-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 21 /10:30

Naktį pasieniečių sraigtasparnis iš Kauno į Vilnių skraidino širdį

Pirmadienio naktį iš Kauno į Santariškių klinikas Vilniuje buvo gabenama donoro širdis. Medikams talkino pasieniečių sraigtasparnis.
Įvykio akimirkos
Įvykio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie 22 valandą Kaune, Vaikų socializacijos centro stadione, leidosi pasieniečių sraigtasparnis. Kauno klinikose sraigtasparnių nusileidimo aikštelės nėra, todėl medikai naudojasi šalia klinikų esančios mokyklos stadionu. 

Tuo pat metu gydymo įstaigoje prasidėjo operacija, trukusi apie tris valandas, po kurios donoro širdis buvo skraidinama į Vilnių.

Nakties ramybę sudrumstęs orlaivio keliamas triukšmas ilgai netruko. Kai tik iš Vilniaus atvykę medikai atliko operaciją Kauno klinikose, jie tuoj pat nuskubėjo į už kelių šimtų metrų esantį mokyklos stadioną, kuriame jau laukė pasiruošęs skrydžiui VSAT sraigtasparnis.

Iš Kauno į Vilnių pasieniečių sraigtasparnis nuskrenda per 25 minutes. 

Vilniuje sraigtasparniai leidžiasi taip pat ne Santariškių klinikų teritorijoje, o šalia. Paprastai sraigtasparnis tupia Santariškių žiede. Jei tai vyksta dienos metu, policijai tenka trumpam blokuoti eismą.

VIDEO: Pasieniečių sraigtasparniu gabenami donorų organai

Paluknyje, Trakų rajone, įsikūrusios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinės pareigūnai, gavę pranešimą iš Nacionalinio transplantacijos biuro, į orą pakėlė tarnybinį sraigtasparnį „Eurocopter 135“.

Po 40 minučių pasieniečių orlaivio įgula jau buvo Kaune ir čia ėmė laukti, kol bus atlikta operacija.

Kelios minutės po 1 valandos nakties, į sraigtasparnį įlipo donoro širdį gabenę medikai ir „Eurocopter 135“ tuoj pat pakilo skrydžiui į Vilnių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pasieniečių sraigtasparnis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pasieniečių sraigtasparnis

Sostinės Santariškių klinikas modernia naktinio matymo įranga apsiginklavę VSAT orlaivio pilotai pasiekė žaibiškai – po 24 minučių skrydžio sraigtasparnis nusileido aikštelėje netoli minėtos gydymo įstaigos ir išlaipino donorinį organą gabenusius specialistus.

VIDEO: Naktį pasieniečių sraigtasparnis iš Kauno į Vilnių skraidino donoro širdį

Dar po keliolikos minučių „Eurocopter 135“ sėkmingai pasiekė nuolatinę savo bazę Paluknyje, Trakų rajone.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“. 

2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Organus Lietuvoje gabena ir Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius