-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

Pašalpų prašytojų armija didėja

Prasidėjęs šildymo sezonas verčia vilniečius prašyti kompensacijų už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį. Specialistai pastebi, jog ateinančiųjų su ištiesta ranka – vis daugiau.
Šildymas.
Neišgalintys susimokėti už šildymą vilniečiai skuba prašyti kompensacijų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Šildymas

Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėjos Ievos Paberžienės pateiktais duomenimis, šių metų spalio 1–19 d. dėl kompensacijų už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį kreipėsi 4389 šeimos arba vieni gyvenantys asmenys, o praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu – 4135. Iš viso praėjusį šildymo sezoną tokių kompensacijų pageidavo beveik 30 tūkst. vilniečių šeimų.

Prognozuoti sunku

Ar šiemet šie skaičiai išliks tokie pat, kaip pernai, dar nėra aišku. Tačiau pirmieji duomenys rodo, kad prašančiųjų padėti bus daugiau. Pernai lapkritį ir gruodį dėl kompensacijų kreipėsi per 10 300 šeimų, o šiemet jau yra užsiregistravę į priėmimą pas specialistus lapkritį ir gruodį 9 210 asmenų.

Anot Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento laikinosios direktoriaus pavaduotojos Rasos Laiconienės, darbingo amžiaus asmenys prašymus gauti kompensacijas privalo teikti kas tris mėnesius, o pensininkai – kas pusmetį.

„Norinčiųjų gauti kompensacijas už šildymą daugėja tolygiai, todėl galvojame, kad šiemet jų bus panašiai tiek, kaip buvo pernai. Didžiulio šuolio tikrai nesitikime. Kitaip yra su socialinėmis pašalpomis – sunku prognozuoti, kiek bus norinčių jas gauti, tačiau jų prašančių žmonių tikrai daugėja“, – aiškino R.Laiconienė.

Plūsta socialinių pašalpų

Pagal dabar galiojančius teisės aktus kompensacijas už šildymą gali gauti tik tie, kurie turi nuosavą būstą. Besinuomojantiems tokios privilegijos netaikomos. Todėl daugiausia pretendentų į šias kompensacijas – pensinio amžiaus vilniečiai.

„Tie žmonės, kurių pajamos sumažėjo, bet jie nuomojasi būstą, pas mus plūsta socialinių pašalpų, kadangi pagal dabartinį įstatymą kompensacijų už šildymą gyvendami nuomojamame būste jie gauti negali. O socialinė pašalpa nepriklauso nuo to, kur tu gyveni, tik nuo tam tikrų aplinkybių ir asmens pajamų“, – sakė R.Laiconienė.

Pernai IV ketvirtį buvo išmokėta beveik 4 mln. Lt kompensacijų už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį.

Pinigų nepritrūks

Socialinėms išmokoms pinigų iki metų pabaigos miestui neturėtų pritrūkti. Vilniaus savivaldybė informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms mokėti iki metų pabaigos papildomai dar reikės 1 mln. 166 tūkst. Lt.

Anot R.Laiconienės, pinigai tikrai bus skirti. Iki šiol irgi yra buvę vėlavimų, tačiau dar nė vieną mėnesį nebuvo taip, kad pinigų iš viso nebūtų skirta. Labiausia vėluota mokėti pašalpas rugpjūtį, tačiau jau rugsėjį ir spalį jos mokėtos laiku.

Rengia pataisas

Kompensacija už šildymo išlaidas šeimai arba asmeniui priklauso, jeigu turimo turto vertė neviršija nustatyto turto vertės normatyvo, o sąnaudos šildymui viršija 20 proc. skirtumo tarp šeimos ir valstybės remiamų pajamų.

Nuo Naujųjų metų kompensacijas už šildymą galbūt galės gauti ir legaliai besinuomojantieji būstus. Šiuo metu tokios įstatymo pataisos svarstomos Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius