-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 20

Pasaulio lietuvių bendruomenė – prieš platesnį istorinės vėliavos su Vyčiu naudojimą

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) pareiškė, kad jai kelia susirūpinimą siekis plačiau naudoti istorinę vėliavą su Vyčiu, pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Istorinė vėliava su Vyčiu
Istorinė vėliava su Vyčiu / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vilniuje posėdžiavęs PLB Seimas priėmė rezoliuciją dėl Lietuvos trispalvės. Remdamasi 1949 metais priimta Lietuvių charta, kurioje parašyta, kad lietuvių tautinės spalvos yra geltona, žalia ir raudona, PLB teigia nepritarianti įstatymo pataisoms, išplečiančioms istorinės vėliavos naudojimą.

Jie kreipėsi į Seimą prašydami atsižvelgti į šią rezoliuciją.

Buvusiai PLB valdybos pirmininkei Reginai Narušienei nesuprantama, kodėl norima plačiau naudoti vėliavą su Vyčiu. Esą tai tik įneštų daugiau painiavos. Anot R.Narušienės, Lietuva turi vienintelę valstybinę vėliavą – Trispalvę.

„Nuo pat nepriklausomybės 1918 metais mūsų vėliavos spalvos yra geltona, žalia ir raudona. Ar mums reikalinga dar viena vėliava? Jokia valstybė neturi dviejų vėliavų. Tai kažkoks žaidimas“, – įsitikinusi JAV lietuvė.

Seimo nariai konservatoriai Kęstutis Masiulis ir Stasys Šedbaras inicijavo Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisas, kuriomis siūlo papildyti Lietuvos valstybės istorinės vėliavos iškėlimo vietų ir progų sąrašą. Projektui po pateikimo Seimas pritarė.

Šiuo metu istorinę vėliavą privalu iškelti virš Lietuvos valdovų rūmų Vilniuje, Trakų pilyje pilyje bei Karo muziejaus skverelyje Kaune. Seimo nariai vėliavą norėtų matyti iškeltą ir prie valstybės institucijų, taip pat – senųjų pilių, o Gedimino pilies bokšte istorinė vėliava iškiltų tam tikromis progomis.

Užsienio reikalų ministerija (URM) siūlo Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme numatyti, kad „Lietuvos valstybės istorinė vėliava nuolat iškeliama prie, virš ar ant Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ir šių atstovybių bei įstaigų padalinių, taip pat specialiųjų misijų, esančių užsienio valstybėse, pastatų – pagal tarptautinės teisės normas, diplomatinio protokolo reikalavimus ir buvimo valstybės tradicijas“.

„Lietuvos atstovybių užsienyje patirtis leidžia tvirtinti, kad ši vėliava puikiai derėtų su nuolat iškeltomis Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos vėliavomis, nesumenkindama jų svarbos, bet sustiprindama domėjimąsi Lietuva“, – pabrėžė URM.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo pritarti pataisoms dėl platesnio Lietuvos istorinės vėliavos su Vyčiu naudojimo, tačiau taip pat ragina jų nesulyginti, kad trispalvė neprarastų savo kaip valstybės simbolio reikšmės.

Greta valstybės vėliavos Lietuvos valstybės istorinę vėliavą Seimas įteisino 2004 metais. Šios vėliavos prototipas – per 1410 metų Žalgirio mūšį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės naudotos vėliavos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius