Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 10

Pasieniečių dokumentų ekspertai apsiginklavo modernia įranga

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) už Europos Sąjungos Išorės sienų fondo (ISF) programos lėšas įsigijo tris didelio galingumo vaizdo spektrinius komparatorius „VSC 600“. Šie įrenginiai yra skirti dokumentų tyrimams įvairiuose šviesos spektruose, taip pat turi galimybę tikrinti dokumentus su biometriniais duomenimis.
Mikroskopas
Mikroskopas. / VSAT nuotr.

Vienas iš šių trijų įrenginių bus naudojamas VSAT centrinėje įstaigoje Vilniuje dirbančių ekspertų, kitus du gaus Kenos bei Kybartų užkardos. Šie VSAT padaliniai tiesiogiai užtikrina supaprastinto Rusijos piliečių tranzito geležinkeliu kontrolę prie sienos su Rusija ir Baltarusija.

Pasieniečiai taip pat įsigijo stereomikroskopą „Olympus SZX16“, skirtą darbui atspindėtoje šviesoje bei tiriamo dokumento vaizdo fiksavimui skaitmeninėje laikmenoje.

VSAT dokumentų ekspertai taip pat nuo šiol gali naudotis nešiojamuoju įspausto rašto ryškinimo įrenginiu „ESDA-Lite“. Šis elektrostatinis detektorius skirtas dokumentų tyrimams, juo galima išryškinti popieriuje įspaustą tekstą.

Visą šią įrangą, kurios kaina yra 1 mln. 17 tūkst. litų, pasieniečiams pristatė viešojo pirkimo konkursą laimėjusi UAB „Expertus Vilnensis“.

VSAT sėkmingai įgyvendino ir dar vieną ISF lėšomis finansuotą projektą. Viešojo pirkimo konkurso būdu už beveik 50 tūkst. litų VSAT dokumentų tyrimo ekspertams nupirkta fotolaboratorija „Kaiser eVision“, kurią sudaro iš apačios prašviečiama speciali platforma su stovu bei papildomai uždedama metalinė platforma.  Tiriami dokumentai iš viršaus apšviečiami arba šviesa, arba ant platformos tvirtinama ultravioletine lempa. Yra sumontuotas ir papildomas halogeninis apšvietimas.

Laboratorijos komplekte yra ir skaitmeninis veidrodinis fotoaparatas „Canon EOS 60 D“ su dviem objektyvais ir filtrais jiems. Šią įrangą VSAT pateikė konkursą laimėjusi UAB „Nota Bene“.

Iš viso Lietuvos pasieniečiai pagal 2007–2013 m. ISF programą įvairioms sienos apsaugos priemonėms įsigyti gaus 54 mln. eurų.

ISF tikslas – padėti veiksmingai organizuoti išorės sienų patikrinimus ir priežiūrą, veiksmingai valdyti žmonių srautus prie išorės sienų, užtikrinti, kad ES pasieniečiai vienodai taikytų sienų kirtimą reglamentuojančias teisės nuostatas, gerinti valstybių narių konsulinių įstaigų trečiosiose šalyse veiklą, skirtą trečiųjų šalių piliečių srautams valdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius