Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 08

Pasauliniame taikingumo reitinge Lietuva aplenkė kitas Baltijos šalis

Tradiciniame pasauliniame taikingumo reitinge Lietuva aplenkė kitas Baltijos šalis – šiemet mūsų valstybei skirta 42–oji vieta iš 149–ių.
Trijų Baltijos šalių prezidentų spaudos konferencija
Trijų Baltijos šalių prezidentų spaudos konferencija / Alfredo Pliadžio nuotr.

Lietuva lenkia visas kaimynes, išskyrus Lenkiją, tačiau atsilieka nuo Skandinavijos valstybių. Tyrimo autoriai pažymi, kad Baltijos šalims pakilti dar aukščiau trukdė ekonominis sunkmetis ir dėl to išaugusi politinė įtampa.

Tradiciniame tyrime „Global Peace Index“ vertinamas taikos lygis šalyje. Reitinguojant valstybes, atsižvelgiama į tai, ar šalis yra įsitraukusi į karinius konfliktus, jos santykius su kaimyninėmis valstybėmis, vertinamas nusikalstamumo lygis, politinis stabilumas, teroro aktų ir smurtinių demonstracijų tikimybė, karinės išlaidos ir kiti rodikliai.

Pernai 43–ąją poziciją užėmusi Lietuva šiemet pakilo vienu laipteliu aukščiau. Kaimyninė Latvija, kaip ir pernai, išliko 54–a, o Estija iš 38–osios pozicijos nukrito į 56–ąją. Tyrimo autorių teigimu, Estijos reitingas smuko dėl išaugusios smurtinių demonstracijų grėsmės ir padažnėjusių nužudymų.

Kaimyninei Lenkijai skirta 29–oji, Baltarusijai – 105–oji vieta, o Rusija, atsidūrusi aukščiau už vos šešias valstybes, liko 143–a.Pernai 43–ąją poziciją užėmusi Lietuva šiemet pakilo vienu laipteliu aukščiau.

Tyrimo duomenimis, taikingiausios pasaulio valstybės yra Naujoji Zelandija, Islandija ir Japonija. Mažiausiai taikos, anot tyrimo, yra Irake, Somalyje ir Afganistane.

Reitinge Vokietijai skirta 16–a, Jungtinei Karalystei – 31–a, Prancūzijai – 32–a, Kinijai – 80–a, Jungtinėms Amerikos Valstijoms – 85–a, Iranui – 104–a, Šiaurės Korėjai – 139–a, Izraeliui – 144–a vieta.

Ketvirtus metus iš eilės rengiamą studiją atliko britų verslo leidinio „The Economist“ tyrimų ir konsultacijų padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) analitikai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius