Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 21

Pašalpų gavėjai šluotą į rankas ima nenoriai

Nuo vasario Klaipėdoje ilgalaikiai pašalpų gavėjai nukreipiami atlikti visuomenei naudingus darbus, tačiau paaiškėjo, kad nauda iš to – nekokia.
Šluota
Šluota / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybė nuo vasario visus darbingo amžiaus, tačiau nedirbančius ir gaunančius socialinę paramą ilgiau kaip 6 mėnesius arba tuos, kuriems yra skirta pašalpa skoloms už komunalinius patarnavimus apmokėti, nukreipia atlikti visuomenei naudingus darbus.

Darbas atbaidė nuo pašalpos

23 uostamiesčio bendrovės, tarp kurių ir biudžetinės įstaigos, kaip mokyklos ar darželiai, pasiryžo priimti pašalpų gavėjus ir paruošė jiems darbų. Socialiai remtini žmonės turėtų tvarkyti kiemus, valyti šaligatvius, prižiūrėti želdinius, sutvarkyti kapines, padėti kituose ūkio darbuose.

„Dar tik pati pradžia, išvadas daryti dar anksti. Ši sistema sugalvota ne todėl, kad pašalpų gavėjai turėtų atidirbti, kaip neretai sakoma. Norima, kad jie neprarastų socialinių įgūdžių. Žmogus turi jaustis reikalingas visuomenei“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento vadovė Audra Daujotienė.

Anot jos, pašalpų gavėjų skaičius vis kinta. Yra maždaug 200–300 remtinų asmenų, kurie atitinka kriterijus visuomeninei veiklai atlikti, t.y. sveiki ir darbingi. Per mėnesį visuomeninei veiklai jie turi skirti ne daugiau kaip 40 valandų.

Kaip teigė savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vyresnioji specialistė Svetlana Vasiliuk, dalis pašalpų gavėjų kategoriškai atsisakė imti šluotą į rankas. „Taip automatiškai jie netenka ir pašalpų. Todėl naujoji sistema pademonstruoja, kad žmonės turi užtektinai lėšų pragyvenimui, matyt, užsiima kažkokia šešėline veikla. Jei žmogui tikrai yra blogai ir jam pašalpa reikalinga – jis eis ir gatvių šluoti“, – aiškino S.Vasiliuk.

Į darbą – ryt arba poryt

A.Daujotienė jau gavo iš bendrovių informacijos, kad vienas pašalpų gavėjas į darbą atėjo išgėręs. Tiesa, žmogus atsiprašė ir kitą dieną darbo vietoje jau buvo blaivus.

„Tačiau jau gavome ir labai gerų atsiliepimų. Vienas direktorius dėkojo už tikrai gerą darbininką“, – pasakojo valdininkė.

„Vis tik tenka sutikti, kad tokių gerų pavyzdžių yra labai mažai. Dauguma darbininkų – nemotyvuoti, atidedantys darbą vis kitai dienai. Taip ir tempia dienas, kad tik dirbt nereikėtų“, – atviravo daugiabučius administruojančioms bendrovėms „Vėtrungės būstas“, „Danės būstas“ ir „Jūros būstas“ vadovaujanti Birutė Petrikienė. Anot jos, žmonės, ilgai gavę pašalpas, neturi motyvacijos ką nors keisti gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius