Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 13

Pasakyta/Padaryta. Kokios Vyriausybės norėjo S.Skvernelis?

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pateikęs prezidentui atnaujintą ministrų kabinetą tvirtino, kad bendromis pastangomis pasiektas „geriausią variantas, kokį galime turėti“. Tačiau jau vakare „Dienos temoje“ savo žodžius paneigė ir pripažino, kad sėkmingai Vyriausybė galėjo dirbti ir nepakeitus nė vieno ministro. Dar anksčiau tas pats S.Skvernelis teigė, kad Vyriausybei reikia esminių pokyčių. Taigi kokios Vyriausybės S.Skvernelis iš tiesų norėjo ir kokią gavo?
Linas Linkevičius, Saulius Skvernelis
Linas Linkevičius, Saulius Skvernelis, Elvinas Jankevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusį trečiadienį paaiškėjo, kad atnaujintoje Vyriausybėje keisis trys ministrai. Vietoj Roko Masiulio susisiekimo ministru paskirtas Seimo narys Jaroslavas Narkevičius, vietoj Eimučio Misiūno vidaus reikalų ministre dirbs Seimo narė Rita Tamašunienė, o žemės ūkio ministro poste Giedrių Surplį pakeis Seimo narys Andrius Palionis.

Prezidentui Gitanui Nausėdai teikdamas ministrų kabineto narius S.Skvernelis tikino, kad ir šį ministrų kabinetą gali pavadinti profesionalų.

Tačiau tą patį vakarą LRT laidoje „Dienos tema“ S.Skvernelis jau gailėjo išeinančių ministrų ir teigė, kad pokyčiai Vyriausybėje buvo nebūtini.

„Aš manau, kad vertinant laikotarpį iki rinkimų, o realiai tai mes turime praktiškai jau metus, nes ruduo, bus rinkimų kampanijos pats įkarštis. Tai tikslingiausia būtų galbūt ir buvę, kad ta Vyriausybė, kuri yra suformuota, ji galėjo ir pabaigti savo kadenciją įgyvendindama Vyriausybės programą. Bet politikoje, deja, būna taip, kad pasikeičia politinės aplinkybės ir formuojama nauja dauguma. Ir tos atsakomybės sritys persiskirsto. Tai tokia politinė realybė“, – apgailestavo S.Skvernelis.

Kita vertus, dar gegužę jis kalbėjo visai kitaip ir tvirtino, kad kabinete reikia esminių permainų.

„Jeigu būtų taip, kad tai būtų mano sprendimas, tikrai kabinetas keistųsi, ir iš esmės“, – gegužės 28-ąją, iškart po prezidento rinkimų ir jau atsisakęs minties trauktis iš premjero pareigų, žurnalistams Seime sakė S.Skvernelis.

15min montažas/15min Primena
15min montažas/15min Primena

Kodėl premjeras pakeitė nuomonę? Pats S.Skvernelis paaiškinti atsisako.

Jo patarėjas Tomas Beržinskas 15min nurodė, kad „jokio pozicijos keitimo šiuo klausimu nėra“.

„Kuomet premjeras sako „iš esmės“ – tą ir turi galvoje. Trijų ministrų pakeitimas nėra esminis Ministrų kabineto pasikeitimas. Tad jei jau Vyriausybė nėra keičiama iš esmės, galbūt būtų tikslingiau pokyčių ir nedaryti“, – aiškino T.Beržinskas.

Kuomet premjeras sako „iš esmės“ – tą ir turi galvoje. Trijų ministrų pakeitimas nėra esminis Ministrų kabineto pasikeitimas.

Trys ministrai S.Skvernelio Vyriausybėje keičiasi ne pirmą kartą. Ar abu kartus jis to nevertino kaip esminio pokyčio? Vargu. Pernai gruodį niekieno nespaudžiamas premjeras nutarė atstatydinti iškart tris ministrus – švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Petrauskienę, Kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Tuomet savo veiksmą S.Skvernelis vadino Vyriausybės perkrovimu, teigė, kad jo reikėjo norint reformoms suteikti kitą postūmį.

„Įvairios diskusijos dėl Vyriausybės „perkrovimo“ vyko ne pirmą ir ne antrą savaitę. Aš tai planavau galbūt po prezidento rinkimų, kadangi Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus. Tačiau situacija tokia, kad reikia imtis stiprių, ryžtingų sprendimų. Jie buvo padaryti. Manau, visoms šioms sritims reikia „perkrovimo“, impulso“, – tuomet savo sprendimą keisti tris ministrus aiškino S.Skvernelis.

Tačiau dabar net ir tų ministrų, kuriuos pats išvarė, premjeras gaili.

„Man gaila visų ministrų. Jeigu kalbėčiau apie 17 Vyriausybės darbo pradžią, praktiškai galėčiau pasakyti: beveik, galbūt su viena ar pora išimčių, visi ministrai, kurie dirbo kabinete, jie tikrai padarė, ką galėjo. Galbūt vieni daugiau, kiti mažiau, bet tai yra žmonės, kurie atėjo į Vyriausybę, kartu dirbo, buvo kartu. Ir man gaila visų ministrų, kurie keičiasi“, – „Dienos temai“ praėjusią savaitę sakė jis ir tikino, kad dabar dėl persirašytos koalicijos keičiami R.Masiulis, E.Misiūnas ir G.Surplys dar gali tikėtis grįžti dirbti į Vyriausybę, jei dėl kokių nors priežasčių joje atsiras laisvas portfelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius