Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 25

Pasaulio žydų lyderis: kompensacijos žydams suma žiniasklaidoje neturi būti aptarinėjama (atnaujinta 11.15)

Pasaulio žydų bendruomenė toliau ragina Lietuvą kuo greičiau išspręsti žydams grąžintino turto klausimą – antradienį premjeras Andrius Kubilius priėmė Pasaulio žydų bendruomenės generalinį sekretorių Michaelą Schneiderį bei Izraelio diasporos ministrą Yulį Edelsteiną.
Žydai
Žydai / Gino Dabašinkso/BFL nuotr.

Po susitikimo M.Schneideris pakartojo savo poziciją – esą tam, kad Lietuvos žydai galėtų išgyventi, jiems reikalingas tam tikras infrastruktūros kiekis. Esą su Vyriausybės vadovu pavyko susitarti, kad skola žydams bus grąžinta per kurį laiką, vadovaujantis protingais kriterijais. Tačiau apie kokią konkrečiai sumą buvo kalbėta, M.Schneideris neįvardino – esą restitucijos klausimas neturėtų būti plačiai aptarinėjamas žiniasklaidoje.

Kubilius daugiau pasiūlyti nesiruošia

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad dabartinė Vyriausybės siūloma suma yra pakankama. „ Mes kalbam apie kompensaciją už nekilnojamą turtą. Pasakyti šiandien, kokia yra to nekilnojamo turto kaina ir kokiais pinigais reikėtų jį kompensuoti, yra gana sudėtinga dėl ekonomikos turbulencijų. Diskutuoti galima, bet manom, kad tai, ką pasiūlė vyriausybė, yra kaip tik tas kompromisinis variantas“, – po susitikimo su žydų atstovais teigė premjeras.

Izraelio ministras: kompensacijas reikia išmokėti greitai

Tuo tarpu Izraelio diasporos ministras Yulis Edelsteinas pabrėžia, kad Izraelio vyriausybė jokių piniginių pretenzijų Lietuvai nekelia – esą restitucijos klausimas aptartas tik atstovaujant holokaustą išgyvenusių žydų interesus. Jis teigė esantis patenkintas, kad Lietuva pagaliau iš mirties taško judina kompensacijų žydams klausimą.

„ Net jauniausieji iš išgyvenusiųjų, dabar yraniasdešimt penkių ar aštuonesdešimtiems metų amžiaus. Šis klausimas yra skubus ir džiaugiuosi, kad Lietuvos vyriausybė yra ryžtinga. Manau, kad paskui dar bus laiko diskusijoms tiek dėl pilnos sumos, tiek dėl skirtingų kompensacijos tipų. Svarbiausia išgyvenusiems padėti dabar“, – žurnalistams teigė Y.Edelsteinas.

Kompensuos 30 proc. turto vertės

Nuo pirmadienio Vilniuje vyksta trečiasis pasaulio litvakų kongresas, kurio dalyviai ragina Lietuvą sumokėti kompensaciją už žydams priklausiusį ir nusavintą turtą.

Pagal Vyriausybės parengtą įstatymo projektą, kompensaciją žadama išmokėti 2012-2023 metais. Lietuvos vyriausybė yra nusprendusi, kad pinigais bus grąžinta 113 mln. litų ir žydų bendruomenei bus perduoti du pastatai – žydų muziejus Vilniaus Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka sostinės Žemaitijos gatvėje.  Iš viso kompensacija sieks 128 mln. Lt. – t.y. 30 proc. turto vertės.Taip pat 3 mln. Lt bus išmokėti nuo holokausto nukentėjusiems žydams bei jų artimiesiems.

Prezidentė pažadėjo grąžinti pinigus

Tai, kad pinigai bus grąžinti, pirmadienį žadėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Pirmą kartą per dvidešimt metų Vyriausybė priėmė sprendimą ir šį rudenį teiks Seimui svarstyti Lietuvos Respublikos piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą. Toks įstatymas bus priimtas. Taigi labai džiaugiuosi, kad istorinė neteisybė, kuri įvyko ne šiandieninėje Lietuvo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius