-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms

Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezentatyvi visuomenės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Tačiau dalis didelę rinkos dalį užimančių prekybininkų dar vis neįsipareigojo atsisakyti nr. 3 pažymėtų kiaušinių dėl kainos. Bene pagrindiniu kriterijumi renkantis kiaušinius vartotojams išlieka kaina – ji svarbi net 63,7 proc. pirkėjų, rašoma „Tuščių narvų“ pranešime spaudai.
Išteisink už grotų kalinčias vištas
Išteisink už grotų kalinčias vištas / T.Juknevičiaus nuotr.

„Nežymiai didesnė laisvėje auginamų dedeklių kiaušinių kaina dar vis turi įtaką žmonių pasirinkimui. Tikiu, jei visi pamatytų, kokiomis žiauriomis ir antisanitarinėmis sąlygomis yra laikomos narvuose auginamos vištos – dedeklių laikymo aplinka taptu svarbesniu aspektu už kainą“, – tyrimo rezultatus komentuoja garsi Lietuvos kulinarė Beata Nicholson, dalyvavusi organizacijos „Tušti narvai“ kampanijoje – „Išteisink už grotų kalinčias vištas“.

Tyrimas rodo, jog pirkdami kiaušinius žmonės labiausiai atsižvelgia į kainą, tuomet rikiuojasi galiojimo laikas, kokybė, dydis ir vištų laikymo sąlygos.

Asmeninio archyvo nuotr./Gabrielė Vaitkevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Gabrielė Vaitkevičiūtė

Tik 15,8 proc. apklausos dalyvių mano, jog kiaušinius dedančių vištų, auginamų narvuose, gyvenimo sąlygos yra pakankamai geros. O net 82,2 proc. respondentų atsakė priešingai – sąlygos yra nepakankamai geros. Du procentai apklaustųjų į klausimą neatsakė.

Nr. 3 pažymėti kiaušiniai – kruvini ir nusėti parazitais

Anot nevyriausybinės gyvūnų apsaugos organizacijos „Tuščių narvų“ įkūrėjos Gabrielės Vaitkevičiūtės, industriniuose paukštynuose su dedeklėmis elgiamasi kaip su kiaušinių dėjimo mašinomis. Jos visą savo gyvenimą praleidžia ankštame, parazitais nusėtame narve, kuriame gyviai galiausiai ima pulti tiek paukščius, tiek ir kiaušinius.

„Jei vištos galėtų išsivalyti plunksnas smėlyje, parazitų jos atsikratytų. Tačiau nei natūralios žemės, nei saulės ar galimybių išskleisti sparnus dedeklės neturi. O, kad jų dedami kiaušiniai nuriedėtų į surinkimo vietas, vištoms tenka stovėti ant kojas braižančių, nuožulnių vielų. Įprastai gyvendamos iki 10 metų, narvuose laikomos vištos „susidėvi“ per pusantrų metų laikotarpį, tada „atidirbusios“ savo, nusilpusios ir išsigandusios, jos yra išvežamos į skerdyklas“, – apie nr. 3 kiaušinių kilmę ir tikrąją kainą pasakoja organizacijos vadovė G.Vaitkevičiūtė.

T.Juknevičiaus nuotr./Beata Nicholson
T.Juknevičiaus nuotr./Beata Nicholson

Kada kiaušinių nr. 3 atsisakys „Aibė“, „Sanitex“ ir „Koops“?

Europoje narvuose laikomų vištų kiaušinių įsipareigojo atsisakyti net 1833 įmonės.

Lietuvoje prekybos, narvuose laikomų vištų kiaušinių, atsisakė arba įsipareigojo atsisakyti jau daugiau nei 150 įmonių. Tai didieji prekybos centrai: „Maxima“, „Rimi“, „Iki“, „Norfa“, „Lidl“ ir kiti, gerai žinomi prekės ženklai – „Vilniaus majonezas“, „Assorti“, „Mantinga“, „Vilnius Grand Resort“, „Ikea“, „Vilniaus duona“ ir kt.

„Lietuvoje kiekvienais metais narvuose laikoma apie 2,3 mln. vištų dedeklių. Iki šiol dar neįsipareigojo nutraukti prekybos numeriu 3 pažymėtais kiaušiniais: įmonė „Sanitex“, daugiausiai prekybos vietų šalyje turinti „Aibė“ ir kaimo vietovėse veikiančios parduotuvės „Koops“, – problemos priežastį įvardija „Tušti narvai“ įkūrėja.

Anot visuomenininkės, situacija rinkoje tikrai gerėja: „Žmonės ima domėtis, kaip atrodo industriniai paukštynai, kuriuose su dedeklėmis elgiamasi, kaip su kiaušinių dėjimo mašinomis. Palyginus su praeitų metų duomenimis, pernai apie tai, kad pirkdami kiaušinius atsižvelgia į vištų laikymo sąlygas, nurodė tik 16 proc., šiais metais šis skaičius išaugo kone dvigubai (29,5 proc.)“.

„Kad žiauriai kankinamų dedeklių problema būtų sprendžiama iš esmės – kviečiu apsilankyti svetainėje ir paraginti Lietuvos įmones atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių. Įkalintoms narvuose gali padėti tik tu, žmogus, kuriam rūpi gyvūnai“, – į visuomenę kreipiasi G.Vaitkevičiūtė.

Reprezentatyvų gyventojų nuomonės tyrimą apie kiaušinių pirkimą ir požiūrį į narvuose laikomų vištų sąlygas atliko bendrovė „Vilmorus“ 2024 metų kovą, apklaususi 1001 Lietuvos gyventoją nuo 18 metų ir vyresnius Lietuvos gyventojus.

Ką reiškia kiaušinių žymėjimas numeriais?

Kiaušinių žymėjimas numeriais 3, 2, 1 ar 0 nurodo, kokiomis sąlygomis laikomos kiaušinius dedančios vištos. Kuo mažesnis skaičius – tuo geresnės sąlygos.

„Nr. 3“ – narvuose laikomos vištos, mažai erdvės, narve neužtenka vietos išskleisti sparnus.

„Nr. 2“ – ant kraiko laikomos vištos, daugiau erdvės, vištos gali judėti ir išskleisti sparnus.

„Nr. 1“ – laisvai laikomos vištos, daugiau erdvės, vištos gali išeiti į lauką.

„Nr. 0“ – ekologiškai laikomos vištos, ekologiškas pašaras, daug erdvės, vištos gali išeiti į lauką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius