-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 19

Pasaulinė fotografijos diena: 15min fotografai papasakojo, kaip atrodo spaudos fotografo darbas

Rugpjūčio 19-ąją, minint pasaulinę fotografijos dieną, karščiausiuose įvykiuose nuolat dalyvaujantys ir juos fiksuojantys 15min fotografai papasakojo, kaip atrodo jų įprasta darbo diena, atskleidė, kokiomis savybėmis turi pasižymėti geras fotografas ir koks yra jų pačių svajonių kadras. Kviečiame pasigrožėti ir įspūdingiausiomis fotografų užfiksuotomis akimirkomis.
15min fotografai
15min fotografai / 15min nuotr.

PAMATYKITE ĮSIMINTINIAUSIUS 15MIN FOTOGRAFŲ KADRUS SPECIALIAME PROJEKTE!

15min fotoskyriaus vadovas Valdas Kopūstas atkreipia dėmesį, kad fotografo darbo specifika per daugelį metų itin stipriai pasikeitė, neišvengiamai tenka prisitaikyti prie greito gyvenimo tempo.

Pasak jo, jei seniau pats fotografijos principas nesikeitė dešimtmečius, tai šiandien interneto auditorija pati diktuoja savo tempą, dėl ko nuotraukos kartais turi atsirasti prie straipsnio dar tik prasidedant renginiui.

Daugeliui atrodo, kad spaudos fotografija, tai – romantika, kasdienis nuotykis.

„Nors skaitmeninė transformacija ir nepalietė fotografijos misijos, tačiau fotografo darbo principai gerokai pakito – technologijos atvėrė galimybę dirbti greičiau, operatyviau perduoti kokybiškesnį vaizdą, tad darbo tempas tapo visai kitas. Žiniasklaidai išgyvenant ne pačius geriausius laikus, fotografams tikrai tenka nemenkas darbo krūvis“, – kalba fotoskyriaus vadovas.

15 metų spaudos fotografija užsiimantis V.Kopūstas priduria, kad fotografo darbas yra daug sunkesnis, nei gali pasirodyti, bet dėl to tikrai nepraranda savo žavesio.

„Daugeliui atrodo, kad spaudos fotografija, tai – romantika, kasdienis nuotykis, įvykių ir renginių stebėjimas, bet kai tenka tiesiogiai su tuo susidurti ir rimtai padirbėti, tai romantika tikrai sumažėja.

Konkurencinė aplinka šiandieninėje žiniasklaidoje neleidžia snausti, o aktualijos tampa tarsi rutina. Kita vertus, negalima paneigti, kad tai viena įdomiausių profesijų, nes kasdien lydi vis kiti renginiai. Nuobodžiauti nėra kada, esi įvykių sūkuryje“, – kalba V.Kopūstas.

Valdas Kopūstas
Valdas Kopūstas

Paklaustas, koks turi būti geras spaudos fotografas, V.Kopūstas tikina, kad geri fotografavimo įgūdžiai šiandien yra dar ne viskas.

„Jau nebeužtenka vien tik gerai fotografuoti, reikia būti labai įžvalgiam, nuovokiam ir greitam, kad greitai susigaudytum situacijoje, padarytum esminius kadrus. Kartais tenka dar ir pafilmuoti ar daryti tiesiogines transliacijas, informuoti redakciją, kad vaizdinė informacija kuo greičiau pasiektų skaitytojus. Tik sklandus ir tikslus komandinis darbas duoda puikius rezultatus“, – aiškina V.Kopūstas.

Pasak fotoskyriaus vadovo, 15min fotografų komanda atitinka visus aukščiausios darbo kokybės standartus: „Malonu ir įdomu dirbti su tokiu puikiu kolektyvu, ir džiugu, kad 15min skaitytojai kasdien gali matyti jų nuostabias nuotraukas“, – džiaugiasi V.Kopūstas.

Nuo gaisro iki vakarėlio

Visi portale 15min dirbantys fotografai vieningai pripažįsta, kad rutina šiame darbe tikrai sunkiai įsivaizduojama. Pasak jų, kiekviena diena jiems yra nenuspėjama, skirtinga ir jaudinanti.

Fotografas Erikas Ovčarenko pasakoja, kad jo nauja darbo diena prasideda dar tada, kai senoji būna vos pasibaigusi.

„Įprastai darbo diena prasideda jau vakare, kai paaiškėja ryto planai. Pavyzdžiui, ar yra kokių nors teismų, konferencijų, apie kurias rašys kolegos žurnalistai, ir bus reikalingos nuotraukos. Jeigu tokių nėra, tuomet rytas prasideda nuo nelaimių suvestinių ir įvykių apžvalgos, tam tikrų grupių socialinių tinklų patikrinimo.

Visi žiūri, bet fotografas mato.

Iš turimos informacijos galima spręsti, ar yra tokių įvykių, iš kurių gimtų naujienos, kurios butų vertos skaitytojų dėmesio. Visuomet atsiranda nenumatytų darbų, įvykių, kuriuos reikia nušviesti. Vienu metu gali tekti maklinėti po statybvietę, o po akimirkos važiuoti į Rotušę, kur lankosi prezidentas“, – pasakoja vienas iš 15min fotografų.

E.Ovčarenko kaip reikalingiausią fotografo bruožą išskiria pastabumą. „Visi žiūri, bet fotografas mato. Turbūt ši savybė svarbiausia“, – kalba jis.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Erikas Ovčarenko
nuotr. Alfredo Pliadžio /Erikas Ovčarenko

Kitas 15min fotografas Lukas Balandis pasakoja, kad jo darbo diena prasideda pakankamai anksti:

„Pusryčių metu skaitau naujienas, žiūriu rytines žinias, gaunu pradinę informaciją apie dienos įvykius. Tuomet atvykus į redakciją paaiškėja, kokius darbus turėsiu atlikti.“

Jis pabrėžia, kad geras fotografas turi puikiai mokėti bendrauti su žmonėmis, būti kantrus, kai reikia, pabūti šiek tiek įžūlesnis ir mylėti tai, ką daro. Paklaustas apie savo svajonių kadrą, L.Balandis sako besitikintis, kad jį kada nors dar pavyks užfiksuoti visai netyčia.

Simono Jersovo nuotr./Lukas Balandis
Simono Jersovo nuotr./Lukas Balandis

Fotografas Marius Vizbaras taip pat prisipažįsta, kad jam retai pavyksta susiplanuoti savo darbo dieną – fotografas turi būti pasiruošęs bet kam.

„Vienu metu galiu fotografuoti vakarėlį, bet už pusvalandžio lėkti fotografuoti gaisro. Tačiau, kad ir kokios tos darbo dienos būtų, jos niekada nesikartoja ir yra pilnos emocijų“, – sako jis.

Pasak M.Vizbaro, geras fotografas turi žinoti, kaip bendrauti su žmonėmis, greitai prisitaikyti prie aplinkos ir rasti vis naują fotografavimo kampą. Svarbiausias dalykas, anot jo, išmanyti ir suprasti šviesą.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Vizbaras
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Vizbaras

15min dirbantis Josvydas Elinskas antrina kolegoms: „Ryte fotografuoji politikus Seime, spaudos konferencijas, dieną gali išpulti ir koks įžymių žmonių renginys, vakare krepšinio rungtynės, o vakarop jau gali tekti atsidurti ir kriminalo vietoje“. Jis priduria, kad fotografas turi visuomet būti laiku ir vietoje. Ta pati taisyklė, pasak J.Elinsko, galioja ir fotoaparato užrakto paspaudimui.

„Pavėluosi sekunde nuspausti, turėsi jau nebe tą tobulą kadrą“, – sako jis.

J.Elinskas sako kažkada itin svajojęs užfiksuoti kurią nors Lietuvos mafijos vadeivą, pavyzdžiui, Henriką Daktarą. Tačiau dabar, pasak jo, svajonių kadras galvoje dar negimė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Josvydas Elinskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Josvydas Elinskas

Ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas

15min fotografas Žygimantas Gedvila pasakoja, kad spaudos fotografo diena paprastai gali priklausyti tiesiog nuo vieno telefono skambučio – tada jau būsi nukreiptas į avariją ar kitą aktualų dienos įvykį. Jis įsitikinęs, kad fotografas neįsivaizduojamas be kūrybiškumo, periferinio matymo, be gebėjimo prisitaikyti prie aplinkos ir jos primetamų aplinkybių, žingeidumo.

Ž.Gedvila sako, kad jam dar daug kur neteko pabuvoti, tačiau tiki, kad kiekviena diena fotografui yra ypatinga ir geriausias gyvenimo kadras jo laukia ateityje.

„Daug ko dar nemačiau, bet tikiu, kad svajonių kadrą dar užfiksuosiu, o jei pasiseks, gal ir ne vieną. Kasdien gali būti ta diena, kai padarysi savo geriausią kadrą, tačiau tai sužinosi tik dienos pabaigoje“, – kalba Ž.Gedvila.

Alfredo Pliadžio nuotr./Žygimantas Gedvila
Alfredo Pliadžio nuotr./Žygimantas Gedvila

Šis darbas yra didelė spaudos fotografo gyvenimo būdo ir laisvalaikio dalis.

15min fotografas Julius Kalinskas pastebi, kad dėl savo darbo neretai tenka paaukoti ne tik pietus, bet ir laisvalaikį.

„Visada turiu būti pasiruošęs darbui ir prisitaikyti prie situacijos, dėl kurios gali tekti paaukoti pietus ar pakeisti laisvalaikio planus“, – pripažįsta fotografas.

J.Kalinskas pasakoja, kad fotografo darbo diena neapsiriboja tik dienos įvykiais – galiausiai ši profesija praktiškai tampa gyvenimo būdu.

„Vakarais fotografo darbas dažniausiai persikelia į koncertus ar vakarėlius, kurie dažnai užsitęsia iki nakties. Šis darbas yra didelė spaudos fotografo gyvenimo būdo ir laisvalaikio dalis, todėl tai vienu metu ir vargina, ir žavi.

Tai turbūt yra pats įdomiausias darbas, kuris leidžia aplankyti daug vietų ir pažinti pačių įvairiausių žmonių“, – sako J.Kalinskas.

Edgaro Buiko nuotr./Fotografas Julius Kalinskas
Edgaro Buiko nuotr./Fotografas Julius Kalinskas

Pasak jo, fotografas turi ne tik būti atsakingas, bet ir turėti gerą humoro jausmą. Šio prireikia todėl, nes bendravimas ir darna su kolegomis yra darbo pamatas.

Paklaustas, koks yra jo svajonių kadras, fotografas išskiria festivalį „Burning man“: „Tai yra neeilinis renginys, kuriame susirenka įvairių tautybių ir kultūrų žmonės. Įdomu būtų jame atsidurti – atsirastų galimybė užfiksuoti ne vieną įspūdingą akimirką“, – kalba J.Kalinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius