Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 04

Pašalpų skirstytojų Lazdijuose akiratyje – nesigydantys tuberkuliozininkai ir dažni keliautojai į užsienį

Nuo sausio 1-osios šalyje įsigaliojo nauja socialinės pašalpos skyrimo ir gavimo nepasiturintiems gyventojams tvarka. Pasak Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Linos Margelienės, neabejojama, kad daugės tokių, kuriems socialinė parama bus skriama ne pinigais, o maisto produktais, o pačių gaunančiųjų savivaldybės paramą – sumažės. Esą jau dabar jaučiamas mažėjantis socialinių pašalpų gavėjų skaičius.
Vasario 16-osios minėjimas Lazdijuose
Lazdijai / Aldo Liaukaus nuotr.
Temos: 2 Sodra Lazdijai

Įsigaliojus naujajai socialinės pašalpos skyrimo tvarkai, ypatingas dėmesys Lazdijų rajone bus skiriamas dažnai į užsienio valstybes važinėjantiems pašalpų gavėjams, kenčiantiesiems nuo priklausomybių ir piktybiškai tuberkuliozės nesigydantiems asmenims. Tokiems pašalpos nebus skiriamos arba bus skiriama ne pinigine išraiška.

Lazdijų rajono savivaldybė jau anksčiau yra priėmusi sprendimą sergančius tuberkulioze ir nesigydančius asmenis, tarp kurių neretai būna pašalpų gavėjų, gydyti priverstinai.

Savivaldybė – sąrašo dugne

Lazdijų rajono savivaldybė pirmauja savivaldybių reitingavimo sąraše pagal socialinių pašalpų mokėjimo dydį, tenkantį vienam gyventojui. Pašalpų čia išmokama daug – socialinę pašalpą 2013 metais gaudavo kas dešimtas statistinis gyventojas, įskaitant kūdikius ir pensinio amžiaus žmones.

Socialinę pašalpą 2013 metais gaudavo kas dešimtas statistinis Lazdijų rajono gyventojas, įskaitant kūdikius ir pensinio amžiaus žmones.

Statistikos departamento duomenimis, Lazdijų rajono savivaldybėje priskaičiuojama kiek daugiau nei 25 tūkst. gyventojų. Nedarbo lygis čia siekia 17 procentų – bedarbiais Lazdijų rajone registruota 2200 asmenų.

Gaunančiųjų socialinę pašalpą – dar daugiau. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos L.Margelienės, pernai metų gruodį socialinė pašalpa mokėta 2963 asmenims. Iš viso už gruodį socialinės pašalpos gavėjams bus išmokėta 647 tūkst. litų.

Per metus tokioms pašalpoms Lazdijų rajono savivaldybė išleidžia daugiau nei 8 mln. litų. 2013-aisiais Lazdijų rajono savivaldybės biudžetą sudarė 56 172 783  litai.

Lazdijų rajono „Sodros“ skyriaus vedėjos Inos Lasevičienės duomenimis, 2013-ųjų pabaigoje Lazdijų rajone dirbo ir mokesčius „Sodrai“ mokėjo 3960 dirbančiųjų asmenų. Šis skaičius irgi mažėja. Anot I.Lasevičienės, ankstesniais metais Lazdijų rajone dirbo daugiau nei 4 tūkst. apdraustųjų.

Seimo narė pabarė

Asmeninio albumo nuotr./Kristina Miškinienė
Asmeninio albumo nuotr./Kristina Miškinienė

Tokia situacija netenkina Lazdijų–Druskininkų rinkimų apygardoje į Seimą išrinktos parlamentarės Kristinos Miškinienės. Politikė nesibodi žerti priekaištų Lazdijų rajono valdžiai.

„Suprantu, kad Lazdijų rajone labai trūksta darbo vietų, tačiau situacija su pašalpomis yra neeilinė. Deja, iki šiol savivaldybės taryba, Socialinės paramos skyrius nesiėmė jokių efektyvių veiksmų minėtai problemai spręsti. Neseniai Ūkininkų šventėje ūkininkai pasakojo, kad net mokant nuolatinį 1200 litų atlyginimą, darbuotojai atsisako dirbti, nes jiems labiau apsimoka gauti pašalpas ir kompensacijas, turėti daugiau laisvo laiko“, – sakė Seimo narė.

Keitėsi pašalpų mokėjimo tvarka

Nuo sausio 1-osios Lietuvoje keitėsi socialinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo tvarka. Iki šiol tą dariusi Vyriausybė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šią funkciją perdavė savivaldybėms.

„Tikimasi  į sprendimų priėmimą įtraukti daugiau vietos bendruomenių, kurios geriausiai žino, kuriam žmogui reikia padėti, o kas turi nelegalių pajamų, piktybiškai vengia darbo, norėdamas gyventi mokesčių mokėtojų sąskaita. Šis reiškinys, deja, pastaruoju metu gana išplito. Nereti atvejai, kai žmonės, registruoti Darbo biržoje, sėkmingai dalyvauja šešėlinėje ekonomikoje, gauna nemažas pajamas ir dar pašalpas“, – sako viena iš naujosios tvarkos iniciatorių, Seimo narė K.Miškinienė.

Iki naujosios tvarkos įsigaliojimo kiekviena savivaldybė privalėjo pasitvirtinti tokios socialinės pašalpos skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašą. Lazdijų rajono savivaldybės administarcijoje, pasak L.Margelienės, buvo atkreiptas dėmesys į kelis akcentus.

Tikrins ir bendruomenės atstovai

Per pirmąjį pusmetį savivaldybės seniūnijų socialiniai darbuotojai privalės aplankyti absoliučiai visus pašalpų gavėjus ir surašyti jų gyvenimo sąlygų buities tyrimo aktus.

Per pirmąjį pusmetį savivaldybės seniūnijų socialiniai darbuotojai privalės aplankyti absoliučiai visus pašalpų gavėjus ir surašyti jų gyvenimo sąlygų buities tyrimo aktus. Tokie aktai buvo rašomi ir anksčiau, tačiau dabar tai bus privalu padaryti kiekvieno pašalpos gavėjo atžvilgiu ne rečiau kaip kartą per metus.

Tokiuose buities tyrimo vizituose dalyvaus ir neprikaištingos reputacijos vietos bendruomenės atstovai – bendruomenių vadovai, mokytojai, dvasininkai, policininkai, visuomenininkai, medikai ir t.t.

„Vietos bendruomenių atstovai geriausia žino, kas iš tiesų gyvena skurdžiai, o kas piktnaudžiauja gaunamomis pašalpomis – verčiasi nelegalia veikla ir pan.“, – sako K.Miškinienė.

Paklausta, ar nesibaiminama, jog bendruomenių įtraukimas gali paskatinti asmeninius kerštus, kai bus stengiamasi suvesti sąskaitas su neįtikusiu kaimynu, Socialinės paramos skyriaus vedėja L.Margelienė teigė, kad taip nebus.

„Pašalpų skyrimą ar neskyrimą spręs ne vienas asmuo, o iš daugelio sričių specialistų ir atstovų sudaryta komisija“, – teigė vedėja.

Ji taip pat sakė pasitikinti gyventojais, jog šie bus sąmoningi ir informuos savivaldybę apie pastebėtus piktnaudžiavimo atvejus.

Tuberkuliozininkams ir keliauninkams – ypatingas dėmesys

Naujai patvirtintame socialinių pašalpų mokėjimo tvarkos apraše Lazdijų valdžia numatė, kad tuberkulioze sergantys ir piktybiškai vengiantys gydytis asmenys bus įtraukiami į socialinės rizikos asmenų grupę ir jiems pašalpų gavimo tvarka pasunkės.

„Tai gal nereiškia, kad pašalpa nebus mokama visiškai, tačiau neabejoju, kad ji bus pakeista maisto produktais“, – sakė vedėja.

Neabejoju, kad padaugės tokių asmenų, ypač mažesniuose miesteliuose ir kaimuose, kuriems pašalpa bus mokama ne pinigais, o maisto produktais, – sakė L.Margelienė.

Valdininkė neslėpė, kad šiuo metu savivaldybė bando prikalbinti vietos verslininkus ir maisto prekybos vietų savininkus būti socialiai supratingais.

„Neabejoju, kad padaugės tokių asmenų, ypač mažesniuose miesteliuose ir kaimuose, kuriems pašalpa bus mokama ne pinigais, o maisto produktais. Bandome aptarti, kaip tokie asmenys galės įsigyti produktų vietos parduotuvėlėse, kaip bus atsiskaitoma ir pan.“, – sakė L.Margelienė.

Lazdijai yra pasienio rajonas. Nemažai jo gyventojų turi šešėlinių pajamų iš akcizais apmokestinamų prekių kontrabandos. Į netoli esančias Kaliningrado sritį bei Baltarusiją lazdijiškiai vyksta pigesnio benzino, cigarečių, vaistų, degtinės.

„Iš pasieniečių bus prašoma informacijos apie socialines pašalpas gaunančių asmenų judėjimą ir jo dažnumą į užsienio valstybes, bus tikrinama tokių gyventojų faktinės gyvenimo sąlygos, ar jos atitinka gaunamas pajamas, taip pat – koks tokių kelionių į užsienį tikslas ir kt.“, – sakė L.Margelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius