Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 27

Pasaulio lietuvių bendruomenė prašo pagalbos tautiečiams Venesueloje: perkelkime į Lietuvą

Didėjant politinei įtampai ir neramumams Venesueloje, Pasaulio lietuvių bendruomenė kreipiasi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, prašydama padėti Venesuelos lietuviams ir perkelti juos į Lietuvą.
Venesuelos prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido
Venesuelos prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų pareiga rūpintis tautiečiais kur jie bebūtų, ypač tapus politinės krizės įkaitais. Verdant debatams dėl Pilietybės išsaugojimo, turime galimybę susitelkti ir parodyti tikrą lietuvišką solidarumą, vertą Kovo 11 ir Sausio 13 laužų.

Šiandien nesvarbu, ar Venesueloje kenčia Lietuvos piliečiai, ar tautiečiai. Jie lietuviai, ir to pakanka, kad jiems būtų ištiesta mūsų pagalbos ranka. Raginu Lietuvos institucijas skubos tvarka imtis priemonių dėl tautiečių iš Venesuelos perkėlimo į Lietuvą, o visas pasaulio lietuvių bendruomenes kviečiu bendrai lėšų talkai, kad būtų palengvinta Lietuvos biudžeto našta“, – L.Linkevičiui rašo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Užsienio reikalų ministerija kol kas savo puslapyje neskelbia jokios informacijos apie situaciją Venesueloje, nėra teikiama rekomendacija nevykti į šią šalį, kaip paprastai reaguojama į panašias situacijas pasaulyje.

Pavyzdžiui, po Krymo aneksijos buvo palengvintas ten gyvenusių lietuvių perkėlimas. Į Lietuvą iš Krymo atsikėlė 157 asmenys.

Be to, pernai vasarą buvo parengtos pataisos, reglamentuojančios lietuvių kilmės asmenų ir jų šeimos narių perkėlimą iš humanitarinės krizės ištiktos užsienio valstybės. Tokio žingsnio imtasi, nes jau tuomet pagalbos prašė Venesuelos lietuviai.

Oficialios statistikos apie Venesueloje gyvenančių lietuvių skaičių nėra.

Venesueloje šią savaitę per demonstracijas prieš prezidento Nicolas Maduro vyriausybę buvo suimta daugiau kaip 350 žmonių, neoficialiais duomenimis, mažiausiai 26 žmonės žuvo.

Įtampa nafta turtingoje, bet prie ekonominės prarajos krašto stovinčioje Venesueloje paaštrėjo, kai trečiadienį Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas, opozicijos lyderis Juanas Guaido pasiskelbė „laikinuoju prezidentu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius