-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 27

Pasieniečiai tikina, kad jie pasiruošę per potvynį teikti pagalbą nelaimės ištiktiems gyventojams

Iškilus potvynio Nemuno žemupyje sukeltoms grėsmėms pasieniečiai pasirengė skirti savo techniką darbui vandens užliejamoje zonoje ir ateiti pagalbon nelaimės atveju. Tai sraigtasparnis, laivai ant oro pagalvių, amfibijos, visureigiai. Tiesa, šiuos planus apriboja finansinės problemos, su kuriomis pastaruoju metu susiduria Valstybės sienos apsaugos tarnyba.
Pasieniečių sraigtasparnis
Pasieniečių sraigtasparnis / VSAT nuotr.
VSAT nuotr./Pasieniečių naudojam technika
VSAT nuotr./Pasieniečių naudojam technika

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, į pasieniečius kreipėsi Pagėgių savivaldybė, prašydama potvynio zonoje iškilus pavojui žmonių gyvybei, sveikatai bei kitais išskirtiniais atvejais leisti panaudoti VSAT sraigtasparnį. Pasieniečių vadovybė tam pritarė – VSAT yra pasirengusi skirti Pagėgių rinktinėje šiuo metu dislokuotą sraigtasparnį „Eurocopter“ su VSAT Aviacijos rinktinės įgulomis paieškos ir gelbėjimo darbams atlikti.

Toks sprendimas priimtas vadovaujantis VSAT ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento susitarimu, kuriame yra numatyta VSAT orlaivių panaudojimo gelbėjimo ir kitų neatidėliotinų darbų metu tvarka.

Žvalgybą bei paieškos ir gelbėjimo darbus potvynio vietovėse pasieniečiai kartu su kitais pareigūnais pasirengę atlikti ne tik iš oro, bet ir vandeniu.

Ekstemalioms situacijoms parengtas ir daug kartų nelaimės ištiktus žmones gelbėjęs VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės laivas ant oro pagalvės „Christina“, galintis judėti ne tik vandeniu, bet ir ledu, sekliomis vietomis ir net sausumos atkarpomis.

VSAT nuotr./„Christina“ ant ledo
VSAT nuotr./„Christina“ ant ledo

Jau ir pernai „Christina“ talkino pamaryje veikiančio Ekstremalių situacijų valdymo centro pareigūnams. Be to, „Christina“ įgula teikė pagalbą Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Laivu ant oro pagalvės pasieniečiai į iš anksto numatytas vietas ties Atmatos ir Minijos upių žiotimis plukdė kariškius sprogdintojus bei ledų sangrūdoms naikinti skirtus sprogmenis.

Tokius ir kitus panašius darbus pasinaudojant pasieniečių laivu ant oro pagalvės bus galima atlikti ir šiemet. Be „Christina“, tam galima bus pasitelkti iš kitą pakrančių apsaugos laivą ant oro pagalvės „Viesulas“.

Be to, sieną su Rusija saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai potvynio rajone pasirengė dirbti ir didesnio pravažumo tarnybiniais visureigiais bei dviem amfibijomis „Argo“. Pasak Pagėgių rinktinės vadovybės, pagal situaciją pagalbon potvynio rajone gali būti pasiųsta ir papildomų VSAT pareigūnų pajėgų.

Nors VSAT finansavimas pastaruoju metu yra smarkiai sumažintas ir dėl to kyla problemų organizuojant tiek sienos apsaugą, tiek dalyvaujant gelbėjimo operacijose, tačiau pasieniečiai stengsis ir esamomis sąlygomis suskubti pagalbon ištiktiesiems nelaimės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius