiekiamo maisto kokybę.

Trečiadienį publikavus straipsnį Vilniaus miesto savivaldybė atsakymus dar papildė.

Anot jos, techninėje specifikacijoje yra numatyti reikalavimai produktams, todėl teigti, kad produktai bus nepatikimi negalima, nes visos įmonės, kurios dalyvauja konkurse įsipareigoja tiekti atitinkamos kokybės produktus, tai yra, atitinkančius higienos, kokybės ir kitus reikalavimus.

„Taigi, perkančioji organizacija negali sakyti, kad jai nepatinka kažkoks tiekėjas ir neskelbti jo laimėtoju, jeigu jo pasiūlymas atitinka pirkimo sąlygų ir techninės specifikacijos reikalavimus. Taip pat tiekėjai pasiūlymo formoje turi paviešinti subtiekėjus, tiekėjų grupės partnerius, jei pasiūlymą teikia tiekėjų grupė“, – paaiškino ji.

Pasak savivaldybės atstovės, Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, tiek pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimai draudžia teikti su pirkimais susijusią informaciją.

Į 15min klausimą, kokios kitos įmonės dalyvavo pirkime, N.Kolkaitė atsakė, jog jog ši informacija yra visiems viešai prieinama ir neslepiama, nes pirkimų ataskaitos yra viešinamos.

„Suinteresuoti dalyviai gali prašyti perkančiosios organizacijos supažindinti juos su laimėjusio tiekėjo pasiūlymu ar paraiška (kandidatai – su kitų tiekėjų, kurie buvo pakviesti pateikti pasiūlymų ar dalyvauti dialoge, paraiškomis) ne vėliau kaip praėjus 6 mėnesiams nuo pirkimo sutarties sudarymo. Su kitais dalyvių pasiūlymas Perkančioji organizacija nėra įpareigota supažindinti“, – teigiama atsakyme.

Į klausimą, ar savivaldybė pareikalavo „Pontem“ patikimumo įrodymų ir žino tiekėjus, iš kurių įmonė pirks tiekiamus produktus vaikams, N.Kolkaitė atsakė: „Taip, buvo prašoma pateikti dokumentus, kurie buvo nustatyti pirkimo dokumentuose ir šie dokumentai buvo vertinami.“

K.Mikolajūnas: bendradarbiavimo su savivaldybe nebuvo

Tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas 15min antradienį sakė net nežinantis, kaip pakomentuoti situaciją.

„Ir savivaldybėje visi supranta, kad „Pontem“ yra savo reputaciją sugadinęs, bet vis tiek randa skyles ir praeina per konkursus. Net nežinau, ką čia pasakyti“, – sakė jis.

Vienintelis teigiamas dalykas, ką mes matome – į tiekimo sutartis yra įrašyta galimybė nutraukti.

Paklaustas, ar perkant maistą savivaldybė bendravo su Tėvų forumu, K.Mikolajūnas teigė, jog forumas bandė gauti informaciją, kokie prieš tai bus priimami sprendimai, tačiau nepavyko.

„Bendradarbiavimo su savivaldybe nebuvo, tik gaudavome informaciją, kai ji išeidavo viešai. Ta prasme, nei apie sąlygas... Vienintelis teigiamas dalykas, ką mes matome – į tiekimo sutartis yra įrašyta galimybė nutraukti. Tai reiškia, kad jeigu darželis norėtų išeiti iš centralizuoto tiekimo sistemos ir pats organizuoti pirkimus, tai jis tą galėtų padaryti“, – kalbėjo sostinės tėvų atstovas.

K.Mikolajūnas sakė, kad forumas ne kartą kėlė klausimą, ar perkant maistą vaikams reikėtų siekti, jog laimėtų mažiausia kaina.

„Visi supranta, kad turėtų būti maža maisto tiekimo grandinė, kad nebūtų tarpininkų, kad tas maistas nebūtų ilgo galiojimo, juolab, kad per padidinamąjį stiklą žiūrima, kad vaikams būtų pats sveikiausias ir pats geriausias maistas. Deja, viešųjų pirkimų tvarka yra tokia, kokia yra“, – sakė jis ir pridūrė, kad dabartinė tvarka yra labai nelanksti.

Atsakymų nėra

15min kreipėsi komentaro į „Pontem“ – pažymėjo, kad kai kurios kainos yra itin mažos ir priminė praėjusioje kadencijoje už vaikų maitinimą atsakingo sostinės vicemero Valdo Benkunsko žodžius, jog praėjusį kartą pasirašant sutartis ne tik su „Pontem“ bet ir su įmone „Sanitex“ sostinės savivaldybės atstovai guodėsi bent tuo, kad pasiūlytos kainos buvo ženkliai mažesnės ir darželiai už tuos pačius tėvų sumokamus pinigus (apie 2 eurus už dieną) galės nupirkti dažniau ir daugiau geresnių produktų.

„Kainos išties buvo mažos, todėl tiekėjai praėjus keliems mėnesiams po sutarties sudarymo pradėjo išsisukinėti. Produktų, kurių kaina sutartyje buvo mažiausia, jie dažniausiai neturėdavo ir negalėdavo pristatyti. Arba jei ir pristatydavo, tai jų kokybė buvo, švelniai tariant, buvo netinkama – pienas į ne pieną panašus ir panašiai“, – tuomet feisbuke rašė jis.

Į klausimą, kaip įmonė užtikrins, kad Vilniaus darželiams būtų tiekiami kokybiški produktai ir su kokiomis įmonėmis ketina bendradarbiauti tiekiant produktus, „Pontem“ neatsakė.

Perkant pieną vyko stebuklai

Pernai lapkritį „Pontem“ laimėjo savivaldybės konkursą už 6,2 mln. eurų tiekti pieną ir jo produktus ikimokyklinukams.

Tačiau konkursą pralaimėjusi įmonė „Žemaitijos pienas“ Vilniaus apygardos teismui (VAT) apskundė savivaldybės sprendimą dėl laimėtojo nustatymo.

Teismui „Žemaitijos pienas“ pateikė duomenis, kad Vilniaus savivaldybė paskelbė pirksianti 3,2–3,5 proc. pieną, tačiau tokio riebumo pieną draudžia tiekti sveikatos apsaugos ministro įsakymas, pagal kurį vaikams gali būti tiekiamas ne didesnio nei 2,5 proc. riebumo pasterizuotas pienas.

Įmonės teigimu, pirkimo laimėtoja nesąžiningai konkuravo, nes pasiūlyme nurodė mažesnę nei gamintojo savikaina riebaus pieno kainą, o sostinės savivaldybė, pareikalavusi į bendro pasiūlymo kainą įtraukti ir riebaus pieno kainą, sudarė tokias prielaidas.

„Žemaitijos pieno“ atstovai pažymėjo, kad visi žinojo, jog vaikams nebus galima tiekti riebaus pieno.

„Žemaitijos pieno“ atstovai pažymėjo, kad visi žinojo, jog vaikams nebus galima tiekti riebaus pieno. Ir jei savivaldybė pirkimo dokumentuose nebūtų jo nurodžiusi, pirkimą būtų laimėjęs „Žemaitijos pienas“.

Įmonė piktinosi, kad savivaldybė jai sudarė kliūtis susipažinti su „Pontem“ informacija dėl jos patikimumo.

„Žemaitijos pieno“ atstovai teismui nurodė, kad tik gavę informaciją apie „Pontem“ įkainius turėjo galimybę nustatyti, kad yra nesąžiningai konkuruojama su kitais tiekėjais ir nustatyti, kad tai turėjo įtakos pirkimo rezultatui.

Įvertinęs teismui pateiktų įrodymų visumą, VAT paskelbė, kad yra pagrindas panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą dėl pasiūlymo eilės ir pirkimo laimėtojo nustatymo.

Teismas įvertino „Žemaitijos pieno“ argumentą, kad „Pontem“ nurodyta pieno kaina yra mažesnė net už gamintojo savikainą, ir paskelbė, kad, VAT vertinimu, šis argumentas sukelia pagrįstas abejones dėl galbūt pernelyg mažos tiekėjo siūlomos kainos, todėl, siekdamas tinkamai įgyvendinti viešojo pirkimo principus, tame tarpe tiekėjų sąžiningos konkurencijos vykdant viešąjį pirkimą principą, atsakovas privalėjo pasinaudoti teise pareikalauti, kad trečiasis asmuo pagrįstų pasiūlyme nurodytą 3,2–3,5 proc. riebumo pieno kainą.

„To nepadarius, neįsitikinus, ar trečiojo asmens nurodyta kaina nėra per maža, nėra pagrindo objektyviai išvadai, jog UAB „Pontem“ pasiūlymas buvo įvertintas tinkamai“, – paskelbė teismas.

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Savivaldybės viešųjų ryšių atstovė N.Kolkaitė 15min sakė, jog šis pirkimas buvo sustabdytas, o šiuo metu vykdomos pirkimo procedūros, bet sutartis nepasirašyta.

Paklausta, ar ikimokyklinukai dėl to liko be pieno, N.Kolkaitė patikino, kad taip nebuvo – ikimokyklinio ugdymo įstaigos pačios vykdė viešuosius pirkimus ir pirko pieną ir jo produktus iš įvairių tiekėjų.

„Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į tiekėją dėl neįprastai mažos kainos pagrindimo ir tiekėjas ją pagrindė“, – sakė ji.

„Pontem“ savivaldybei įrodė, kad apsivalė

Šis pirkimas buvo užkliuvęs ir Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), kuri nusistebėjo, kad sostinės savivaldybė „Pontem“ nepaprašė pateikti įrodymų, kad ji yra patikima.

Tai VPT užkliuvo dėl to, kad tuo metu „Pontem“ vis dar buvo įtraukta į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą dėl Lietuvos kariuomenės pirkime pateiktos informacijos. Pradėjus aiškintis, kodėl įmonei apskritai leista dalyvauti pirkime, paaiškėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybė įmonei pritaikė apsivalymo doktriną.

„Jie įrodė, kad apsivalė (...) Yra jų pagrindimas, kad jie pasitaisė. (...). Penki lapai jų apie tai surašyti yra“, – portalui lrt.lt sakė Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Audrius Vaznelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius